Το Set by Set του τελικού – VIDEO

15:55 2/2/2020 - Πηγή: Tennis24
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε τον 17ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του κερδίζοντας με σπουδαία ανατροπή στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, τον Ντομινίκ Τιμ…

Σε έναν τελικό… rollercoaster, ο Σέρβος πρωταθλητής κατάφερε και υπερκέρασε το εμπόδιο του Αυστριακού αντιπάλου, παίρνοντας σπίτι του τον 8ο τίτλο καριέρας στη Μελβούρνη.

Φυσικά, με τη νίκη αυτή, εξασφάλισε και την επιστροφή του στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης από την ερχόμενη Δευτέρα. Για να φτάσει στη νίκη, πάντως, χρειάστηκε να δεινοπαθήσει.

Αναλυτικά η εξέλιξη του

αγώνα

Ξεκίνησε φουριόζος

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έπαιξε το καλύτερό του τένις καθ’ όλη τη διάρκεια του τελικού, στα πρώτα γκέιμς του αγώνα. Ο Σέρβος ήταν… ρομπότ και προηγήθηκε με 4-1 στο εναρκτήριο κομμάτι.

Κανείς δεν μπορούσε εκείνη την ώρα να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Μπορεί ο Τιμ να κέρδισε τρία σερί γκέιμς και να έφερε το σετ στα ίσια (4-4), όμως ο Σέρβος ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος τενίστας στο court.

Και το εξαργύρωσε φυσικά, λίγες στιγμές αργότερα. Εκμεταλλευόμενος το δεύτερο σετ πόιντ που είχε στη διάθεσή του (5-4) ο Τζόκοβιτς έσπασε το σερβίς του Τιμ για δεύτερη φορά στο ματς και άνοιξε λογαριασμό στον τελικό, δείχνοντας ότι είναι το απόλυτο αφεντικό στο ματς.

Σημείο κλειδί για την κατάκτηση του πρώτου σετ από τον Σέρβο, τόσο το εξαιρετικό σερβίς του, καθώς μέτρησε 17/25 κερδισμένους πόντους εκεί, όσο και τα κάκιστα ποσοστά του Αυστριακού πίσω από το 2ο σερβίς του (3/13 πόντους κέρδισε εκεί).

Ανέβασε στροφές και ισοφάρισε

Το δεύτερο κομμάτι του τελικού ήταν τελείως διαφορετικό. Ο Τιμ άλλαξε άρδην την εικόνα του, ο Νόλε από το πουθενά άρχισε να πετάει μπάλες έξω και ο Αυστριακός έμεινε ολοζώντανος στη διεκδίκηση του τίτλου.

Αρχικά, με ένα μπρέικ στο 3ο γκέιμ (1-2) ο 26χρονος έδειξε τις ορέξεις του. Μετά κόπων και βασάνων κράτησε το σερβίς του λίγες στιγμές αργότερα (2-4), σώζοντας μπρέικ πόιντ του αντιπάλου του και συνέχισε να ανεβάζει ρυθμό στο παιχνίδι του.

Ο Νόλε αντέδρασε, κέρδισε δυο σερί γκέιμς (4-4) και έφερε το σετ on serve. Το 9ο γκέιμ όμως αυτού του κομματιού, έμελλε να είναι το πιο καθοριστικό του τελικού.

Ο chair umpire, Νταμιάν Ντιμουσούα, τιμώρησε με δυο time violations τον Σέρβο σε διάστημα τριών πόντων, καθώς καθυστέρησε να σερβίρει. Ο Τζόκοβιτς έπαιξε με 2ο σερβίς το μπρέικ πόιντ του αντιπάλου του και δέχθηκε το break back!

Με τα νεύρα να ξεχειλίζουν από μέσα του, στο changeover ο Σέρβος ειρωνεύτηκε αρκετές φορές τον διαιτητή, έχασε την αυτοσυγκέντρωση του και το πλήρωσε. Ο Τιμ σέρβιρε επιτυχημένα για το 1-1 (4-6) και έγινε το φαβορί στη Rod Laver Arena.

Είχε αλλού το μυαλό του ο Νόλε, το εκμεταλλεύτηκε ο Τιμ

Προφανώς… κολλημένος στα όσα έγιναν λίγες στιγμές νωρίτερα, ο Τζόκοβιτς μπήκε στο 3ο σετ νευρικός και χωρίς ίχνος ψυχραιμίας πάνω του. Στέλνοντας μόνος τις μπάλες είτε στο φιλέ, είτε άουτ, δώρισε αρκετούς πόντους στον Αυστριακό που του είπε… ευχαριστώ.

