14 μύθοι για το αδυνάτισμα και η γυμνή αλήθεια

23:22 23/4/2012 - Πηγή: 24wro
Παντού υπάρχει κρυμμένος ένας μύθος...
Και στο fitness πολλοί περισσότεροι. Ας καταρρίψουμε μερικούς, τους πιο γνωστούς...Γιαιτί αν κατάφερε και η Ρενέ Ζελεβέγκερ να γίνει κορμάρα, εμείς έχουμε πολλές παραπάνω πιθανότητες...

Μύθος Νο1: Σε 3 μήνες αλλάζεις το σώμα σου
Η αλήθεια: Η ολική σωματική αλλαγή («μεταμόρφωση») είναι κάτι που διαφημίζεται πολύ, αλλά σπανίως επιτυγχάνεται γρήγορα και πάντως όχι μέσα σε μόλις 3 μήνες. Στατιστικά, από τα 100 άτομα που ξεκινούν κάποιο συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής και δεν το εγκαταλείπουν στη μέση, μόνο τα 5 αναδιαμορφώνουν πλήρως το σώμα τους μετά από ένα (1) έτος και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι συγχρόνως ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο. Ωστόσο όλοι ανεξαιρέτως, ακόμα και αν δεν έχουμε ευνοϊκά γονίδια, μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να πετύχουμε ουσιαστικές σωματικές αλλαγές σε βάθος όμως χρόνου, εφόσον γυμναστούμε με συνέπεια, συνέχεια και εξατομικευμένο πρόγραμμα, αυτό που ταιριάζει στον προσωπικό μας σωματότυπο και εξυπηρετεί τους στόχους μας.

Μύθος Νο2: Πρώτα χάνεις κιλά, μετά αρχίζεις γυμναστική
Η αλήθεια: Μόνο με δίαιτα αδυνατίσματος και χωρίς καθόλου γυμναστική πιθανώς να χάσετε ταχύτερα βάρος, το οποίο όμως θα προέρχεται κυρίως από υγρά και μυς. Έτσι, έπειτα από μερικές εβδομάδες ναι μεν θα είσαι ελαφρύτερη, αλλά, επειδή θα έχει μειωθεί ο μυϊκός σου ιστός και θα έχει αυξηθεί το ποσοστό λίπους σου, θα δείχνεις πιο παχιά! Στον αντίποδα, με ήπια δίαιτα και επίσης ήπια γυμναστική, που ούτε «ανοίγει» την όρεξη ούτε «πετρώνει» το λίπος, όπως φημολογείται, ο ρυθμός απώλειας βάρους ίσως είναι λίγο πιο αργός, κατά μερικά γραμμάρια εβδομαδιαίως, εντούτοις τα απολεσθέντα κιλά θα προέρχονται ως επί το πλείστον από το λιπώδη ιστό -επομένως, θα είσαι και θα φαίνεσαι σαφώς λεπτότερη.

Μύθος Νο3: Λίγο περπάτημα καθημερινά αρκεί
Η αλήθεια: Μολονότι το περπάτημα είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, ιδίως όταν γίνεται με γρήγορο ρυθμό και για 30-45 λεπτά τη φορά, δεν επαρκεί για να αποκτήσεις πολύπλευρα καλή φυσική κατάσταση και δεν βοηθάει να αντισταθμίσεις τη φυσιολογική μυϊκή φθορά και τη συνεπακόλουθη πτώση του μεταβολικού ρυθμού, που αρχίζει περίπου από την ηλικία των 30 ετών. Xρειάζεσαι επίσης, το λιγότερο 2 φορές εβδομαδιαίως, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως π.χ. με βαράκια ή λάστιχα, διατάσεις («τεντώματα»), λειτουργικές ασκήσεις για τους στηρικτικούς μυς της σπονδυλικής στήλης και ασκήσεις ισορροπίας σε ασταθείς επιφάνειες.

Μύθος Νο4: Αλλάζεις πρόγραμμα που έχει αποτελέσματα
Η αλήθεια: Τουλάχιστον για τη γυμναστική ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα ερεθίσματα επιφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και η επανάληψή τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απλώς τα συντηρεί. Για να μη σταματήσουν, λοιπόν, οι βελτιώσεις, το πρόγραμμα της γυμναστικής σου πρέπει να ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά ή να μεταβάλλεται εξ' ολοκλήρου κατά περιόδους, πριν το συνηθίσει απόλυτα το σώμα σου και πριν τ
Keywords
Τυχαία Θέματα