ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

00:35 19/9/2011 - Πηγή: 24wro

Στη χειρότερη συγκυρία έρχεται το τέλος επί των ακινήτων, βρίσκοντας επιχειρήσεις, νοικοκυριά, εμπορικά... καταστήματα και ιδιοκτήτες ακινήτων «αποκαμωμένους» από τους πολλαπλούς φόρους έκτακτους και μη των τελευταίων χρόνων. Η...
εικόνα στην αγορά είναι ζοφερή, με την ύφεση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για περισσότερα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οσοι συνεχίζουν τη δραστηριότητα, αδυνατούν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν καταστήματα χρωστούν αρκετά ενοίκια
στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, συναλλάσσονται με μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Ακόμα και αυτοί που πρωτοστατούσαν στη διάσωση της χώρας βλέπουν ότι οι όποιες προσπάθειές τους έχουν πέσει στον πίθο των Δαναΐδων.
Είναι απορίας άξιον, πώς ένας ιδιοκτήτης καταστήματος που έχει να εισπράξει ενοίκια πάνω από ένα έτος θα κληθεί να καταβάλει το τέλος επί των ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για έναν ιδιοκτήτη διαμερίσματος ο οποίος μπορεί να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του ενοικιαστή να πληρώσει τα μισθώματα και να κάνει υπομονή, ωστόσο καλείται από το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει φόρο για την ακίνητη περιουσία (από την οποία δεν έχει πλέον εισοδήματα) για τα επόμενα δύο έτη.
Η κυβέρνηση αποφάσισε σε μια νύχτα να καλύψει το διογκωμένο έλλειμμα με την επιβολή του τέλους στα ακίνητα, από τα οποία έχει υπολογίσει να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα έσοδα από το τέλος θα ξεπεράσουν τα τρία δισ. ευρώ ετησίως. Στηρίζουν δε την άποψή τους στους υψηλούς συντελεστές, ενώ σημειώνουν ότι εφόσον το 2012 αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες το τέλος στα ακίνητα θα είναι μεγαλύτερο.
Η υπομονή των πολλών έχει εξαντληθεί, αφού διαπιστώνουν πλέον ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο που θα οδηγήσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι όποιες προσπάθειες ξεκινούν και καταλήγουν στην αύξηση των φόρων και τη μείωση των μισθών.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη εάν συνυπολογιστεί ότι μέχρι το τέλος του έτους τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στην εφορία για να πληρώσουν όλους τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Για παράδειγμα: Ενα ζευγάρι υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα με τον σύζυγο να έχει ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ ή 1.642 ευρώ τον μήνα και τη σύζυγο ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.071 ευρώ το μήνα. Διαθέτουν διαμέρισμα 100 τ. μ. στο Χαλάνδρι από το 2009 με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ/τ. μ., δύο αυτοκίνητα 1.200 κ. ε. και 2.000 κ. ε.. Μέχρι το τέλος του έτους θα πληρώσουν:
1. Εκτακτη εισφορά εισοδήματος του συζύγου: 460 ευρώ
2. Εκτακτη εισφορά της συζύγου: 150 ευρώ
3. Εκτακτη εισφορά για το Ι.Χ. 2.000 κ. ε.: 270 ευρώ
4. Ειδικό τέλος για το διαμέρισμα: 750 ευρώ
5. Τέλη κυκλοφορίας για τα 2 Ι.Χ.: 795 ευρώ.
Συνολικά θα πρέπει να πληρώσο
Keywords
Τυχαία Θέματα