Φουρτούνες από τρόικα… τρικλοποδιές από Λαγκάρντ

Του Δ. Κεμπέ

Στα πολύ δύσκολα μπαίνουν από αύριο ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό του επιτελείο καλούμενοι να θέσουν σε εφαρμογή και να υλοποιήσουν μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα τις πρώτες ουσιαστικές δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, ώστε να πείσουν τους δανειστές ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει αναστραφεί και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τις γενναίες περικοπές

δαπανών μπορούν να γίνουν άμεσα, αρκεί να δοθεί ο απαραίτητος πρόσθετος χρόνος. Η μεταβολή, διεθνώς, του κλίματος εμπιστοσύνης υπέρ της νέας κυβέρνησης όχι μόνο δεν χαλάρωσε τις απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά αντιθέτως όξυνε τα πράγματα, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, και από τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχεται η Μέρκελ, καθώς οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση απειλούν να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η Γερμανία βάλει ξανά «το χέρι στην τσέπη» για την Ελλάδα. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως τις 20 Ιουλίου, καταγράφουν ήδη τις τρομερές αποκλίσεις στην εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και ετοιμάζονται να εισηγηθούν στους επικεφαλής τους, οι οποίοι θα έλθουν στις 24 Ιουλίου, την υιοθέτηση σκληρής στάσης και απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων το προηγούμενο διήμερο, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει σκληρή μάχη για τη διατήρηση των μισθών και των συντάξεων, την ελάφρυνση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων και τη φορολογική ανακούφιση της αγοράς, απαιτώντας παράλληλα από τους δανειστές να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να δώσουν τον αναγκαίο χρόνο για την ωρίμαση των δημοσιονομικών ισοδύναμων και την απόδοση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, κόκκινη γραμμή για τον Σαμαρά αποτελούν οι μη απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν μπορεί να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, χωρίς βέβαια να αντιπροτείνει λύσεις, ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή. «Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευτώ και να αναδιαπραγματευτώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα» τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Είμαι βέβαιη πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι τρεις διεθνείς δανειστές της» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Σημείωσε ακόμη ότι «θα δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», μετριάζοντας τις προσδοκίες για απτά αποτελέσματα από την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας.
Αναφερόμενη στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει ένας «παράγοντας αστάθειας» που επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επωφεληθεί, όταν η ευρωζώνη θα αντιμετ

Keywords
Τυχαία Θέματα