L’echo: Απογοητευτική η εικόνα της Ευρώπης το 2012

17:40 11/12/2012 - Πηγή: 24wro
Σε απολογισμό που κάνει η γαλλόφωνη εφημερίδα L’Echo τονίζει ...
την απογοητευτική εικόνα που επιδεικνύει η Ευρώπη.

Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από «μαζική ανεργία σε ορισμένες χώρες, πολιτικές εντάσεις, τοπικιστικά κινήματα, χάσμα ανάμεσα στις χώρες υπέρ της ολοκλήρωσης και ευρωσκεπτικισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η Ευρώπη διανύει την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης της ηπείρου-αν και σημειώνεται πως η απόδοση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μισό αιώνα μετά τη δημιουργία της ΕΟΚ
μοιάζει τουλάχιστον αργοπορημένη.

«Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπουμε να εμφανίζεται η νέα γενιά κρατικών λειτουργών, που θα μπορούσε να αντιστρέψουν την τάση, με ένα νέο πρόγραμμα που να κινητοποιεί», σημειώνει στον απολογισμό που κάνει η εφημερίδα.

Σημειώνει ότι ανάμεσα στο ομοσπονδιακό άλμα του Γκι Φέρχοφστατ και τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης του Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ υπάρχει χώρος για νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε η ίδρυση της Ευρώπης, το πνεύμα της , οι αξίες της με πενήντα πέντε χρόνια χωρίς διακρατικές συγκρούσεις, με εξαίρεση τον τραγικό διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η οποία όμως δεν ήταν κοινοτικό μέλος, υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα. «Ποιος θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η περιπέτεια δεν μπορεί να γίνει πρότυπο, τη στιγμή που ο αραβικός κόσμος βιώνει πολλές αναταραχές και ενώ οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ασιατικές χώρες, είτε αυτές είναι εδαφικές, είτε πολιτικές, απειλούν τακτικά την ειρήνη;», καταλήγει η εφημερίδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα