Π.ΔΟΥΚΑΣ: Και μόνο η συζήτηση για επάνοδο στη δραχμή είναι καταστροφική για τη χώρα

22:43 3/6/2012 - Πηγή: 24wro
Με ανοιχτή επιστολή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, Πέτρος Δούκας...
εκθέτει και αναλύει τις δικές του προτάσεις και ιδέες για να βγει η χώρα από το τέλμα. O κύριος Δούκας αρχικά τονίζει ότι «πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό.

Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι να κοιτάμε πως θα αναβάλλουμε τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις». Πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου
να αντιληφθεί πως τους μισθούς και τα εισοδήματα δεν τα δημιουργούν ούτε οι δημαγωγοί, ούτε ψηφίσματα, ούτε Προεδρικά Διατάγματα. Τα δημιουργεί η εργασία, η παραγωγή με ανταγωνιστικό κόστος και η πώληση των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, οφείλουμε να επαναδιαγματευτούμε το μνημόνιο και ιδιαίτερα τις διατάξεις που αφορούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που αποδεδειγμένα καταστρέφουν συγκεκριμένους κλάδους και δεν αποφέρουν ουσιαστικά περισσότερα έσοδα, τα επιτόκια δανεισμού , την επιμήκυνση της διάρκειας του διακρατικού χρέους, την παράταση του χρόνου εφαρμογής κάποιων συγκεκριμένων διατάξεων, που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή, κατά ένα έτος και την ενίσχυση της οικονομίας με ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ.
Κατά τον κύριο Δούκα, το πρόβλημα, δημιουργήθηκε επειδή, πολύ χονδρικά, κάθε χρόνο το Δημόσιο εισέπραττε μόνο 55 δισεκ.ευρώ και ξόδευε 80 δισεκ.. Χρόνο με το χρόνο το χρέος μαζεύτηκε και έφθασε στα 370 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τουλάχιστον 45 δισεκ εγγυήσεις που έχει εκδώσει το δημόσιο για να μην κλείσουν οι κρατικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με τον κύριο Δούκα, πρώτο μέλημα της επόμενης Κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας σε όλη την Ευρώπη να σταματήσει κάθε συζήτηση για επάνοδο στη δραχμή. Η ψυχολογία της αγοράς καταρρέει. «Κανείς στα συγκαλά του δεν θα φέρει ένα ευρώ στην Ελλάδα, όσο επικρέμεται το φάσμα της επανόδου στη δραχμή», σημειώνει ο πρώην υπουργός.
Επίσης, η χώρα έχει ένα όπλο που δεν αξιοποιείται επαρκώς, όπως τονίζει ο κύριος Δούκας. «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συνέφερε και τους Ευρωπαίους! Ήδη έχουν ‘επενδύσει» στο Ελληνικό ‘πρόβλημα’: 50 δισεκ.ευρώ για την αγορά Ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά + 130 δισεκ.ευρώ ενίσχυση της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών + 75 δισεκ η πρώτη δανειακή σύμβαση + 130 δισεκ ευρώ η επόμενη δανειακή σύμβαση, δηλαδή σχεδόν 400 δισεκ ευρώ περίπου. Συν όλα το κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων! Τι νόημα θα είχε η έξοδος της Ελλάδας, στο μέσο μιας τεράστιας προσπάθειας δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων», αναρωτιέται.
Στη συνέχεια πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε πλεονάσματα στη δημόσια διαχείριση, -δηλαδή να ξοδεύουμε λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττουμε- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό
Χρειάζεται παραδειγματική μείωση του μεγέθους και του κόστους της Κυβέρνησης, αφού, όπως χαρακτηριστικά
Keywords
Τυχαία Θέματα