Οι λόγοι για τους αναρίθμητους πλέον πνιγμούς στο Ρέθυμνo

19:44 23/7/2012 - Πηγή: 24wro
Πριν λίγες μέρες στην παραλία Σφακάκι Ρεθύμνου , ένα νεαρό ζευγάρι από...
την Ρωσία ηλικίας 34 και 31 ετών αντίστοιχα (άνδρας - γυναίκα ), έδωσαν μάχη με τα κύματα για 40 ολόκληρα λεπτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων ανθρώπων που ενώ τους έβλεπαν δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

Στην περιοχή επικρατούσαν μέτριες καιρικέ συνθήκες. Άνεμοι εντάσεως 5 έως 6 μποφόρ και κύματα περίπου 3 μέτρων ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού. Συνθήκες λοιπόν
όχι ιδιαίτερα επικίνδυνες, εντούτοις τα υποθαλάσσια ρεύματα «τραβούσαν» προς τα μέσα το νεαρό ζευγάρι καθιστώντας αδύνατη την έξοδό τους από την θάλασσα.

Στην περιοχή βρίσκονται κάποια ξενοδοχεία, οι πελάτες των οποίων παρακολουθούσαν ανήμποροι την προσπάθεια ορισμένων τολμηρών να πλησιάσουν τους υπό κίνδυνο Ρώσους τουρίστες. Άμεσα κλήθηκε το λιμεναρχείο όπου αντί λιμενικού σκάφους, κατέφθασαν 2 ένστολοι υπαξιωματικοί, όπου με ιδιαίτερη αυταπάρνηση βούτηξαν στο νερό και προσπάθησαν να προσεγγίσουν το νεαρό ζευγάρι. Αυτό όμως και πάλι δεν κατέστη δυνατό, αφού τα ρεύματα δεν επέτρεπαν την προσέγγιση με απλή κολύμβηση.

Λίγο αργότερα, στις 18.40 εμφανίστηκε ένα ιδιόκτητο φουσκωτό ταχύπλοο (μήκους 5,5 μ) και τελικά περισυνέλλεξε τους 2 Ρωσους τουρίστες, θέτοντας τέρμα στην τεράστια αγωνία, τόσο των ιδίων όσο και των εκατοντάδων λουόμενων που παρακολουθούσαν το συμβάν.

Με αφορμή το γεγονός, η «Κρητική ΦΩΝΗ» και στα πλαίσια του ρεπορτάζ, αναδεικνύει τους υφιστάμενους κανόνες διάσωσης αλλά και την οδυνηρή πραγματικότητα στις παραλίες του Ρεθύμνου.

Το Προεδρικό Διάταγμα Υπ΄Αρ. 23 της 7/2/2000 κατατεθειμένο στο ΦΕΚ αρ.18 αναφέρει ότι στις παραλίες που δίδονται άδειες «ναυγοσώστη» πρέπει να υπάρχουν μεταξύ άλλων, ο προβλεπόμενος «πύργος παρατήρησης και επίβλεψης λουωμένων» αλλά και ακριβώς δίπλα σε αυτόν να βρίσκεται σε άμεση χρήση και σωστικό πλωτό μέσο, το οποίο θα πρέπει να είναι πορτοκαλί χρώματος και να φέρει ευδιάκριτα την ταμπέλα «ναυγοσωστικό - rescue boat».

Δυστυχώς σχεδόν σε κανένα «ναυαγοσωστικό πύργο» στις βόρειες παραλίες του νομού Ρεθύμνης δεν υπάρχει τέτοιο πλωτό μέσο διάσωσης, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει περίπτωση πνιγμού να καθίσταται αδύνατη η διάσωση, όταν επικρατούν στην περιοχή έστω και μετρίου κακές καιρικές συνθήκες, όπως η χθεσινή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Κρήτη» του Κρητική ΦΩΝΗ Radio - Ραδιοκύματα 102,6, με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου κ. Φραγκίσκο Δασκαλάκη, μας είπε τα εξής:

«Έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των ναυαγοσωστών που μέχρι σήμερα είναι μέχρι της 5.30 το απόγευμα. Είναι παρατηρημένο ότι πολλοί τουρίστες ειδικότερα από την βόρεια Ευρώπη, όπως Ρώσοι κλπ, δεν αντέχουν την μεσημβρινή ζέστη και έτσι προτιμούν να κολυμπούν είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραλίες μας είναι γεμάτες τη απογευματινές ώρες.

Όμως με το γεγονός ότι οι ναυαγοσώστες σχολάνε στις 5.30
Keywords
Τυχαία Θέματα