Πλεονασματικός προϋπολογισμός στη Γερμανία

22:03 23/8/2012 - Πηγή: 24wro
Ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος μετρά τα χρέη του, η...
Γερμανία προσέρχεται με πλεονασματικό προϋπολογισμό, για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Την περίοδο που η κρίση κλιμακωνόταν στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, το Βερολίνο αποκόμιζε έσοδα από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές, τους φόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση, όσο οι εξαγωγές καθ' όλο το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυτού αυξήθηκαν κατά 0,30%-0,40%, ποσοστά μικρότερα από το 0,50% του πρώτου τριμήνου φέτος. Παράλληλα, τα φορολογικά
έσοδαςσημείωσαν αύξηση, ενώ θετική υπήρξε η διαμόρφωση των συνθηκών στη γερμανική αγορά εργασίας.

Με το συνδυασμό των στοιχείων αυτών, προέκυψε στο τέλος Ιουνίου για το πρώτο εξάμηνο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 8,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι, για ολόκληρο το 2011 ο γερμανικός προϋπολογισμός σημείωσε ένα έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο στο κοινοτικό δίκαιο 3%.

Ο δείκτης του βρετανικού οίκου οικονομικής έρευνας Markit, ο οποίος όσον αφορά στη Γερμανία παραμένει κάτω από το 50, για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος (στο 47,5 για τον Ιούλιο, στο 47 τον τρέχοντα μήνα), τεκμηρίωσε, ωστόσο, το φθίνοντας ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας. «Έχουμε φθίνοντα ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ισορροπημένη ανάπτυξη», εκτίμησε η ING Bank.
Keywords
Τυχαία Θέματα