Η Εκκλησία έχει χάσει το 60% των εισοδημάτων της

22:48 23/8/2012 - Πηγή: 24wro
Η Εκκλησία έχει χάσει το 60% των εισοδημάτων ...
της από επενδύσεις σε τράπεζες και από τα ξενοδοχεία, δήλωσε ο... Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσθέτοντας ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται, αφού η οικονομική κρίση δεν είναι κυπριακή αλλά παγκόσμια. Δήλωσε ακόμα ότι επειδή θεωρεί ανεπίτρεπτο να απολυθούν υπάλληλοι από την Εκκλησία, θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο μείωση μισθού
τόσο του ιδίου και των Μητροπολιτών, όσο και ιερέων οι οποίοι είναι συνταξιούχοι και δεν έχουν παιδιά να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν και να αποκαταστήσουν.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Εκκλησία ήταν πάντοτε και είναι καλά προγραμματισμένη και ισχύει η παροιμία «ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει».

Πρόσθεσε ότι εδώ και τρία χρόνια «η εκκλησία πήρε μέτρα και δεν έδωσε ούτε αυξήσεις, ούτε προσαυξήσεις, ούτε τιμαριθμικό επίδομα. Μελετούσαμε τον τελευταίο καιρό ότι πιθανότατα, απευχόμεθα βέβαια, ότι η κρίση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Εχει χάσει η εκκλησία το 60% και πλέον των εισοδημάτων της και γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε μέτρα προτού φτάσουμε στο απροχώρητο».

Σημείωσε ότι ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για να παρουσιαστεί στην Ιερά Σύνοδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι οι συνοδικοί θα το δουν με πολλή αγάπη. Η εισήγηση μου είναι να αρχίσουμε την ελάττωση του μισθού από εμάς τους ιδίους και μετά να σκεφτούμε για τους υπαλλήλους μας και για τους ιερείς μας. Υπάρχει μελέτη, η οποία δεν εφαρμόστηκε εδώ και δύο χρόνια, την οποία θα παρουσιάσουμε και θα εξηγήσουμε με πάσα λεπτομέρεια στους συνοδικούς διότι όταν δεν θα έχεις χρήματα και να μην θέλεις να μειώσεις τους μισθούς είσαι αναγκασμένος να μειώσεις γιατί το θεωρώ ανεπίτρεπτο να διώξουμε υπάλληλο από τη θέση του».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μάλιστα ότι «το να παίρνει κανείς λιγότερα μπορεί να ζήσει με λιγότερα αλλά όταν χάσει τη δουλειά του θα είναι πολύ επώδυνο και δεν επιθυμούμε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Ιερά Σύνοδο αφορά μείωση μισθών των ιερέων και των υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «μάλιστα. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα το έχουν η Αρχιεπισκοπή και η Μονή Κύκκου που έχουν αρκετούς υπαλλήλους. Οι άλλες Μητροπόλεις έχουν ελάχιστους υπαλλήλους».

Σημείωσε ότι υπάρχει το «Κεντρικό Ταμείο Μισθοδοσίας Κλήρου που η Αρχιεπισκοπή το χρηματοδοτούσε πέραν των εισοδημάτων των Ιερών Ναών, των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών, με πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η Αρχιεπισκοπή δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή να προσφέρει αυτό το ποσό και γι’ αυτό πρέπει να δούμε, και θα το δούμε με πολλή αγάπη, να μειωθεί ο μισθός για εκείνους που έχουν αποκαταστήσει τις οικογένειες τους, βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, παίρνουν και σύνταξη γήρατος και τα έξοδα τους είναι λιγότερα από τους νέους παπάδες που έχουν παιδιά να μεγαλώσουν, να μορφώσουν και να αποκαταστήσουν».

Όλα αυτά
Keywords
Τυχαία Θέματα