Το άγνωστο CPI που ορίζει την ταχύτητα της επιφάνειας

13:46 2/1/2021 - Πηγή: Tennis24
Οδηγός για την κατανόηση του CPI (Court Pace Index), της μονάδας μέτρησης που ορίζει την ταχύτητα μιας επιφάνειας γηπέδου

Πολλές φορές ακούμε ότι το Australian Open είναι πιο γρήγορο από το US Open ή ότι το χώμα της Ρώμης είναι αρκετά πιο αργό από το χώμα της Μαδρίτης.

Είναι ξεκάθαρο ότι το χορτάρι είναι πιο γρήγορο από το χώμα αλλά τι είναι αυτό που ορίζει την ταχύτητα της

επιφάνειας ανάμεσα στα ίδια είδη επιφανειών;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία γηπέδων, ακόμα και μεταξύ ίδιων τύπων επιφανειών. Κάποια χωμάτινα γήπεδα είναι πιο γρήγορα ή πιο αργά από άλλα ενώ ακόμα και στο γρασίδι τα γήπεδα μεταξύ τους, μπορεί να διαφέρουν.

Πως μπορούμε να το μετρήσουμε αυτό;

Με την μέθοδο του Court Pace Index που είναι μια μαθηματική φόρμουλα που μας βγάζει την ταχύτητα του γηπέδου.

CPI=100(1-μ)+150(0.81-e)

Όπου μ είναι ο συντελεστής τριβής
όπου e είναι ο συντελεστής αποκατάστασης

Η κατανόηση της φόρμουλας, θα γίνει πιο εύκολη εξετάζοντας τους διάφορους παράγοντες που καθορίζουν τη βάση του παραπάνω τύπου

Ύψος

Όσο πιο μεγάλο το υψόμετρο, τόσο πιο γρήγορο το γήπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πυκνότητα του αέρα σε μεγαλύτερο υψόμετρο επιτρέπει στην μπάλα να μετακινηθεί γρήγορα. Η θερμοκρασία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς η πραγματική πυκνότητα μιας περιοχής θα αλλάξει σε σχέση με το αρχικό της ύψος. Η ταχύτητα του court είναι ταχύτερη στη Μαδρίτη, παρόλο που ο CPI είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το Μόντε Κάρλο. Το Μόντε Κάρλο παίζεται σε 97 πόδια, ενώ το τουρνουά στη Μαδρίτη παίζεται σε 2,188 πόδια.

2. Θερμοκρασία

Υψηλότερη θερμοκρασία, πιο γρήγορες συνθήκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πυκνότητα του αέρα είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας. Μια αύξηση της θερμοκρασίας θα επιτρέψει στην μπάλα να “ταξιδεύει” στον αέρα με ταχύτερο ρυθμό. Η θερμοκρασία στο Australian Open, συνήθως παράγει γρηγορότερες συνθήκες απ’ότι στο US Open.

3. Indoor/Outdoor courts

Τα εσωτερικά γήπεδα παρουσιάζουν ένα γρηγορότερο παιχνίδι σε σύγκριση με τα υπαίθρια γήπεδα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του παράγοντα βασίζεται στον υπο-τύπο του χλοοτάπητα που χρησιμοποιείται. Οι ταχύτητες μπορούν να ποικίλουν από το Decoturf, το Plexicushion Prestige και το γήπεδο με Greenset Grand Prix.

4. Διαφορετικοί τύποι μπαλών

Το ευρύ φάσμα των μπαλών που χρησιμοποιούνται και η ποσότητα της πίεσης που φορτώνεται σε αυτά σε συνδυασμό με το βάρος του πυρήνα τους, μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητά τους στο γήπεδο. Η συμπεριφορά της μπάλας μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Μια μπάλα Wilson είναι συνήθως ταχύτερη από μια μπάλα Slazenger.

5. Το CPI

Υπάρχουν πολλά court που φιλοξενούν ένα συγκεκριμένο τουρνουά. Ο μέσος CPI δείκτης όλων των γηπέδων, καθορίζει τη βαθμολογία της ταχύτητας αυτού του τουρνουά και όχι μόνο του κεντρικού court. Εκτός αυτού, το CPI δεν είναι ένας σταθερός αριθμός και μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το CPI στο Indian Wells το 2016 ήταν 30 και το 2017 μειώθηκε σε 27.3, γεγονός που μας κάνει να γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα της επιφάνειας, μειώθηκε.

Η αξιολόγηση του CPI αναλύει την ταχύτητα των τουρνουά σε πέντε κατηγορίες.

Category 1: Slow court: CPI 44

Συμπερασματικά, κανένα τουρνουά δεν διεξάγεται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και αυτό, σίγουρα, κάνει ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των τενιστών. Οι τενίστες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διαφορετικές συνθήκες ακόμα και στο ίδιο τουρνουά, αν τη μια μέρα έχει ήλιο και την άλλη συννεφιά.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων αθλημάτων, το τένις επηρεάζεται κατά πολύ από τις εξωτερικές συνθήκες και η συμπεριφορά της μπάλας αλλάζει ακόμα και μέσα στο ίδιο το παιχνίδι.

Γι’αυτό θεωρείται από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα…

The post Το άγνωστο CPI που ορίζει την ταχύτητα της επιφάνειας appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα