Και η ώρα έχει φύλο

18:00 12/5/2011 - Πηγή: 24wro
Τη συνάφεια μεταξύ του βιολογικού ρολογιού και των γυναικείων αϋπνιών ...προσπαθούν να εντοπίσουν Αμερικανοί επιστήμονες με έρευνά τους

Διαφορά ώρας στο βιολογικό ρολόι ανδρών και γυναικών εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες σε συνεργασία με έναν ερευνητή του γαλλικού Ινστιτούτου INSERM.
Ερευνητές του αμερικανικού εργαστηρίου Harvard Med Scholl στη Βοστόνη μέτρησαν το μήκος του κύκλου του βιολογικού ρολογιού σε 52 γυναίκες
και 105 άνδρες, ηλικίας 18 έως 74 ετών.  Οι εθελοντές παρακολουθούνταν επί δύο έως έξι εβδομάδες σε ένα ειδικό περιβάλλον χωρίς πληροφορίες που αφορούν στο χρόνο, ώστε να καθοριστεί η ταχύτητα του κύκλου του βιολογικού τους ρολογιού.
Σε συνεργασία με τον Κλοντ Γκρονφιέ, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) της Γαλλίας, η ομάδα έδειξε ότι το βιολογικό ρολόι των γυναικών είναι πιο γρήγορο σε σχέση με των ανδρών: η διάρκεια του βιολογικού κύκλου στις γυναίκες είναι κατά μέσο έξι λεπτά συντομότερη σε σχέση με των ανδρών.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα βιολογικό ρυθμό μικρότερο των 24 ωρών. Μια χρονική διαφορά σε σχέση με τη διάρκεια της ημέρας που χρειάζεται μια καθημερινή επαναρύθμιση του ρολογιού. Τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες έχουν την τάση να ξυπνούν και να κοιμούνται νωρίτερα σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό.
Η επαναρύθμιση λοιπόν του γυναικείου βιολογικού ρολογιού αποτελεί το βασικό στόχο του οργανισμού. Αν η επαναρύθμιση  δε λειτουργήσει το ρολόι των γυναικών προηγείται χρονικά κάθε μέρα και οι γυναίκες θέλουν να κοιμούνται και να ξυπνούν λίγο νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Ο αποσυγχρονισμός μεταξύ βιολογικής και πραγματικής ώρας του ύπνου είναι υπεύθυνος για τις χρόνιες αϋπνίες των γυναικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα