Καταργείται η περαίωση, ξεκινούν εξονυχιστικοί έλεγχοι

21:52 14/2/2012 - Πηγή: 24wro
Καμία φορολογική αμνηστία δεν πρόκειται να δοθεί όσο διαρκεί το νέο μνημόνιο σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο νόμο πλέον...
που ψήφισαν την Κυριακή βράδυ οι 199 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα και άλλες φορολογίες αποτελούν παρελθόν και άρα όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ελεγχθούν.

Επίσης, δεν θα δοθεί καμία παράταση στις ρυθμίσεις που
ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα.

Από την άλλη στο νέο μνημόνιο προβλέπονται μία σειρά μέτρα τα οποία στόχο έχουν να μην επισκέπτονται οι πολίτες τις εφορίες αλλά όλες οι διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Δηλαδή μετρητά στα γκισέ των ταμείων των εφοριών τέλος.

Για τη νέα φορολογική πολιτική, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους».

Η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις «επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές», θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους [Πρώτο Τρίμηνο του 2012] και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση θα εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά τ
Keywords
Τυχαία Θέματα