Ανακεφαλαιοποίηση και των Ισπανικών Τραπεζών

Η Ισπανία θα αιτηθεί επισήμως οικονομικής στήριξης για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που το έχουν ανάγκη», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος.

Ο
ντε Γκίντος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και ότι μετά τους ανεξάρτητους ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα θα γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πολλές δεν θα χρειαστούν βοήθεια.

Είπε πάντως ότι το ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, έως 100 δισ. ευρώ, είναι παραπάνω από αρκετό και προσφέρει μια ασφάλεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Τα ακριβή χρήματα που θα διατεθούν θα οριστούν μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών.

Eurogroup: Από το ΕFSF η άντληση της βοήθειας

«Έως 100 δισ. ευρώ θα ανέλθει συνολικά», η στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τo επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Ισπανία.

Γνωστοποιείται ακόμη πως η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα δοθεί στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση των χρημάτων στις ισπανικές τράπεζες.

Η ευρωζώνη σημειώνει ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα, κρίνοντας ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, τέλος, ότι ζητείται από το ΔΝΤ να στηρίξει με εποπτικό ρόλο την αρωγή της ευρωζώνης προς την Ισπανία.

Τη συμφωνία που επετεύχθη χαιρέτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

«Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ESM, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», συμπληρώνει.
Keywords
Τυχαία Θέματα