Σκοτσέζικο ντους από τις Βρυξέλλες

10:24 3/2/2012 - Πηγή: 24wro
Πληροφορίες που διέψευδαν η μια την άλλη διοχετεύονταν από χθες το πρωί στον διεθνή...
τύπο, αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, εντείνοντας την αβεβαιότητα για το πόσο κοντά εταίροι, κυβέρνηση και πιστωτές βρίσκονται σε κάποια λύση.

Η αρχή έγινε με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλούμενο αξιωματούχο της κοινότητας εμφάνιζε «ως σίγουρη πληροφορία» τη διεξαγωγή συνάντησης του eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας στις
Βρυξέλλες, πληροφορία που αν ευσταθούσε θα έδινε το σήμα πως “οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα πάνε καλά».

Το πρακτορείο επικαλέστηκε μάλιστα καταχώρηση στο ημερολόγιο πρόγραμμα του Συμβουλίου με βάση την οποία από το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινούσε μια συζήτηση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο λεγόμενο euro working group και αργότερα, περί τις 17:00 θα αναλάμβαναν οι ίδιοι οι υπουργοί. Το σήμα έφτασε στις αγορές, όπου για λίγη ώρα καταγράφηκαν συγκεκριμένες κινήσεις, όμως η διάψευση από την τακτική ενημέρωση της Κομισιόν ήρθε να θολώσει τα νερά.

Η Σάνταλ Χιούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Μπαρνιέ, που χθες κάλυπτε και τον Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπο του Ο.Ρεν) που βρισκόταν μαζί με τον επίτροπό του στην Χάγη, ανέφερε πως “δεν έχει επιβεβαιωθεί σύγκληση του Συμβουλίου eurogroup την επόμενη εβδομάδα” και διευρύνοντας το χρονικό ορίζοντα της αβεβαιότητας.

Το real.gr αργότερα, επικοινώνησε με τη γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πληροφορήθηκε επίσημα ότι “ουδέποτε τοποθετήθηκε συνεδρίαση το eurogroup στο πρόγραμμα της Δευτέρας” και ότι “δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση”. Την πληροφόρηση επιβεβαιώνει με αδιάψευστο τρόπο και η ανάρτηση του ίδιου του ημερήσιου προγράμματος των εργασιών του Συμβουλίου στον επίσημο ιστότοπο, το οποίο συνεχίζει να είναι κενό. Οι ίδιες πληροφορίες έφτασαν στη συνέχεια και από το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή προερχόμενη από χώρα που μετέχει στο κοινό νόμισμα οι Βρυξέλλες και ο κ.Γιούνκερ έχουν και το ΟΚ και την τεχνική δυνατότητα να “μαζευτούν” αν το κρίνουν απαραίτητο, όμως χρειάζεται να έχουν στο χέρι το PSI και “τουλάχιστον το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας από την Αθήνα”.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ όμως μιλώντας στο κοινοβούλιο του δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα: “είμαι σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας", είπε και πρόσθεσε: "είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που με κάνει να ζω την τελευταία ευχάριστη στιγμή της ημέρας ... γιατί θα πρέπει να επιστρέψω για να συνεχιστούν αυτές τις συνομιλίες".

Το σχόλιο του προέδρου του eurogroup εκθέτει προφανώς όλους όσους τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζαν μια βελούδινη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Ακόμα και ο επίτροπος Ρεν σε ομιλία του στη Χάγη, ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου έλεγε σήμερα ότι “τα πράγματα πάνε καλά” και ότι “είμαστε κοντά σε συμφωνί
Keywords
Τυχαία Θέματα