H κρίση δεν αγγίζει το e-εμπόριο

16:36 4/8/2012 - Πηγή: 24wro
Οι πωλήσεις on-line θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. το 2012 από 1,7 το 2011...
Ιδιαίτερη επιτυχία σημειώνουν οι επιχειρήσεις που πωλούν και στο εξωτερικό

Το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο επεκτείνεται συνεχώς και ξεπερνά τις «παιδικές ασθένειες»
Μπορεί ο κλάδος του εμπορίου να αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη κάμψη, ωστόσο τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξακολουθούν να... αντιστέκονται στην κρίση αυξάνοντας μάλιστα διαρκώς τον συνολικό ετήσιο τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για τζίρο που ίσως ξεπεράσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ,
όταν την περσινή χρονιά ο τζίρος από on-line συναλλαγές καταναλωτών έφτασε το 1,7 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σημαντική ανάπτυξη εμφανίζουν οι συναλλαγές από το εξωτερικό από εταιρείες που έχουν... ανοίξει τα φτερά τους και σε άλλες χώρες, όπως σημειώνει ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και ιδρυτής του ELTRUN, μίας από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια.

Μεγάλη ώθηση στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο δίνει η είσοδος σε αναδυόμενες αγορές

Σήμερα καταγεγραμμένα από το ELTRUN είναι 1.300 καταστήματα. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των e-shops αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ίσως ξεπερνά και τα 2.500 και αυξάνεται διαρκώς.

Το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, πάντως, εκτός από το γεγονός ότι διευρύνεται φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεπερνά και τις... παιδικές ασθένειες των πρώτων ετών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, η λειτουργικότητα των e-shops είναι πλέον καλύτερη, ενώ βελτιώνεται διαρκώς ο τομέας της ασφάλειας των συναλλαγών, αλλά και οι υπηρεσίες υποστήριξης του πελάτη (επιστροφή προϊόντων κ.λπ.) και η χρηστικότητα των sites. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες ενσωματώνουν πλέον πολλαπλές μεθόδους πληρωμών αλλά και αρκετές προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του νεοσύστατου Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Νίκος Γουλής

Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για τη δραστηριοποίησή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο βαίνει αυξανόμενο: «Αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή στα προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που έχουν καταστήματα, διαθέτουν ήδη ένα φυσικό κανάλι και θέλουν να επεκταθούν και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον χώρο», τονίζει ο κ. Δουκίδης.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ελληνικών e-shops οδήγησε πρόσφατα στην ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), το οποίο συστάθηκε με τη συμμετοχή πολλών μεγάλων και μικρών εταιρειών του χώρου.

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι 22 ελληνικοί οργανισμοί με τζίρο από on-line πωλήσεις άνω των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011.

Μέλη στον GRECA μπορούν να γίνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έχουν έδρα στην Ελλάδα ή υποκατάστημα με ελληνικό ΑΦΜ, έχουν ιδρυθεί τουλά
Keywords
Τυχαία Θέματα