Αποδέσμευσε το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του δανείου

09:50 9/7/2011 - Πηγή: 24wro
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ώρας Ελλάδος...
την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου του για την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ τού να τεθεί
το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.

Πρόκειται για τη συμμετοχή του Ταμείου στη χορήγηση της πέμπτης δόσης από τα 110 δισ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο πακέτο στήριξης.

Στο σύνολό της η δόση ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, είχε προκύψει εμπλοκή της τελευταίας στιγμής εξαιτίας των χρεών δύο δήμων -η οποία τελικά ξεπεράστηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όμως, δεν έλειψαν οι επικρίσεις για την «έλλειψη αποφασιστικότητας» από την πλευρά της ΕΕ για δράσεις στο ζήτημα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του μεριδίου του στην 5η δόση την εξασφάλιση από τις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα θα συνέχιζε να χρηματοδοτείται και μετά το 2012 -κάτι που, δεδομένης της διαφαινόμενης αδυναμίας για επιστροφή στις αγορές, ισοδυναμούσε με νέα κεφάλαια στήριξης.

Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την έγκριση από το ΔΣ του Ταμείου, ανέφερε πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις «έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, με μείωση του ελλείματος, επιστροφή της οικονομίας σε κατάσταση ισορροπίας και σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Η ίδια όμως στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «έγκαιρης και αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής χωρίς περιθώρια ολισθημάτων», αναφέροντας ως «καίριας σημασίας» το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα