Εντείνεται η ύφεση εν μέσω λιτότητας

22:42 14/2/2012 - Πηγή: 24wro
Εντείνεται η ύφεση στην Πορτογαλία εν... μέσω της λιτότητας, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 1,5% το 2011 και κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο...
του έτους αυτού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Η υποχώρηση υπήρξε μάλιστα ελαφρώς μικρότερη του αναμενομένου, βάσει των προβλέψεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι οποίες έκαναν λόγο για συρρίκνωση
του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Σε ετήσια βάση ωστόσο, η συρρίκνωση της οικονομίας διαμορφώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 2,7%.

«Η επιτάχυνση της πτώσης του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντανακλά μια σημαντική επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης λόγω μιας σημαντικής μείωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών», επισημαίνει το ΙΝΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η εξωτερική ζήτηση αυξήθηκε κυρίως εξαιτίας της μείωσης των εισαγωγών" και "μίας σημαντικής αύξησης των εξαγωγών σε ετήσια βάση».

Η Πορτογαλία εφαρμόζει, στο πλαίσιο προγράμματος δανειακής ενίσχυσης ύψους 78 δισ.ευρώ που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2011, πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% εφέτος.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής συμπεριλαμβάνει αυξημένη φορολογία, μείωση των κοινωνικών παροχών, αύξηση των κομίστρων στα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα και αναθεώρηση των εργασιακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της ελαστικοποίησης των εργασιακών ωραρίων και της μείωσης των ημερών άδειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα