Γύρισαν 10 χρόνια πίσω οι τιμές των σπιτιών στη Θεσσαλονίκη

16:07 8/7/2012 - Πηγή: 24wro
Στα επίπεδα των ετών 2004 - 2006 έχουν ...
πέσει σήμερα οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα...
σε κάποιες από αυτές, όπως στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου, στην Ανω Πόλη και σε τμήματα του Κέντρου οι αξίες των σπιτιών μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και ισοδυναμούν με τις τιμές μεταβίβασης των σπιτιών στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Μικρότερη είναι η μείωση σε καθαρά αστικές περιοχές, οι οποίες έχουν αρκετές νεόδμητες κατοικίες (π.χ. Ανω
Τούμπα, Αγιος Ιωάννης Καλαμαριάς), ενώ σε κάποια ακριβά τμήματα της πόλης (π.χ. Πανόραμα, Πυλαία, Ωραιόκαστρο), οι αξίες των σπιτιών έπεσαν λίγο, διότι δεν είχαν ανέβει και πολύ την καλή περίοδο, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αφού δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια. Τέλος, σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως στο Κέντρο, στους Αμπελόκηπους, στον Εύοσμο και στην Αγίου Δημητρίου, οι κατοικίες άρχισαν να εμφανίζουν πτώση στις τιμές τους πριν το 2008, δηλαδή νωρίτερα από την εμφάνιση της οικονομικής ύφεσης.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνα που πραγματοποίησε ο φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Μπαρτζάκης, υπό την επίβλεψη του Θόδωρου Παναγιωτίδη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του εν λόγω πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τα αποτελέσματα προέρχονται από την οικονομετρική ανάλυση μικρών αγγελιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον «Αγγελιοφόρο» από το 2001 και μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

Ανατολική Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα και αρχής γενομένης από την περιοχή της Ανω Τούμπας από την έρευνα συμπεραίνουμε ότι αυξήθηκε κατά περίπου 2,5 φορές ο δείκτης το 2004 και σε σύγκριση με το 2003, χρονιά που χρησιμοποιήθηκε ως έτος βάσης. Μεγάλη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε και μεταξύ των ετών 2005 και 2006, ενώ οι αξίες των κατοικιών έφτασαν στο πικ τους στην εν λόγω περιοχή το 2009, όταν παρουσιάζονταν αυξημένες κατά σχεδόν οκτώ φορές σε σύγκριση με τη χρονιά βάσης, το 2003. Από τότε άρχισε η πτώση, με αποτέλεσμα οι τιμές των κατοικιών στην Ανω Τούμπα την περσινή χρονιά να βρεθούν σε χαμηλότερα από το 2006 επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κάτω Τούμπας, οι τιμές των κατοικιών το 2003 ήταν λίγο χαμηλότερες σε σχέση με τη χρονιά βάσης για τη μελέτη, το 2002, όμως, το 2004 αυξήθηκαν σημαντικά και στη συνέχεια και μέχρι το 2009 ακολουθούσαν μικρή, αλλά σταθερή αυξητική πορεία. Στην Κάτω Τούμπα πέρσι οι αξίες των προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών έπεσαν σχεδόν στα επίπεδα του 2004.

Σχετικά λογική ήταν η άνοδος των τιμών των κατοικιών από το 2002 και μέχρι το 2009 στην περιοχή Χαριλάου, χωρίς ποτέ, όμως, να φτάσουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε πτώση, με αποτέλεσμα οι αξίες να βρεθούν πέρσι στα επίπεδα του διαστήματος 2006 - 2007.

Στον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς μεγάλη ήταν η άνοδος των τιμών των προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών από το 2002 και μέχρι το 2009, αφού σχ
Keywords
Τυχαία Θέματα