Απαλλαγείτε από τα τελευταία περιττά κιλά

12:09 17/2/2012 - Πηγή: 24wro
Ενδεικτικό πρόγραμμα για τις τελευταίες ημέρες της δίαιτας...
Μια από τις δυσκολότερες φάσεις όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ακολουθώντας μια συγκεκριμένη δίαιτα, είναι η απώλεια των 2 με 3 τελευταίων κιλών.

Όσο ο στόχος πλησιάζει, τόσο η ζυγαριά κολλάει και η απώλεια βάρους γίνεται δυσκολότερη.

Υπάρχουν πιθανές αιτίες, αλλά και τρόποι για να την αντιμετώπισή τους ώστε να φθάσεις στα κιλά που θες.

1. Χρειάζεσαι λιγότερες θερμίδες
Το μικρότερο σε όγκο σώμα χρειάζεται πια λιγότερη ενέργεια. «Τα στοιχεία
δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει κιλά χρειάζονται 20% λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους από αυτούς που δεν έχουν σημειώσει απώλεια κιλών» επισημαίνει η γενική ιατρός Ντομένικα Ρουμπίνο, μέλος του προγράμματος διαχείρισης βάρους του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Άρχισε να ελέγχεις άμεσα τις μερίδες σου, γεμίζοντας το μισό πιάτο με λαχανικά και το άλλο μισό με άπαχη πρωτεΐνη και σιτηρά ολικής αλέσεως.

2. Ο μεταβολισμός σου έχει επιβραδυνθεί
Το σώμα σου δεν αναγνωρίζει αν κάνεις δίαιτα για αισθητικούς λόγους ή αν λιμοκτονείς. Έτσι, η άμεση αντίδρασή του είναι να κάνει οικονομία στην καύση θερμίδων και λίπους σε βάρος του μυϊκού ιστού. Η μικρότερη μυϊκή μάζα σημαίνει ότι θα καις θερμίδες με μικρότερο ρυθμό.

Διπλασίασε την πρόσληψη του αμινοξέος λευκίνη, που εντοπίζεται στις πρωτεϊνούχες τροφές. Έρευνα δείχνει ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 9 με 10 γραμμάρια (ποσότητα που βρίσκεται σε περίπου 3 μερίδες πρωτεΐνης) για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου. Η λευκίνη βοηθά να διατηρήσεις το μυϊκό σου ιστό ενώ αδυνατίζεις, κάτι που με τη σειρά του σε βοηθά να καις το λίπος ταχύτερα.

3. Πεινάς περισσότερο
Όταν το βάρος σου μειώνεται, το ίδιο κάνουν και τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνη, που σε κάνει να νιώθεις χορτάτη. Στην πραγματικότητα, ισχυρά σήματα από το γαστρεντερικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα λιποκύτταρα «παροτρύνουν» το σώμα να τραφεί.

Ακούγεται τρελό, αλλά ενδεχομένως να πρέπει να καταναλώσεις περισσότερα λιπαρά. Το σώμα χρειάζεται περισσότερη ώρα για να τα χωνέψει και έτσι αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Πάρε τουλάχιστον το 20% των θερμίδων σου από ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

4. Θέτοντας ανέφικτους στόχους, μπορεί να απογοητευτείς και να ξανακυλήσεις
«Ο πρώτος και κυριότερος λόγος που αποτυγχάνει μια δίαιτα είναι ο καθορισμός ενός πολύ χαμηλού βάρους ως στόχου» εξηγεί η Μάντλιν Φέρνστρομ.

Σιγουρέψου πρώτα ότι ο στόχος που έχεις θέσει δε θα σε οδηγήσει στην ελλιποβαρή κατηγορία. Η ειδικός προτείνει επίσης να βαθμολογήσεις την προσπάθεια απώλειας βάρους σου σε κλίμακα από το 1 έως το 10 (με το 1 να σημαίνει μηδαμινή σχεδόν προσπάθεια). Πρέπει να είσαι γύρω στο 5, που σημαίνει πως θα μειώσεις το φαγητό, αλλά θα αφήσεις χώρο για ένα γλυκό πού και πού και ότι θα προσαρμόσεις την άσκησή σου χωρίς να εξαντληθείς.

Ε
Keywords
Τυχαία Θέματα