Στέφανος Τσιτσιπάς: ο καλύτερος Έλληνας τενίστας!

Στα 20 του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ήδη καθιερωθεί ως ο καλύτερος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών. Το tennis24 κάνει ένα οδοιπορικό στην πορεία του ανθρώπου που έβαλε το τένις στην καθημερινότητα των Ελλήνων εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του αθλήματος στη χώρα μας!

Έχουν περάσει μόνο μερικές ώρες από τη στιγμή που ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε ένα από τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα: να κατακτήσει τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο στο αντρικό τουρ!

Τα όσα έχει κάνει αυτό το 20χρονο παιδί από τη Βουλιαγμένη είναι εξωπραγματικά όχι

μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά συνολικά στον πολύ ανταγωνιστικό χώρο της ATP World Tour όπου οι δυσκολίες της καθιέρωσης πόσο μάλλον της κατάκτησης ενός τροπαίου είναι τρομερές.

Και όμως, με χαρακτηριστική άνεση, με ωριμότητα…30άρη, με πίστη πάνω απ’όλα στις τεράστιες δυνατότητές του και με το κεφάλι κάτω ο εντυπωσιακά ταλαντούχος Έλληνας τενίστας βρίσκεται στο Νο16 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει πάρει τίτλο έχοντας παίξει τρεις τελικούς φέτος, έχει “γονατίσει” τον Νόβακ Τζόκοβιτς και έχει παίξει δύο ματς τίτλου κόντρα στον άλλο “θρύλο” του αθλήματος, Ραφαέλ Ναδάλ.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ο ίδιος έχει βάλει πολύ υψηλότερους στόχους στον εαυτό του από φέτος θέλοντας να φτάσει μέχρι την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης αλλά και να κατακτήσει Grand Slam στην πορεία αυτή προς το Έβερεστ του παγκόσμιου τένις.

Όλα ξεκίνησαν για τον Στέφανο στην “τρυφερή” ηλικία των 3 ετών όταν οι γονείς, δύο άνθρωποι του τένις, τον “μύησαν” στα μυστικά του αθλήματος ξεκινώντας προπονήσεις με τον μικρό Στέφανο που, θυμίζουμε, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998.

Ειδικά η μητέρα του, Γιούλια Σαλνίκοβα, είχε κάνει αξιόλογη καριέρα στο τένις ως επαγγελματίας έχοντας φτάσει στο Νο194 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά και στο Νο1 των juniors.

Προπονητής του όμως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το άθλημα μέχρι και σήμερα, είναι ο πατέρας και καλός του φίλος, Απόστολος Τσιτσιπάς που τον ακολουθεί παντού και έχει η γνώριμη μορφή που στηρίζει και θαυμάζει τα επιτεύγματα του γιου του στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη!

Στον Αστέρα Βουλιαγμένης ξεκίνησε τις πρώτες του προπονήσεις ενώ παράλληλα εξέλισσε την αθλητική του φύση και σε άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η κολύμβηση.

Μεγαλώνοντας, με το ταλέντο του να είναι ολοένα και περισσότερο εμφανές, άρχισε να ανοίγει τα φτερά του αλλά και να ξεδιπλώνει την ανταγωνιστική του φύση.

Άρχισε να συμμετέχει σε τουρνουά και εκτός Ελλάδας με τον ίδιο να εκμυστηρεύεται πως, μετά από ήττες, κρυβόταν κάτω από αυτοκίνητα από τη λύπη και τα νεύρα που είχε καθώς δεν ήθελε να τον δει κανείς!

Αυτό ήταν όμως το ανταγωνιστικό πνεύμα, στα σπάργανά του τότε, που ώθησε τον νεαρό Στέφανο να δουλέψει ακόμα περισσότερο ώστε να βιώνει όσο γίνεται λιγότερο την αίσθηση της ήττας που σιχαινόταν όπως λέει χαρακτηριστικά!

Φτάνουμε στο 2013 και ο Τσιτσιπάς αρχίζει σιγά-σιγά τη συμμετοχή σε τουρνουά της κατηγορίας ITF.

Ένα χρόνο μετά, έχουμε το πρώτο σπουδαίο ορόσημο της καριέρας του, την παρουσία του στον τελικό του φημισμένου Orange Bowl, της Grade A διοργάνωσης που διεξάγεται στις Η.Π.Α. ενώ ακόμα βρισκόταν εκτός του Τοπ100 στα juniors rankings.

Αυτό που έκανε εξαρχής την μεγαλύτερη εντύπωση στο παιχνίδι του ήταν το one-handed backhand του.

Στυλάτο, άνετο και σταθερό σαν “βράχος”, το backhand με το ένα χέρι έβγαινε αβίαστο στον έφηβο Στέφανο που δεν έκανε την πιο “σίγουρη” επιλογή να παίξει με την τεχνική με τα δύο χέρια και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα…

Το 2015, στα 16 του, μπαίνει σιγά-σιγά και σε κλίμα Grand Slam τουρνουά, στα juniors φυσικά, με τον προημιτελικό στο Αυστραλιανό Όπεν να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα ενώ έφτασε ξανά στον τελικό του Orange Bowl.

Μαζί με το υπέροχο backhand, ένα άλλο όπλο έβγαζε μάτι στην “φαρέτρα” του Στέφανου.

Το σερβίς του νεαρού Ελληνα τενίστα γινόταν όλο και δυνατότερο όλο και καλύτερο.

Η σημασία του χτυπήματος αυτού είναι κάτι παραπάνω από γνωστή στο άθλημα του τένις και ο Στεφ τελειοποιούσε μέρα με τη μέρα το συγκεκριμένο χτύπημα φτάνοντας το σε παγκόσμιας κλάσης επίπεδο.

Το 2016 ήταν, όμως, η χρονιά, που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κάτι μεγάλο “γεννιέται” εδώ.

Στα 17 του, ανήλικος ακόμα και παίζοντας στο juniors επίπεδο, έκανε ραγδαία πρόοδο στα αποτελέσματά του φτάνοντας τουλάχιστον στα προημιτελικά σε όλα τα Grand Slam που αγωνίστηκε ενώ ο πρώτος Grade A τίτλος του στο Trofeo Bonfiglio του έδωσε το ιστορικό Νο1 της juniors παγκόσμιας κατάταξης!

Ένα τεράστιο επίτευγμα για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα το οποίο όμως, δεν λέει αναγκαστικά κάτι για την μετέπειτα επαγγελματική πορεία των τενιστών που το κατάφεραν καθώς πάρα πολλοί “χάθηκαν” στη μετάβασή του στο αντρικό τουρ.

Μία τεράστια στιγμή της καριέρας του, που φυσικά μνημονεύει μέχρι σήμερα παρά τα όσα απίστευτα ακολούθησαν, ήταν ο Grand Slam τίτλος στο Wimbledon του 2016, πλάι στον Κένεθ Ράισμα πάντα στα juniors.

Το να σηκώνεις Major τρόπαιο στα 17 σου στον πιο ιστορικό venue στο παγκόσμιο τένις δεν είναι και μικρό πράγμα και σίγουρα αυτή η εμπειρία βοήθησε πολύ τον Στέφανο στο να “χτίσει” ακόμα μεγαλύτερη πίστη ότι μπορεί να γίνει ο κορυφαίος.

Η πορεία του στα μονά των Grand Slam ήταν ακόμα καλύτερη φτάνοντας στα ημιτελικά τόσο του Wimbledon όσο και του US Open δείχνοντας σιγά-σιγά ολοένα και περισσότερο έτοιμος για τη μετάβασή του στην ATP World Tour!

Η πρώτη του ever εμφάνιση σε ATP τουρνουά έγινε στα προκριματικά της Βασιλείας το 2016, την επόμενη όμως χρονιά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα εκτοξευόταν σε άλλο τενιστικό επίπεδο.

Το 2017 ήταν μία σεζόν όπου ο Στέφανος μοίρασε τις υποχρεώσεις του σε Challenger τουρνουά και στην ATP World Tour, με περισσή συνολικά επιτυχία.

Του δόθηκε για πρώτη φορά wild card σε βασικό ταμπλό τουρνουά της ATP στο ιστορικό τουρνουά του Ρότερνταμ όπου τον είδαμε μάλιστα για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τενίστα πρώτης γραμμής, τον Τζο-Γουίλφριντ Τσόνγκα.

Από εκείνο το ματς, έδειξε τις τεράστιες του τενιστικές του αρετές δυσκολεύοντας πολύ τον Γάλλο και βγάζοντας πολλούς εντυπωσιακούς πόντους που άρχισαν να τον κάνουν περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό.

Λίγο αργότερα ήρθε και ο πρώτος τίτλος Challenger στη Γένοβα, το ντεμπούτο σε Grand Slam στο Ρολάν Γκαρός (προκριματικά) αλλά και στο Wimbledon όπου είχε την πρώτη του συμμετοχή σε βασικό ταμπλό.

Στο σπουδαίο Masters της Σανγκάης πέρασε έναν γύρο κερδίζοντας τον Κάρεν Κατσάνοφ αλλά η πορεία που έμελλε να τον βάλει για τα καλά στον παγκόσμιο τενιστικό χάρτη θα ερχόταν λίγες εβδομάδες μετά στην Αμβέρσα!

Εκεί, ο Στεφ άρχισε να θυμίζει τον τενίστα που θαυμάζουμε πλέον σήμερα στο κορτ.

Με “άρρωστο” τένις και πνευματική δύναμη πολύ μεγάλου παίκτη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης της σειράς 250 κερδίζοντας και τον Νταβίντ Γκοφάν στην πορεία (πρώτη Τοπ10 νίκη).

Αυτή του η ασύλληπτη εβδομάδα του χάρισε την είσοδό του στο Τοπ100 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που καταφέρνει κάτι τέτοιο, γράφοντας φυσικά ιστορία.

Τίποτα όμως από τα όσα εξαιρετικά έκανε ο Στεφ το 2017 δεν συγκρίνεται με όσα ακολούθησαν τη σεζόν που διανύουμε.

Η βελτίωση του 19χρονου τενίστα σε όλη την πορεία της σεζόν αυτής όπου πλήρως πλέον αφοσιώθηκε στο αντρικό τουρ ήταν τόσο αλματώδης που δεν μπορεί παρά να θεωρείται σαν ο newcomer τενίστας της χρονιάς!

Μάνι-μάνι από τη Ντόχα, ήρθαν οι πρώτες τεράστιες εμφανίσεις και νίκες (Γκασκέ) ενώ η ήττα στα σημεία από έναν Τοπ10 παίκτη (Τιμ) προμήνυε πολύ όμορφα πράγματα.

Ακόμα ένας προημιτελικός ήρθε στο Ντουμπάι, στη χωμάτινη όμως περίοδο, ο Τσιτσιπάς θα έδειχνε για πρώτη φορά της παγκόσμιας κλάσης δυνατότητές του.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις στο Μόντε Κάρλο (ήττα στα σημεία από Γκοφάν) έφεραν την πρώτη ασύλληπτη εβδομάδα του στο τουρ, με τον τελικό στη Βαρκελώνη κόντρα στον Ραφαέλ Ναδάλ.

Νωρίτερα, είχε ήδη πετύχει ακόμα μία Τοπ10 νίκη κόντρα στον Τιμ με απίστευτο τένις ενώ ο τελικός του κόντρα στον Ράφα ήταν ο πρώτος για Έλληνα τενίστα από τον Νίκο Καλογερόπουλο το μακρινό 1973.

Και αν έχασε, φυσιολογικά, από τον καλύτερο ever τενίστα στο χώμα μικρή σημασία φυσικά είχε με τη συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη.

Στο Ρολάν Γκαρός αποκλείστηκε δύσκολα από τον μετέπειτα φιναλίστ, Τιμ, ενώ στο Wimbledon έφτασε στον τέταρτο γύρο με τρομερές εμφανίσεις ενώ ήδη άρχισε να καθιερώνεται σαν ένας εκ των παικτών της χρονιάς!

Και φτάνουμε στο απίστευτο φετινό Masters του Τορόντο.

Εκεί, τα είδαμε πραγματικά όλα!

Τέσσερις σερί Τοπ10 νίκες έκανε ο…αθεόφοβος Στέφανος κερδίζοντας μεταξύ άλλων τους Τζόκοβιτς, Αντερσον και Ζβέρεφ πριν φτάσει στον πρώτο του τελικό Masters όπου και πάλι συνάντησε τον Ράφα.

Τα πήγε πολύ καλύτερα από τον πρώτο του τελικό αλλά ο Ναδάλ ήταν απλά ανυπέρβλητος και του στέρησε ακόμα έναν τίτλο.

Το πρώτο όμως τρόπαιο ήταν απλά θέμα χρόνου.

Έχοντας εκτοξευτεί μέχρι και το Νο15 του κόσμου, έχοντας προκριθεί στο NextGen Atp Finals και όντας το πιο hot όνομα του τουρ, ο σίφουνας Στέφανος έκανε στην Στοκχόλμη ό,τι δεν κατάφερε σε Βαρκελώνη και Τορόντο.

Να σηκώσει δηλαδή το πρώτο του τρόπαιο στο επαγγελματικό τουρ και να στείλει στον έβδομο ουρανό την οικογένεια του και όλους τους Έλληνες σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχία!

Όπως όμως προείπαμε, αυτή είναι μόνο η αρχή.

Οι φιλοδοξίες αυτού του θαυμαστού παιδιού από τη Βουλιαγμένη είναι πολύ μεγαλύτερες και αγγίζουν τις κορυφές του αθλήματος.

Με τον πρώτο του τίτλο μόλις στα 20 του χρόνια, με τεράστια όπλα την πνευματική του δύναμη, την αφύσικη ωριμότητα διαχείρισης των καταστάσεων, το αστείρευτο ταλέντο του αλλά και την ήρεμη και σταθερή ομάδα που βρίσκεται κοντά του, ο Στεφ έχει όλα τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλότερα.

Δηλαδή στην κατάκτηση πολύ περισσότερων τροπαίων και γιατί όχι, ακόμα και σε Masters ή Grand Slam τίτλο σε βάθος πενταετίας.

Το Τοπ10 της παγκόσμιας κατάταξης είναι ήδη πολύ κοντά με τον στόχο του Στέφανου να είναι ξεκάθαρα ένας: να γίνει ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ τενίστας του πλανήτη!

Και γιατί να μην το καταφέρει;

Του το ευχόμαστε από την καρδιά έχοντας ήδη κερδίσει τον “τίτλο” του ανθρώπου που έβαλε το τένις στο σπίτι των Ελλήνων σε μια κάποια αναλογία που το είχε κάνει ο Νίκος Γκάλης με το μπάσκετ τη δεκαετία του 80.

Κώστας Αϊτάκης

The post Στέφανος Τσιτσιπάς: ο καλύτερος Έλληνας τενίστας! appeared first on Tennis24.

Keywords
atp world tour, us open, atp, world, slam, γιου, ελλαδα, συμμετοχή, itf, orange, bowl, συγκεκριμένο, wimbledon, major, εμφάνιση, wild, τιμ, σίφουνας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, ζβερεφ, ξανα, ρολαν γκαρος, αποτελεσματα, αυτοκινητα, βαρκελωνη, γωνιες, ηττα, θεμα, καριερα, κοντρα, μητερα, μπασκετ, ντουμπαι, ονειρα, οροσημο, orange, απιστευτο, απιστευτα, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γιου, γκαλης, γονεις, δυναμη, δοθηκε, εβερεστ, εγινε, εβδομαδα, εμφάνιση, επιτυχια, ετων, ιδιο, ηλικια, θυμιζει, ιστορικο, κλιμα, λυπη, ματι, μικρο, μορφη, μυστικα, μονα, ναδαλ, νευρα, νικη, νικο, νικος γκαλης, τζοκοβιτς, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οντας, ωριμοτητα, παιδικα, παιδι, ποδοσφαιρο, πιστη, ροτερνταμ, σεζον, σερι, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σίφουνας, συμμετοχή, σπιτι, τιμ, τοροντο, τιτλος, φυση, φυσικα, φοντα, φτερα, φορα, χερι, χωμα, ομορφα, ωρες, atp, atp world tour, αυστραλιανο, bowl, ελληνικα, εμφανισεις, χωρα, itf, καρδια, major, παιχνιδι, us open, slam, υπεροχο, wimbledon, wild, world, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα