Υπηρεσία φάντασμα στον Έβρο

21:26 16/1/2012 - Πηγή: 24wro


Σύνηθες πλέον τείνει να γίνει το φαινόμενο της υπερχείλισης του... ποταμού Έβρου. Θα περίμενε κανείς πως οι καιρικές συνθήκες θα αποτελούσαν το βασικό πρόβλημα της περιοχής και πως αναπόφευκτα οι κάτοικοι και οι φορείς θα ήταν καταδικασμένοι. Όμως τα … φαινόμενα απατούν και η πολιτεία έχει και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιώαννη Τέντε, για να διερευνηθούν οι ευθύνες και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της Πολιτείας στο
ζήτημα των πλημμυρών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε συσταθεί ειδική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των νερών του Έβρου από το καλοκαίρι, όμως μετά από επτά μήνες δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία και ο κίνδυνος καταστροφής της περιοχής να είναι πλέον ορατός.

Το προεδρικό διάταγμα που δεν εφαρμόζεται

Πώς θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε πως για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών έχει συσταθεί ή καλύτερα έχει οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα να συσταθεί ειδική υπηρεσία Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του η οποία όμως έχει μείνει … στα χαρτιά;

Το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011) ορίζει την σύσταση της ειδικής υπηρεσίας Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του με διάρκεια ζωής 8 ετών και με έδρα το Σουφλί.

Η υπηρεσία θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά από τον Ιούνιο, από τη στιγμή δηλαδή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και πολύ πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ούτε έχει στελεχωθεί και κατά συνέπεια ούτε έχει λειτουργήσει.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να την χαρακτηρίσουμε ως μία υπηρεσία-φάντασμα στην οποία θα έπρεπε να απασχολούνται συνολικά 25 άτομα, επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα θα προλάμβανε και απέτρεπε τις καταστροφές στην κοιλάδα του Έβρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο άρθρο 5 του Π.Δ αναφέρεται πως μεταβατικά και μέχρι να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία αρμόδια για την περίπτωση ανάγκης και όχι μόνο, είναι υπηρεσία της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Φυσικά ούτε το συγκεκριμένο τμήμα έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Τα γεγονότα αυτά αναγκάζουν τους τοπικούς φορείς ουσιαστικά να παρανομούν, κάνοντας παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης φιλοξενήθηκε στο zougla radio και στην εκπομπή Πέτρα Σκανδάλου όπου κατήγγειλε την υπηρεσία φάντασμα.

Δείτε το απόσπασμα

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς δεν έχουν παρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και σε μία έσχατη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος να αποστε
Keywords
Τυχαία Θέματα