Θα γίνει η Πορτογαλία Ελλάδα;

13:32 25/2/2012 - Πηγή: 24wro
H Πορτογαλία πλησιάζει σε δεύτερο πακέτο... διάσωσης και χαρακτηρίζεται «δεύτερη Ελλάδα» στον ευρωπαϊκό τύπο. Με τον χαρακτηρισμό αυτό διαφωνούν ωστόσο οι ίδιοι οι Πορτογάλοι.
Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Πάουλο Ρανγκέλ λέει ότι δεν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Δε μου αρέσει και δεν είναι σωστό, νομίζω, να θέτουμε το ερώτημα κατ΄αυτόν τον τρόπο: αν η Πορτογαλία είναι σαν την Ελλάδα, η Ιρλανδία σαν την Πορτογαλία, η Ισπανία
σαν την Ιταλία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα, αλλά και σημαντικές διαφορές. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε την αντιδιαστολή μεταξύ τους, αλλά να αναπτύξουμε μία κοινή στρατηγική. Είμαι αντίθετος με τη σύγκριση λοιπόν, εάν το νόημά της είναι να στιγματίσουμε, να διαπιστώσουμε ποιός είναι χειρότερος από τον άλλον», λέει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Ο Πάουλο Ρανγκέλ προτείνει κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου που αγωνίζονται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, καθώς από τη μία πλευρά προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά και να περιορίσουν τα ελλείμματα, ενώ από την άλλη αναζητούν στηρίγματα για την οικονομική ανάπτυξη. Κοινό σημείο των μεσογειακών χωρών: το αίτημα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για το οποίο ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ εκφράζει επιφυλάξεις, επικαλούμενος την… Ελλάδα.
Μία αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνει ότι η Πορτογαλία έχει πιο υγιή δημοσιονομικά μεγέθη από την Ελλάδα. Παρατηρώντας ωστόσο την κατάσταση στην Πορτογαλία, ένας Έλληνας δεν μπορεί παρά να απορεί: αφού η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη, οι μισθοί κατά 20% κατώτεροι από την Ελλάδα και οι ιδιωτικοποιήσεις σε πλήρη εξέλιξη, γιατί εντείνεται η ύφεση και αυξάνεται η ανεργία; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη συνταγή;
«Εγώ νομίζω ότι η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά η κρίση έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά στα δημόσια οικονομικά, όπου δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις, δεν γίνονται θαύματα, δεν μπορείς να ζεις για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές σου, πρέπει να κάνεις περικοπές. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, εκείνη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε σήμερα είναι καλό για τα δημόσια οικονομικά, καλό και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δουλέψουν σε 5 ή 10 χρόνια, αλλά όχι και για τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε άμεσα».
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να βρεθεί η κοινή συνταγή, αλλά μια λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε κράτους… Τρόικα ακούς;;

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα