Από έξω κούκλα και από μέσα... πανούκλα

18:46 12/11/2012 - Πηγή: 24wro
Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στη Real news του προέδρου του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος των ...
Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και συμβούλου της Αγκελα Μέρκελ, Κουρτ Λάουκ.
Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για να εκταμιευθεί η δόση;
Από τεχνικής απόψεως, τώρα ναι. Από τηνάλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί
που αμφιβάλλουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορείνα εφαρμόσει όλα τα μέτρα. Αυτό συνεχίζει να είναι το πρόβλημα. Επίσης, δεν γνωρίζω ακόμη την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, το ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα..
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ότι τοελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ολοένα καιπληθαίνουν. Τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;
Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι ομοφώνως υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αρα, θεωρώ ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, χρειάζονται δύο πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα: Πρώτον, είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Το επίπεδο του χρέους είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 120% επί του ΑΕΠ (σ.σ.: που έχει τεθεί για το 2020), το οποίο λέγεται ότι είναι το μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο - οι προβλέψεις δείχνουν ότι κινείται ξανά προς την κατεύθυνση του 190% επί του ΑΕΠ. Επομένως, θα χρειαστεί περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Δεύτερον, η λιτότητα από μόνη της δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με κίνητρα για ανάπτυξη. Αυτά τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι, φυσικά, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας.Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της τάξης του 2% - 3% του ΑΕΠ, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από δημόσιο χρήμα, κάτι που πιστεύωότι είναι απολύτως απαραίτητο.
Το γερμανικό Κοινοβούλιο θα ενέκρινε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα;
Δεν βλέπω πιθανόν αυτό να συμβεί πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Κρίνοντας από τη διάθεση του Κοινοβουλίου, η καγκελάριος δεν θα πάρει την πλειοψηφία στο συνασπισμό της για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, επειδή πολλές από τις υποσχέσεις που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί. Το αίσθημα πολλών Γερμανών βουλευτών, αλλά και του γερμανικού λαού, είναι αυτό που γράφουν οι εφημερίδες στη Γερμανία, π.χ. σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Εξαρτάται, λοιπόν, από την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα και μετά τις εκλογές, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα της φυγής των κεφαλαίων, ο Γερμανός φορολογούμενος θα πει «αν οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν, γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς για να τη βοηθήσουμε;».
Οπότε, γιατί η τρόικα δεν ζητεί περικοπές που αφορούν τους πλούσιους Ελληνες;
Και εγώ ο ίδιος εκπλήσσομαι. Αυτή είναι η απορία μου και θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ την τρόικα, γιατί αυτό είναι άδικο. Δεν γίνεται να τιμωρούνται μόνο οι φτωχοί στην Ελλάδα για την κακή διακυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο με την τρόικα από τον Μά
Keywords
Τυχαία Θέματα