Προσηλωμένος στο παιχνίδι του και έτοιμος για το breakthrough στον τελικό, ο Τιμ δεν χαρίστηκε. Πήρε τα δώρα του Νόλε και προηγήθηκε με 0-4, για να κλείσει μετά από 47 λεπτά το σετ με 2-6.

Με 13 αβίαστα λάθη τελείωσε το 3ο σετ ο Τζόκοβιτς, που κέρδισε μόλις 13/24 πόντους πίσω από το σερβίς του και έδειχνε να βρίσκεται σε τραγική αγωνιστική και πνευματική κατάσταση.

Η απάντηση του Πρωταθλητή

Μπορεί να δεινοπαθούσε στο court για ενάμιση σετ, όμως ο Νόλε βρήκε τις λύσεις που έψαχνε για να στείλει το ματς σε 5ο και καθοριστικό σετ.

Αφού πρώτα έσωσε μπρέικ πόιντ στο 1-1 του 4ου σετ, ο Νόλε ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας πίσω από το σερβίς του και τελείωσε το σετ με 21/27 κερδισμένους πόντους!

Σε αντίθεση με τον Τιμ που αμυνόταν σθεναρά και κρατιόταν στην διεκδίκηση μέχρι το 3-3, αλλά το 2ο σερβίς του τον πρόδιδε σε κάθε ευκαιρία (2/9 κερδισμένους πόντους).

Ο Νόλε έκανε μόλις 5 αβίαστα λάθη, σιγούρεψε πολλά περισσότερα ράλι σε σχέση με τα προηγούμενα σετ, πέρασε αρκετές μπάλες στην απέναντι πλευρά και μετέδωσε το άγχος στον αντίπαλό του.

Ένα μπρέικ ήταν αρκετό για τον Σερβο, ο οποίος μετά το 3-3 κατέκτησε τρία συνεχόμενα γκέιμς (6-3) και έφτασε στην ισοφάριση, κάνοντας τον εαυτό του και πάλι φαβορί για τον τίτλο στη Μελβούρνη.

Αιώνιος νικητής

Ο Νόλε αφού επέστρεψε από την πολύ δύσκολη θέση στο 4ο σετ, όταν χρειάστηκε να σώσει μπρέικ πόιντ για να μην περάσει μπροστά με σετ και μπρέικ ο Τιμ, έδειξε την τεράστια προσωπικότητά του στο 5ο και καθοριστικό κομμάτι του αγώνα, για να πάρει το τρόπαιο σπίτι του.

Ένα μπρέικ ήταν αρκετό. Στο πρώτο μπρέικ πόιντ που είχε στα χέρια του (1-1) ο Νόλε εκμεταλλεύτηκε το άγχος και τη νευρικότητα του Τιμ, τον ώθησε σε αβίαστο λάθος και πήρε κεφάλι στο σκορ (2-1).

Η επιβεβαίωση της αγωνιστικής και πνευματικής του ανάτασης, ήρθε στο αμέσως επόμενο σέρβις γκέιμ του, μιας και έσωσε δυο μπρέικ πόιντς του Τιμ, για να αυξήσει το προβάδισμά του σε 3-1.

Από εκεί και έπειτα, διαφύλαξε υπέροχα το σερβίς του μέχρι τέλους, κερδίζοντας τρία ακόμη γκέιμς χάνοντας μόλις τρεις πόντους συνολικά.

Ο Αυστριακός προσπάθησε να μείνει ζωντανός και το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά δεν μπόρεσε να βρει λύσεις κόντρα στον αναγεννημένο Νόλε. Τελικά, μετά από 4 ώρες μάχης ο Σέρβος έφτασε στον τίτλο έχοντας ως κύριο όπλο του, το 1ο σερβίς του.

Αυτό, γιατί ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 66/87 κερδισμένους πόντους εκεί (76%). Ο Τιμ από την πλευρά του, πληγώθηκε από τα άσχημα ποσοστά στο 2ο σερβίς του, μιας και τελείωσε τον τελικό έχοντας 28/62 κερδισμένους πόντους (45%).

AUSTRALIAN OPEN MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (+9h)

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Το Set by Set του τελικού – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα