Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το στομάχι

19:33 10/10/2012 - Πηγή: 24wro
Θεωρητικά, θα πρέπει να μπορούμε να αφομοιώσουμε...
οποιοδήποτε είδος τροφής που καταναλώνουμε. Όμως, οι αλλαγές στην επεξεργασία των τροφίμων, αλλά και στην προετοιμασία τους (π.χ. τηγανητά φαγητά), όπως και σύγχρονος τρόπος ζωής...
(καθιστική ζωή, πρόχειρο και γρήγορο φαγητό και άγχος), κάνουν το στομάχι μας να μην αντιδρά πάντα καλά σε ό, τι τρώμε.

Είναι καλύτερο λοιπόν να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα όπως τα λιπαρά κρέατα ή τα τηγανητά, αν δε θέλουμε να έχουμε προβλήματα στο στομάχι μας. Επιπλέον, η φύση παρέχει τροφές που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Ακολουθεί
ένας οδηγός για το τι είναι καλό και τι κακό στη διατροφή, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε θέματα με το στομάχι μας.
Τα «πρέπει»…

Μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, ειδικά εάν έχουμε διάρροια (π.χ., από το πολύ αλκοόλ). Αποκαθιστούν τους ηλεκτρολύτες και του κάλιο που μπορεί να χαθούν κι επίσης έχουν πολλές φυτικές ίνες για την ενίσχυση της πέψης.

Γιαούρτι

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερό μας, που βοηθούν στο να αφομοιώσουμε τις τροφές και το γιαούρτι περιέχει ορισμένα είδη από αυτά τα υγιή βακτήρια (όχι όλων των ειδών τα γιαούρτια).

Το γιαούρτι αναπληρώνει τη φυσιολογική χλωρίδα στο γαστρεντερικό σωλήνα και αποκαθιστά την υγεία στην περιοχή.

Λάχανο

Το λάχανο προάγει επίσης την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων στο έντερο και είναι ένας τύπος φυτικών ινών που δεν χωνεύεται, γι’ αυτό βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων, διατηρώντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Το ίδιο ισχύει και για το ξινολάχανο.

Άπαχο κρέας και ψάρια

Αν τρώτε κρέας, προτιμήστε το κοτόπουλο, τα ψάρια και άλλα άπαχα κρέατα που μπορείτε να τα χωνέψετε πολύ πιο εύκολα από ό, τι μια ζουμερή μπριζόλα. Το κόκκινο κρέας τείνει να είναι πιο λιπαρό και ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να το αφομοιώσει. Επιπλέον, τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια, δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως τα κόκκινα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη και το μαύρο ρύζι, είναι καλές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη. Χρειαζόμαστε 20 με 30 γραμμάρια την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης να αισθανόμαστε χορτάτοι και μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί να προκαλούν φούσκωμα, αέρια και άλλα προβλήματα σε άτομα που τις προσλαμβάνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό καλύτερα να κρατάτε έναν αργό ρυθμό. Επίσης, οι σπόροι σιταριού είναι «απαγορευτικοί» για τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Τζίντζερ

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ένας φυσικός τρόπος για την ανακούφιση της ναυτίας, τους εμετού, της πρωινής αδιαθεσίας, των αερίων, της απώλειας της όρεξης και των κολικών. Καλό είναι όμως να το καταναλώνετε με μέτρο, καθώς πάνω από 2
Keywords
Τυχαία Θέματα