Κερδίζει μεγάλο μερίδιο αγοράς η Τράπεζα Κύπρου

Ανακατατάξεις προκαλεί στην τραπεζική αγορά ο έντονος ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων, αλλά και η διστακτικότητα που υπάρχει σε σχέση με νέες δανειοδοτήσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα "stockwatch", φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κυπριακών και των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη δυνατότητα άντλησης νέων καταθέσεων και στη δανειοδοτική τους πολιτική.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, στη διαμόρφωση των δεδομένων στην καταθετική αγορά, έχει η Τράπεζα Κύπρου, που συνεχίζει να κερδίζει
μεγάλο μερίδιο αγοράς σε βάρος των ανταγωνιστών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, από την αρχή του χρόνου η Τράπεζα Κύπρου έβαλε στα ταμεία της τα 3,82 δισ. ευρώ, από τα 7,85 δισ. ευρώ που εισέρευσαν στο σύστημα ως νέες καταθέσεις. Το μερίδιο της ενισχύθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 27,93% από 25,25% το Μάρτιο του 2010, καταγράφοντας αύξηση 2,68%.

Η Marfin Popular, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 18,61%, έχασε 0,84% σε δώδεκα μήνες βάζοντας όμως στο χαρτοφυλάκιο της πρόσθετες καταθέσεις 0,95 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική κέρδισε μερίδιο 0,37% και νέες καταθέσεις 0,9 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της στο 9,01% από 8,64%.

Σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται στην καταθετική επέκταση των ελληνικών τραπεζών. Η Eurobank αύξησε το μερίδιο της κατά 0,44% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,06%, σε αντίθεση με την Alpha και την Εθνική που έχασαν μερίδια.
Keywords
Τυχαία Θέματα