Το Hawk-Eye Live κερδίζει τη «μάχη» με τους ανθρώπους

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί αναρωτήθηκαν αν τελικά το τένις θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, μπαίνοντας στη ζωή του η απόλυτη τεχνολογία και με το Hawk-Eye Live που εφαρμόζεται στους ATP Finals, παίρνοντας τη θέση των line judges, βλέπουμε το ενδεχόμενο κάποιου ανθρώπινου λάθος να μηδενίζεται.

Το ATP Finals είναι το τελευταίο μεγάλο τουρνουά της χρονιάς, ωστόσο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν

και αυτό γιατί η πανδημία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή στο 100%.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στην απουσία του κόσμου, που είναι αν μη τι άλλο είναι φυσιολογική, αλλά και στην απουσία των line judges, των ανθρώπων που έπαιρναν τις αποφάσεις για το αν η μπάλα είναι μέσα ή έξω.

Πλέον και εξαιτίας των κανόνων που πρέπει να τηρούνται με τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και για να γίνει ασφαλέστερη η διεξαγωγή και να αποφευχθούν τυχόν νέα κρούσματα, αποφασίστηκε να μην υπάρχουν και οι κριτές γραμμής.

Το Hawk-Eye Live ήρθε για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ματιά και ενδεχομένως να τελειοποιήσει τις συνθήκες για τον κάθε αθλητή και την παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να έχει για την υπόδειξη των εποπτών γραμμής ή του chair umpire.

Αυτή τη τεχνολογία την έχουμε δει ξανά να εφαρμόζεται στους NextGen ATP Finals που διεξάγονται στο Μιλάνο από το 2017, αλλά και φέτος στο US Open με το αξιοσημείωτο στην υπόθεση να είναι ότι σε 225.000 αποφάσεις που πάρθηκαν, μόλις οι 14 ήταν λανθασμένες κάτι που σίγουρα δείχνει ότι δεν τα πήγε και άσχημα το Hawk-Eye Live.

Τα προτερήματα του Hawk-Eye Live είναι αρκετά και μπορεί κανείς να πει ότι υπερισχύουν σε σχέση με τα μειονεκτήματα που μπορεί να αποφέρει η παρουσία του. Βέβαια, έχοντας την τόσο εξελιγμένη τεχνολογία και την δυνατότητα η απόφαση να βγαίνει άμεσα για το αν η μπάλα είναι μέσα η έξω, δεν καθυστερεί το παιχνίδι, δεν χαλάει ο ρυθμός κάποιου παίκτη στην εξέλιξη ενός αγώνα, καθώς καλώς η κακώς δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε ένα ματς να καθυστερεί λόγω της απόφασης για το αν ήταν σωστή ή όχι, να επαναλαμβάνεται ο πόντος αν ήταν λανθασμένη η πρώτη διαπίστωση και διάφορα άλλα που δεν επέτρεπαν το παιχνίδι να αποκτήσει έναν ρυθμό.

Σίγουρα φεύγει και ένα βάρος θα λέγαμε από τους αθλητές, οι οποίο πλέον θα έχουν την ευχέρεια να αφοσιώνονται αποκλειστικά στο τι θα κάνουν μέσα στο court, χωρίς να έχουν το μυαλό τους αν θα έχουν το challenge στη διάθεση τους, σε ενδεχομένως μια λάθος απόφαση, που μπορεί να τους κοστίσει έναν πολύτιμο πόντο.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μερικούς πολύ σημαντικούς λόγους για να επιθυμεί ένας τενίστας την καθιέρωση του Hawk-Eye Live, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο που βλέπαμε να διεξάγεται ένας αγώνας.

Από το ξεκίνημα του Επαγγελματικού τένις, έχουμε συνηθίσει τη παρουσία των κριτών γραμμής, ανθρώπων που κάνουν αυτή τη δουλειά χρόνια. Αν τελικά έρθει η τεχνολογία να αντικαταστήσει πλήρως αυτή την ανθρώπινη ματιά, κάποιοι ενδεχομένως να σταθούν στο τι χάνεται η παράδοση, καθώς και οι line judges αποτελούν μέρος του Τένις.

Ακόμη και αυτό το ανθρώπινο λάθος που μπορεί να έβλεπε κάποιος στην εξέλιξη του αγώνα, μπορεί να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογικό. Οι διαφωνίες μεταξύ των αθλητών πολλές φορές έδιναν μια διαφορετική και πιο «άγρια» χροιά σε ένα παιχνίδι, που πλέον αν αντικατασταθεί αποκλειστικά με το Hawk-Eye Live χάνεται όλη αυτή η μαγεία.

Όσον αφορά αυτό το θέμα, ο Ρότζερ Φέντερερ σε παλαιότερη τοποθέτηση του εξέφρασε την επιθυμία του να μην απομακρυνθούν οι line judges από τα παιχνίδια. Επίσης η Τζέσικα Πέγκουλα Αμερικανίδα τενίστρια σε τοποθέτηση της στο New York Times το καλοκαίρι που μας πέρασε είπε χαρακτηριστικά: ”Είναι ένα μέρος του αθλήματος, προσθέτοντας και τα challenge μέσα σε αυτό, υπάρχει το δικαίωμα διαφωνίας μεταξύ της απόφασης, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κάνει το παιχνίδι πιο συναρπαστικό για τον κόσμο.”

Όλα αυτά φυσικά είναι συζητήσεις και διάφορες τοποθετήσεις πάνω στη χρήση του Hawk-Eye Live και το μέλλον θα δείξει αν τελικά έχουμε την πλήρης αντικατάσταση της ανθρώπινης ματιάς από την τεχνολογία ή αν μπορεί να υπάρξει μια μέση λύση για να μην χαθεί και αυτό το κομμάτι της παράδοσης που υφίσταται στο Τένις.

Δημήτρης Τσαπνίδης 

The post Το Hawk-Eye Live κερδίζει τη «μάχη» με τους ανθρώπους appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα