FINACIAL TIMES:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

15:06 2/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν χάσει τη δυναμική τους, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σε αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης.«Ένα χρόνο μετά τη διάσωση οι καιροί είναι δύσκολοι και η Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά...

καταστήματα και τις σορούς σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ και την οργισμένη διάθεση
των συνδικαλιστών», αναφέρεται ενδεικτικά.
Εκτός Ελλάδας εντείνονται οι φόβοι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου θα αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της σκληρωτικής οικονομίας ή έστω να τη φέρει κοντά σε αυτές των Ευρωπαίων εταίρων. Αν όντως αποτύχει, το δίλημμα για Ευρωπαίους και ΔΝΤ θα είναι μεταξύ του να δώσουν μία νέα ευκαιρία στη χώρα ή να την αφήσουν να πέσει στην άβυσσο της πτώχευσης, με πιθανές συντριπτικές συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.
Η διευθύντρια της Τιτάν, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου σχολιάζει ότι είναι θλιβερό πως μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία και τη δικαιολογία της επιβολής μέτρων από το εξωτερικό δεν έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει αυτό άμεσα θα πρόκειται για μία χρυσή χαμένη ευκαιρία.
Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι οι φόβοι περί «κόπωσης από τις μεταρρυθμίσεις» και περί ανάγκης περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες. 
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στη συνέχεια υπενθυμίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πρωθυπουργός στράφηκε στην ΕΕ και το ΔΝΤ για βοήθεια, με το Γιάννη Στουρνάρα του ΙΟΒΕ σχολιάζει ότι όλοι οι οπαδοί του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα λένε «δόξα τω Θεώ για την τρόικα». Σημειώνονται ως επιτυχίες που έγιναν δεκτές με ικανοποίηση η ανατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος και η μείωση των μισθών και επιμισθίων των δημοσίων των υπαλλήλων, μέτρα που ισοδυναμούσαν με το 8% του ΑΕΠ της χώρας.
Ωστόσο, από πέρυσι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων έχει χάσει τη δυναμική της, με την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως τώρα να κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Η καθυστέρηση ή άμβλυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποδίδεται στους φόβους για επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν το θάνατο τριών υπαλλήλων της Μαρφίν. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, παρά τη μικρή βελτίωση στο θέμα της συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει χάσει το θάρρος της. Ωστόσο, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού μόνο λίγες είναι οι περιπτώσεις συγκρούσεων πολιτών με την αστυνομία, πέρα από τις διαμαρτυρίες πολιτών σε βάρος των κ.κ. Παπανδρέου και Πάγκαλου.
Αντίθετα, τονίζει η εφημερίδα, μία σύγκρουση ελλοχεύει μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών υποστηρικτών της, με αρκετούς να χαρακτηρίζουν την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει ότι το πρόγραμμ
Keywords
Τυχαία Θέματα