Ανακοινώσεις για το "Εξοικονομώ κατ Οίκον"Εξοικονομώ

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (μηχανικούς, ιδιοκτήτες ακινήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο, ενεργειακούς επιθεωρητές) προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ανήγγειλε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών για το πρόγραμμα.

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών είναι το γεγονός ότι οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» ξεπερνούν
σε αριθμό τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει κληθεί μέχρι στιγμής να απαντήσει σε περισσότερες από 700 γραπτές ερωτήσεις ενδιαφερομένων, ενώ έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα (help desk) προκειμένου οι απαντήσεις που δίνονται να μην ξεφεύγουν από το πλαίσιο της νομιμότητας και του σχετικού Κοινοτικού Κανονισμού.

Τα βασικά προβλήματα που έχουν εντοπισθεί πάντως, μέχρι στιγμής είναι:

-Η έλλειψη ομοφωνίας στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο του κτιρίου στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να γίνονται αιτήσεις μόνο για μεμονωμένα διαμερίσματα. Για τον ίδιο λόγο, το πρόγραμμα σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία στην περιφέρεια παρά στις μεγάλες πόλεις.

-Η ύπαρξη πολεοδομικών παραβάσεων που «αποκαλύπτονται» από τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις των ιδιοκτητών δήλωσε ανοιχτός σε τροποποιήσεις ενώ εξέφρασε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και να συγκρατηθούν οι τιμές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών κ. Σ. Παραδιάς έθεσε το θέμα των αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών, υπενθυμίζοντας ότι προς το παρόν οι επιθεωρήσεις είναι υποχρεωτικές μόνο για τις πωλήσεις κτιρίων, αλλά από τον Ιούλιο θα επεκταθούν και στις μισθώσεις, οπότε οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν θα πολλαπλασιαστούν. Οι ιδιοκτήτες ζητούν επίσης να αυξηθεί το ανώτατο όριο τιμής ζώνης που ισχύει, προκειμένου να μπορεί ένα κτίριο να ενταχθεί στο πρόγραμμα (είναι σήμερα 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό) καθώς και να επιτραπεί η ένταξη κτιρίων που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1990 (το όριο τώρα είναι το 1980).
Keywords
Τυχαία Θέματα