Η Μέρκελ παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο το σχέδιο για την κρίση

12:52 2/12/2011 - Πηγή: 24wro
Ακόμη μία εβδομάδα – η προτελευταία για την Ευρώπη... – τελειώνει στην Παρασκευή και η άμμος της κλεψύδρας έχει σχεδόν αδειάσει. Μόλις επτά ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, μένουν για την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και η...

ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ μοιάζει μοιραία προσδεδεμένη στις εθνικές ιδεοληψίες της. Η τιμωρητική και βαθιά αντικοινοτική προσέγγιση του Βερολίνου και η απελπισμένη εν όψει εκλογικής πανωλεθρίας προσπάθεια του Παρισιού να διατηρήσει ζωντανή την εντύπωση ενός γαλλογερμανικού άξονα που εξακολουθεί να... γυρνά, σκιαγραφούν ένα αποκαρδιωτικά «σκούρο» φόντο
για την ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης Παρασκευής.

Η χθεσινή πομπώδης εξαγγελία μιας «επανίδρυσης της Ευρώπης», που έκανε από την Τουλόν ο Νικολά Σαρκοζί, ακόμη κι αν δεν είναι κανείς προκατειλημμένος Ελληνας (η φράση «επανίδρυση του κράτους», ως γνωστόν, φέρει μια φόρτιση καταστροφής), δύσκολα μπορεί να πείσει το ακροατήριο του γάλλου προέδρου ότι αποτελεί την υπόσχεση για κάτι το καλύτερο.

Δηλαδή ότι η Ευρώπη που θα προκύψει από την επανίδρυση θα είναι καλύτερη για τα 500 εκατ. των κατοίκων της (μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση).

Η περιγραφή της γερμανικής εκδοχής για την Ευρώπη, που θα επιχειρήσει σήμερα από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, θα δώσει περισσότερες ενδείξεις περί του τι πρόκειται να αποφέρει η συνεργασία Παρισιού και Βερολίνου για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που, όπως είπε την Πέμπτη ο γάλος πρόεδρος, φιλοδοξεί να επανιδρύσει την Ευρώπη.

Οι αγορές, πάντως, εν αναμονή της σημερινής ομιλίας Μέρκελ – αλλά και των κρίσιμων στοιχείων για την αμερικανική ανεργία – κρατούν μια σαφώς επιφυλακτική στάση.

Για την ακρίβεια, η στάση των αγορών απέναντι στα επανιδρυτικά ευρωπαϊκά σχέδια των Μέρκελ και Σαρκοζί μοιάζει σήμερα πιο καχύποπτη και απαισιόδοξη, διότι απλούστατα δεν περιλαμβάνουν στη στρατηγική τους έναν πιο ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως φάνηκε και από την πρόσφατη συντονισμένη ποσοτική παρέμβαση υπέρ της Ευρώπης, που έκαναν οι 6 μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη, μόνο τέτοιες λύσεις θεωρούν οι επενδυτές ως πειστικές για τη βούληση της Ευρώπης να επιβιώσει.

Η «περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία» και οι «αυτόματες κυρώσεις» σε όσους την παραβιάζουν ίσως να αποτελούν μέτρα που αποδίδουν σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, ηρεμίας, ευημερίας και εμπιστοσύνης των αγορών.

Στην παρούσα δραματική οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μιαν άνευ προηγουμένου κρίση εμπιστοσύνης της Ευρώπης, η στρατηγική αυτή αντιμετώπισης της κρίσης μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει.

Εκκληση στους πολιτικούς ηγέτες για να καταλήξουν σε μια ισχυρή και πειστική συμφωνία που θα βασίζεται σε σαφείς και ισχυρούς δημοσιονομικούς κανόνες απηύθυνε μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό συστατικό για να αρχίσει να αποκαθίστατα
Keywords
Τυχαία Θέματα