Το ονειρικό ταξίδι του μόλις ξεκίνησε…

Είναι Έλληνας. Είναι μόλις 20 χρονών. Είναι ένα παιδί σεμνό, προσγειωμένο, ευγενικό. Είναι ένα τενίστας προικισμένος με ένα εκπληκτικό ταλέντο. Είναι ένας αθλητής που παρά το τόσο νεαρό της ηλικίας του, δείχνει να διαθέτει πνευματική αντοχή, ώριμη σκέψη και ψυχικό σθένος πολύπειρου πρωταθλητή. Είναι από αυτές τις εξεζητημένες περιπτώσεις, που μπορείς να διακρίνεις ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για να αφήσει εποχή.

Είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, το νέο μεγάλο αστέρι των παγκόσμιων court, το ελληνόπουλο που έχει έρθει αποφασισμένο για να

χαράξει μια παραμυθένια πορεία στις διεθνείς τενιστικές αρένες. Είναι ο δικός μας Στέφανος, που τώρα ξεκινάει το ονειρικό ταξίδι του στο παλκοσένικο της αθλητικής δόξας, σε ένα μακρύ ταξίδι που θα μας πάρει και όλους εμάς μαζί του ως συνεπιβάτες, για να ζήσουμε κι εμείς έμπλεοι συναισθημάτων όλην αυτήν τη μαγεία της διαδρομής.

Ένα ταξίδι που ανεπίσημα θα λέγαμε είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες, με την ξεκάθαρη ραγδαία ανέλιξή του στα υψηλότερα στρώματα της παγκόσμιας τενιστικής ελίτ, με επιτυχίες που πλήθαιναν με γεωμετρική πρόοδο και που έδειχναν ότι ο Στέφανος έρχεται…

Ώσπου έφτασε η στιγμή με τάχιστους ρυθμούς, για να δοθεί μια ”επισημότητα” στην εκκίνηση αυτού του διαγραφόμενου λαμπερού ταξιδιού στην καριέρα του. Και αυτή η στιγμή έμελλε να είναι και ”όφειλε” να είναι για να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στην απογείωσή του, σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά της χρονιάς, στο Masters1000 του Τορόντο.

Σε ένα τουρνουά που είναι βέβαιο ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό και την καρδιά μας. Γιατί ήταν αυτό που σηματοδότησε την οριστική και περιφανή είσοδο του Στέφανου Τσιτσιπά στον γαλαξία των πρωταγωνιστών. Γιατί αυτά τα κατορθώματα που πέτυχε στον Καναδά αυτό το 20χρονο παιδί από την Ελλάδα, αναρωτιόσουν αν είναι ρεαλιστικά και υπαρκτά ή εδράζονται στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας. Το ζήσαμε όλο αυτό ή το ονειρευτήκαμε;

Κι όμως το ζήσαμε. Ζήσαμε έναν Στέφανο να ξεδιπλώνει στο γήπεδο μεγάλη τενιστική ποιότητα και ποικιλία επιλογών, συνδυασμένη με το υπέροχο στυλ που χρησιμοποιεί τη ρακέτα του. Να επιδεικνύει συνεχώς μια σιδερένια mentalite, χαρακτηριστικό γνώρισμα καταξιωμένων πρωταθλητών. Να έχει τέτοια διαύγεια μυαλού που τον οδηγούσε διαρκώς στη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης των αντιπάλων. Να παρουσιάζει μια ηρεμία στις κινήσεις του καθώς και ψυχραιμία και σοβαρότητα στη διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων σαν να επρόκειτο για κάποιον παίκτη με πολυετή εμπειρία στα court.

Ζήσαμε έναν Στέφανο να κερδίζει μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις παίκτες της κορυφαίας δεκάδας του κόσμου, ο ένας εκ των οποίων ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες της ιστορίας, ο τεράστιος Νόβακ Τζόκοβιτς. Να φτάνει στον τελικό σε ένα από τα σπουδαιότερα ραντεβού της σεζόν, αφήνοντας άναυδο όλον τον τενιστικό πλανήτη. Να υποτάσσεται μεν εκεί από τον διαχρονικό ογκόλιθο του αθλήματος που λέγεται Ράφα Ναδάλ, αλλά προβάλλοντας τρομερή αντίσταση στο δεύτερο σετ το οποίο έχασε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τον μυθικό Ισπανό.

Στην τελετή απονομής ο Ράφα, χωρίς επ’ουδενί να θέλει να κάνει επίδειξη αβροφροσύνης, όταν απευθύνθηκε προς τον Στέφανο του είπε μεταξύ άλλων ότι τον περιμένει ένα λαμπρό μέλλον. Και του έλεγε την πλήρη αλήθεια. Ό,τι ακριβώς του είχε πει και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον εγκάρδιο εναγκαλισμό που είχαν αμέσως μετά τη λήξη του μεταξύ τους αγώνα και τον θρίαμβο του Έλληνα παίκτη. Ταυτόσημα λόγια αναγνώρισης του υψηλού επιπέδου του νεαρού αθλητή μας από δύο εμβληματικούς θρύλους του τένις, που είναι άλλωστε θρύλοι και γι΄αυτόν το λόγο: γιατί έχουν την προσωπικότητα και το κύρος να διακρίνουν και να παραδέχονται την αξία των αντιπάλων τους και να τους απονέμουν με ειλικρίνεια τα εύσημα.

Όλα αυτά που κατάφερε στο φετινό Rogers Cup ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μπορούμε αναντίρρητα να πούμε ότι συντελούν ένα ιστορικό επίτευγμα μέγιστης δυσκολίας από το οποίο δύναται να απορρεύσουν πολλαπλά οφέλη. Ένα τρομακτικό κατόρθωμα που μπορεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή του ρου της πορείας του ελληνικού τένις σε όλα τα επίπεδα και να αποτελέσει τον φάρο που θα ανοίξει και θα φωτίσει νέες ατραπούς, άγνωστες ενδεχομένως στην πατρίδα μας στο άθλημα έως σήμερα.

Ίσως να μην είναι και αδόκιμος, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, ο παραλληλισμός που έχει ήδη γίνει και εννοώντας προφανώς το ποσοστό της επιρροής, του Στέφανου Τσιτσιπά και όλων αυτών που μπορεί να προσφέρει πολυεπίπεδα στο τένις στην Ελλάδα η διαφαινόμενη μεγάλη καριέρα που έχει όλες τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει, με αυτό που σήμαινε και αποτέλεσε κάποτε όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά και για ολόκληρο το φάσμα των σπορ στη χώρα μας αλλάζοντας για πάντα την αθλητική μας ιστορία, η ύπαρξη του “θεού” του ελληνικού αθλητισμού Νίκου Γκάλη.

Ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, μετά τις συγκλονιστικές εμφανίσεις του νεαρού πρωταθλητή μας στο Τορόντο, στον αντίκτυπο που είχαν αυτές στον τόπο μας. Αφουγκράζεσαι, οσφραίνεσαι και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την προβολή από τα ΜΜΕ ότι το ζωτικό ενδιαφέρον του Έλληνα φίλαθλου για τις επιτυχίες του Τσιτσιπά και κατ’επέκταση για το τένις αυξάνεται κατακόρυφα.

Άνθρωποι που πιθανότατα μέχρι πρότινος είχαν μικρή επαφή και γνώριζαν ελάχιστα στοιχεία για το υπέροχο αυτό σπορ, τώρα με ηγήτορα τον Στέφανο αλλά φυσικά και να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό και την εξαιρετική Μαρία Σάκκαρη που δείχνει ικανή και αυτή να μας χαρίσει μεγάλες στιγμές, είναι έτοιμοι να εισρεύσουν στον μαγικό κόσμο του τένις και προϊόντος του χρόνου θα διαπιστώνουμε τη μαζικότερη εξάπλωσή του.

Θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και αυτό είναι και το σημαντικότερο, ότι αυτά τα απίστευτα πράγματα που έκανε στον Καναδά ο Στέφανος και που υπάρχει η αίσθηση ότι αποτελούν απλά την αφετηρία στην επερχόμενη μεγαλειώδη αθλητική διαδρομή που μπορεί να χαράξει στα προσεχή χρόνια, θα είναι ο ισχυρός μαγνήτης που θα έλξει νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή, να αγαπήσουν και να ασχοληθούν επισταμένα με το πανέμορφο αυτό άθλημα, δημιουργώντας ένα εν δυνάμει εκκολαπτήριο νεοσσών τενιστών, από το οποίο στο απώτερο μέλλον πιθανότατατα θα γνωρίσουμε τους επόμενους μεγάλους πρωταθλητές της χώρας μας.

Ο Στέφανος εκτός από ένα πολύ σπουδαίο τενιστικό ταλέντο, είναι και ένας άνθρωπος σοβαρός, μετρημένος, εργατικός, χωρίς ίχνος αλαζονείας και αμετροέπειας, με σεβασμό στο παιχνίδι και στους αντιπάλους του, με στέρεες αθλητικές βάσεις, που δείχνει να έχει μεγάλη δίψα για την επιτυχία και την πραγμάτωση των ονείρων του και που λατρεύει αυτό που κάνει. Συστατικά που δημιουργούν ένα ιδεώδες σύμπλεγμα για να αποτελέσει αυτός ο αθλητής ένα ιδανικό πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Ο χαρισματικός αυτός νεαρός Έλληνας, φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα προσόντα, την ικανότητα και την επιθυμία να βγει μπροστά και να γυρίσει με τις επιτυχίες του τη σελίδα του αθλήματος στη χώρα μας. Όσοι αγαπάμε πραγματικά το τένις και ασχολούμαστε με αυτό, πρέπει να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτού του παιδιού αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τα επίχειρα της επικείμενης προσφοράς του, με μεθοδικότητα, σύνεση και συστηματική δουλειά σε όλους τους τομείς, για να συντελεστεί οριστικά αυτή η αλλαγή της σελίδας.

Ας αδράξουμε αυτήν τη χρυσή ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, τώρα που το ονειρικό ταξίδι του Στέφανου Τσιτσιπά μόλις ξεκίνησε…

Μάνος Παπαδάκης – [email protected]

The post Το ονειρικό ταξίδι του μόλις ξεκίνησε… appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα