Οι περικοπές οδηγούν σε κατάρρευση τους δήμους

16:43 4/8/2012 - Πηγή: 24wro
Νέο σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες οι δήμαρχοι της χώρας, με αφορμή τη μείωση κατά 30% στην κρατική επιχορήγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών...
Νέο σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες οι δήμαρχοι της χώρας, με αφορμή τη μείωση κατά 30% στην κρατική επιχορήγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πραγματοποίησε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση συνεδρίου στα
τέλη Αυγούστου -πιθανότατα στις 30 του μήνα-, ενώ στο μεσοδιάστημα θα επιδιώξει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως χθες οι αιρετοί επανέλαβαν πως οι περικοπές οδηγούν στην κατάρρευση των δήμων, τονίζοντας ενδεικτικά ότι από τον Αύγουστο 30-40 ΟΤΑ δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, προβλέπουν πως η χρηματοδότηση για τον Αύγουστο αναμένεται να «πέσει» ακόμη περισσότερο και να φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Παιδικοί σταθμοί
Δραματικές εξελίξεις θα υπάρξουν και στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα «γονατίσουν» αν δεν δοθούν τα επιπλέον 125 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Αμεσο κίνδυνο επίσης διατρέχουν και οι υπόλοιπες προνοιακές δομές, όπως τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης που προσφέρουν βοήθεια στις οικογένειες, οι οποίες πλήττονται από την κρίση.

«Αν καταρρεύσουν οι δήμοι θα καταρρεύσει και το κράτος», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, αναφέροντας επίσης ότι αρκετοί υπουργοί προέτρεψαν τους δήμους να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να βρουν έσοδα.

Σημειώνεται ακόμα ότι πρόβλημα θα υπάρξει και με τη μεταφορά μαθητών, κάτι που επεσήμανε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Οπως εκτίμησε ο υπουργός, από τους 325 ΟΤΑ μόνο οι 40 θα μπορέσουν με τα σημερινά δεδομένα να συνεχίσουν τη μεταφορά.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα