Σερκεδάκης: “Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για το Ελληνικό τένις”

Οι εκλογές της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης πλησιάζουν (27/03) και το Tennis24, μέσα από μια μεγάλη συνέντευξη, σας παρουσιάζει τις θέσεις του υποψήφιου προέδρου, Γιάννη Σερκεδάκη ο οποίος αναλύει το πρόγραμμα και τις θέσεις του προκειμένου το Ελληνικό τένις να μην χάσει άλλες ευκαιρίες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

“Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση αυτής της συνέντευξης, με την οποία μου δίνεται η ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μου για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής αντισφαίρισης. Οι εκλογές

στην Ε.Φ.Ο.Α. είναι μια ευκαιρία να προβληθούν ξανά και να συζητηθούν οι θέσεις που εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνω για την Ελληνική αντισφαίριση και το μέλλον που της αξίζει. Καθώς η ιστοσελίδα σας με έγκυρο τρόπο υπηρετεί την αντισφαίριση, είναι μεγάλη η χαρά μου που κάποιες βασικές γραμμές των θέσεων και των προθέσεών μου θα φιλοξενηθούν στην ιστοσελίδα σας με αυτή τη συνέντευξη.

Ποιος είναι ο πρώτος σας μεγάλος στόχος, εφ’ όσον αναλάβετε τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας;
Ο στρατηγικός στόχος μου είναι να τεθεί αμέσως σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης η Ελληνική αντισφαίριση. Το να κινηθεί κάπως η ελληνική αντισφαίριση δεν είναι δύσκολο, διότι κατά τη γνώμη μου για δεκαετίες το τοπίο της ελληνικής αντισφαίρισης χαρακτηρίζεται από την αδράνεια και την απώλεια μεγάλων ευκαιριών.

Ο στόχος μου, όμως, δεν είναι απλώς να κινηθεί κάτι, αλλά να γίνουν πολλά. Αυτά τα πολλά, μάλιστα, δεν είναι απλώς θέσεις και ρεαλιστικά σχέδια που υποστηρίζω εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς δυστυχώς να εισακούομαι από τη μέχρι σήμερα Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας. Είναι στόχοι και σχέδια που βρίσκουν σύμφωνους με ενθουσιασμό όσους τα έχω συζητήσει διεξοδικά μαζί τους. Η αντίδραση, όμως, των περισσοτέρων κατά τα προηγούμενα χρόνια της αδράνειας ήταν: «Εξαιρετική ιδέα, Γιάννη. Μακάρι να γινόταν. Αλλά ποιος θα τα κάνει;».

Αυτός ο κύκλος της μιζέριας πρέπει να σταματήσει. Το μήνυμα θα δοθεί από την πρώτη ημέρα, αν οι φίλοι που αγαπούν την αντισφαίριση με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Είμαι βέβαιος ότι ο ενθουσιασμός όλων και η θέλησή τους να συμβάλουν θα ενεργοποιηθεί αμέσως. Χρειάζεται μόνο ένας μικρός άνεμος αλλαγής.

Ο πρώτος μου στόχος, λοιπόν, ήδη από αυτή την περίοδο προ των εκλογών είναι να εμπνεύσω και να κινητοποιήσω προς την κατεύθυνση της αλλαγής όσους αγαπούν την αντισφαίριση και πονάνε για όλα αυτά τα χρόνια των χαμένων ευκαιριών που πέρασαν. Όλους όσους θέλουν να κοιτάξουν μπροστά, για να μη χαθούν και άλλες ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες είναι μεγάλες αυτή τη στιγμή, όπως θα εξηγήσω και στη συνέχεια.

Μετά από δεκαετίες αδράνειας, όπου η υποανάπτυξη της Ελληνικής αντισφαίρισης μετριέται σε μικροκλίμακες που δεν ισχύουν για τον υπόλοιπο κόσμο του τένις, τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας αρχής, η οποία φέρνει νέες προκλήσεις για όλους μας, με στόχο να ανεβάσουμε το τένις στην πατρίδα μας στο επίπεδο που του αξίζει. Μακριά από αγκυλώσεις, παθογένειες και εκβιαστικά διλήμματα του παρελθόντος.

Σε αυτόν τον ορίζοντα του κοινού μας στόχου ήδη προσπαθώ να πετύχω την πλήρη ενεργοποίηση των σωματείων και των ενώσεων. Τα σωματεία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας μόνο σαν ψηφοφόροι, που καλούνται κάθε τέσσερα χρόνια να ανανεώσουν τη θητεία κάποιων προσώπων. Τα σωματεία είναι η ψυχή του αθλήματός μας και σε αυτά ανήκει ο πρώτος λόγος. Προσβλέπω στη διαρκή συνεργασία των σωματείων και σε αδιάκοπο, σοβαρό διάλογο με αυτά, εφ’ όσον με τιμήσουν με την ψήφο τους. Για αυτόν τον λόγο ήδη σε όλη αυτή την περίοδο προ των εκλογών δεν έχω αρκεστεί σε τηλεφωνήματα και δημόσιες σχέσεις.

Δημοσιοποιώ εμπεριστατωμένα τις προγραμματικές θέσεις μου για την Ελληνική αντισφαίριση και τις θέτω ενώπιον όλων, για να εκφρασθούν και να τις συζητήσουμε.
Μάλιστα, κατά τις τελευταίες ημέρες, όπως γνωρίζετε, έχω αποστείλει σε όλον τον κόσμο της αντισφαίρισης αναλυτικά, με συγκεκριμένα στοιχεία, τις θέσεις μου και τους στόχους μου για τρία μεγάλα ζητήματα, για τα οποία προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω εδώ και πολλά χρόνια τόσο τον κόσμο της αντισφαίρισης, όσο και την Πολιτεία σε όποια ευκαιρία είχα να τα θέσω ενώπιον αρμοδίων παραγόντων.

Ήδη κατά τις τελευταίες ημέρες, με τρόπο συστηματικό, έχουν δημοσιοποιηθεί με κρυστάλλινη διαφάνεια οι θέσεις μου για τρία μεγάλα ζητήματα, που θα επιδιωχθεί άμεσα να επιλυθούν, αν τιμηθώ με την ψήφο των συναδέλφων μου:

1. Δημιουργία και εδραίωση εθνικού πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών για την κατηγορία 18 ετών και άνω, ώστε η αντισφαίριση να μην είναι για τους πολλούς απλώς ένα ακριβό χόμπι με ημερομηνία λήξης τα ανταγωνιστικά παιχνίδια στην ηλικία των 16 ετών.

2. Αναδιάταξη στις υποδομές της Ελληνικής αντισφαίρισης, ώστε να πάψουμε να είμαστε στις τελευταίες θέσεις της αναλογίας αριθμού αθλουμένων ανά ένα γήπεδο τένις. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις 1 γήπεδο ανά 9.000 κατοίκους. Η αρχή μπορεί να γίνει με 120 νέα γήπεδα, 5 για κάθε ένωση και 70 για τα σωματεία. Αυτά τα γήπεδα θα είναι μια μεγάλη ανάσα όχι μόνο για να μπορέσουν να απορροφηθούν αποτελεσματικά όλοι οι αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το τένις, αλλά και για να οργανώνονται ευπρόσωπα τα πρωταθλήματα και οι λοιπές αθλητικές διοργανώσεις.

3. Διαδικτυακό σχολείο για τους αθλητές και πρωταθλητές της αντισφαίρισης. Απολύτως αναγκαίο, μάλιστα, εν όψει του μεγάλου αριθμού διεθνών παρουσιών που πρέπει να έχουν όσοι μπαίνουν νωρίς στον δρόμο του πρωταθλητισμού. Είναι κρίμα να έχουμε παιδιά τόσο ικανά, που αναγκάζονται να αμελήσουν το σχολείο τους ή πρέπει να επιλέξουν μεταξύ σχολείου και πρωταθλητισμού. Υπάρχει μια μελετημένη πρόταση, που έχω επεξεργαστεί και εκθέσει δημοσίως ήδη από το 2012 και αφορά τη φοίτηση και τις εξετάσεις.

Ο καιρός της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης έχει δώσει την ευκαιρία να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκπαίδευσης στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο. Έχουμε, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν τώρα οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για να λυθεί ένα μεγάλο ζήτημα των αθλητών και των γονέων τους. Ήδη κατά την παρούσα περίοδο έχω εκ νέου εκθέσει και συζητήσει τις απόψεις μου με τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου και υπάρχει πολύ θετική και διορατική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου

Εντός των προσεχών ημερών, με αντίστοιχο διαφανή και εμπεριστατωμένο τρόπο, θα εκθέσω τις θέσεις μου, όπως τις έχω επεξεργαστεί εδώ και χρόνια, για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τένις.

Υπάρχουν οι 10 θέσεις μου για την αντισφαίριση, που η παρουσίαση και των υπολοίπων επτά θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με αναλυτικό τρόπο. Θα μού επιτρέψετε να μη τις περιορίσω σε σύντομες αναφορές εντός του εκ των πραγμάτων περιορισμένου χώρου αυτής της συνέντευξης.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με το Ελληνικό τένις και την ΕΦΟΑ. Τι δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, που μπορείτε να κάνετε εσείς για να ανέβει το επίπεδο του αθλήματος στη χώρα μας;
Ήδη ανέφερα παραπάνω ορισμένα από τα δέκα μέτρα-στόχους, που έχω θέσει και έχω επεξεργαστεί ρεαλιστικά με τους συνεργάτες μου. Πρέπει να φέρουμε μια νέα πνοή στη διοίκηση που χρειάζεται το Ελληνικό τένις, δηλαδή τα σωματεία, οι αθλητές και οι προπονητές, που είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το δρόμο της επιτυχίας.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια απραξίας και εσωστρέφειας. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που παραβλέπονται οι πραγματικές ανάγκες των σωματείων και των αθλητών. Η Ομοσπονδία κατά κανόνα δεν ήταν εκεί που έπρεπε την ώρα που έπρεπε, για να στηρίξει με δράσεις της το κάθε σωματείο και τον κάθε αθλητή χωριστά και όλους μαζί. Και μόνο τα τρία παραπάνω μέτρα, στα οποία αναφέρθηκα, δείχνουν τα πολλαπλά ελλείμματα διοίκησης εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

Πρώτον, η έλλειψη πρωταθλήματος για ηλικίες από 18 ετών δείχνει το έλλειμμα θεσμικού αθλητικού σχεδιασμού.

Δεύτερον, η έλλειψη γηπέδων δείχνει το έλλειμμα προώθησης έργων υποδομής, στα οποία η Ομοσπονδία πρέπει να συνεργαστεί με την Πολιτεία σε ένα κλίμα αποτελεσματικότητας και αμοιβαίου σεβασμού. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί απλώς να είναι παρατηρητής των εξελίξεων και να αναμένει απλώς τις αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας. Η Ομοσπονδία πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, να προτείνει, να διεκδικεί τα εύλογα, με σχέδιο και τεκμηρίωση.
Τρίτον, η έλλειψη του διαδικτυακού σχολείου δείχνει το έλλειμμα πραγματικής μέριμνας για τους αθλητές, δηλαδή για την ψυχή του αθλήματος, χωρίς την οποία δεν έχει νόημα καμιά Ομοσπονδία και κανένα σωματείο.

Τί θέλουμε πραγματικά; Αθλητές που να μπαίνουν για λίγα χρόνια στα γήπεδα μέχρι να γίνουν πιεστικές οι ανάγκες του σχολείου και η προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο; Θέλουμε Έλληνες πρωταθλητές που αναδεικνύονται μια φορά στα 100 χρόνια στο υψηλότατο διεθνές επίπεδο, όπως τώρα; Ή, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να διαχυθεί το τένις στην Ελληνική κοινωνία, να το αγκαλιάσει ο κόσμος, να βγαίνουν σταθερά μεγάλοι πρωταθλητές και όσοι δεν ακολουθήσουν πρωταθλητικό δρόμο να έχουν για μια ζωή το τένις σύντροφό τους σε ζωντανά γήπεδα και με τουρνουά απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες;

Αυτό είναι ένα μέρος του οράματός μου για το Ελληνικό τένις. Και το σημαντικό είναι ότι δεν είναι μόνο δικό μου όραμα. Εμπνέει όσους το συζητώ μαζί τους και καταλαβαίνουν ότι είναι εφικτό. Μάλιστα, φαίνεται ότι και ανθυποψήφιοί μου για την προεδρία της ΕΦΟΑ υιοθετούν τις θέσεις μου, αφού έχουν πληροφορηθεί τη διατύπωσή τους.

Βεβαίως, πρέπει να επισημάνω ότι οι θέσεις μου δεν διατυπώνονται πρώτη φορά σήμερα, αλλά είναι προϊόν μακρόχρονης επεξεργασίας και πολύχρονου ενδιαφέροντός μου για τα θέματα της αντισφαίρισης. Συνεπώς, για την πραγμάτωση αυτών των θέσεών μου απαιτείται ένας ειδικότερος σχεδιασμός, που έχει ήδη εκπονηθεί από εμένα και τους συνεργάτες μου και θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη ημέρα των εκλογών, αν μού εμπιστευθούν οι συνάδελφοί μου τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας.

Εκείνη την επόμενη ημέρα ελπίζω ότι όσοι υϊοθετούν σήμερα τις προτεινόμενες θέσεις μου και προσπαθούν να τις συνδέσουν με τις δικές τους υποψηφιότητες (!) δεν θα το ξεχάσουν και θα υποστηρίξουν την πραγμάτωση των ιδεών μου ως κοινών πλέον στόχων από τις θέσεις της Ομοσπονδίας χωρίς στείρα αντίδραση και αντιπολίτευση. Μόνο καλόπιστος διάλογος, στον οποίο θα είμαι πάντα ανοιχτός και θα τον ευνοώ πρώτος εγώ. Δεν αναμετριέμαι με πρόσωπα της παλαιάς Διοίκησης. Δεν με αφορούν οι μάχες προσώπων. Αναμετριέμαι με μια νοοτροπία εφησυχασμού και απραξίας, που αγνόησε για δεκαετίες τις ανάγκες του αθλήματος. Με αφορούν μόνο οι μάχες των ιδεών για το καλό του αθλήματος.

Τι πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθεί το momentum που φαίνεται πως
έχει το τένις αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή ζούμε μια κοσμογονία στη διεθνή σκηνή του Ελληνικού τένις, ιδίως με τις μεγάλες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Είμαι βέβαιος ότι οι επιτυχίες των αθλητών μας θα συνεχιστούν. Αυτό που με στενοχωρεί βαθιά είναι ότι οι αθλητές μας τα κατάφεραν χωρίς την ελάχιστη στήριξη από την Ομοσπονδία μας, για να το πω όσο κομψότερα μπορώ. Είναι πραγματικά κρίμα αθλητές που έχουν περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο, κατά τη στιγμή της μεγάλης επιτυχίας τους, όταν τους ακούει όλος ο κόσμος, να μην έχουν να πουν ούτε μισή κουβέντα για κάποια θετική συμβολή της Ομοσπονδίας μας κατά τα πρώτα βήματα της πορείας τους.

Μοναχικά βάδισαν τον δύσκολο δρόμο τους και μόνοι κατάφεραν ό,τι κατάφεραν. Πόσα, όμως, χαμένα ταλέντα δεν κατάφεραν το ίδιο, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες και την αναγκαία στήριξη από την Ομοσπονδία θα είχαν κάνει θαύματα; Εκεί πρέπει να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας. Το σύνθημα παραμένει ένα: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για το Ελληνικό τένις.

Αυτή τη στιγμή σε όλα τα σωματεία στη χώρα, με τα οποία έχω τακτική επικοινωνία, υπάρχει τεράστια ζήτηση για το άθλημα από παιδιά που περιμένουν να μπουν στα γήπεδα, να μάθουν και να διακριθούν. Βεβαίως, η συγκυρία είναι δύσκολη λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ωστόσο, και πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τένις είναι ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που δεν ανεστάλησαν ολικά. Τα γήπεδα έμειναν ανοικτά.

Το Υπουργείο κατανόησε εγκαίρως τη θέση, που υποστήριξα προσωπικά ήδη πολύ νωρίς, ότι υπό κατάλληλες και αυστηρές συνθήκες δεν υπάρχει μεταδοτικότητα του ιού στα ανοικτά γήπεδα του τένις ως ατομικού αθλήματος. Όταν με το καλό τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν, όλα αυτά τα παιδιά που περιμένουν να μπουν στο άθλημα, έχοντας ως πρότυπα τον Στέφανο και τη Μαρία, πρέπει να εισρεύσουν και να αξιοποιηθούν σε ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης του αθλήματος, με γήπεδα, με πρωταθλήματα, με προπονητές, με διαδικτυακή εκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε εντάξει στο συνεκτικό πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει για την Ελληνική αντισφαίριση. Αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να τη χάσουμε.

Το momentum, όμως, για το οποίο όλοι μιλάνε, δεν αξιοποιείται με μεγάλα λόγια, αλλά με ρεαλιστικό σχεδιασμό και πολλή δουλειά, ώστε το Ελληνικό τένις να είναι σε λίγα χρόνια υπολογίσιμη δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Μπορεί να διαμορφωθεί μια Ελληνική σχολή στο τένις. Οι άνθρωποι υπάρχουν και περιμένουν εδώ και χρόνια. Οι προπονητές, τα σωματεία και, βεβαίως, οι εν δυνάμει αθλητές, που θα δώσουν την ώθηση στο άθλημα, αν η Ομοσπονδία είναι εκεί για να τους διευκολύνει και να τους στηρίξει.

Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΦΟΑ με την Πολιτεία και τους
ιδιώτες επενδυτές;
Η αντισφαίριση συγκεντρώνει, ιδίως αυτή την περίοδο, όλες τις προϋποθέσεις, για να βρεθεί στο κέντρο της κρατικής στήριξης στον χώρο του αθλητισμού. Η Πολιτεία μπορεί να ευνοήσει το τένις όχι μόνο με την επιδότηση που παρέχει στο άθλημα, αλλά και με θεσμικά μέτρα και συμμετοχή σε έργα υποδομής, που αποτελούν και την κυριότερη στήριξη προς την Ελληνική αντισφαίριση.

Η Ομοσπονδία, αν βρεθώ στη θέση του Προέδρου της, θα επιζητήσει σχέση καλόπιστης και αποτελεσματικής συνεργασίας με την Πολιτεία με όρους αμοιβαίου σεβασμού. Η Ομοσπονδία δεν θα είναι απλώς ο διαχειριστής μιας επιδότησης, αλλά δημιουργικός συνομιλητής της Πολιτείας για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, είχα την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου στον Υπουργό Αθλητισμού και στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, οι οποίοι έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον για την αντισφαίριση, κατανοώντας καλά πως αυτή είναι η μεγάλη ώρα για τον Ελληνικό τένις και δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητη.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Πολιτεία τα πάντα. Το ίδιο το κράτος επιδιώκει σε πολλούς τομείς της δράσης τους τις συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της αντισφαίρισης στη χώρα μας με χορηγίες και έξυπνες συνέργειες, που θα αναδεικνύουν το άθλημα. Είναι βέβαιο ότι η δυναμική του Ελληνικού τένις θα φέρνει όλο και πιο κοντά περισσότερους επενδυτές, που θα βλέπουν ένα υγιές και πρόσφορο πεδίο διοχέτευσης των επενδυτικών πόρων τους. Αυτές οι συνέργειες, όμως, πρέπει να βασίζονται στη διαφάνεια και να υπάγονται στον σχεδιασμό που θα έχει εκπονηθεί από την Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία, βεβαίως, θα είναι ανοικτή σε κάθε καλή ιδέα για το καλό του αθλήματος, αλλά καμία επένδυση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν δεν υπηρετεί έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Είμαι βέβαιος ότι, αν έχω την ευκαιρία να θέσω σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας, πολύ σύντομα θα δούμε αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές επενδυτικές πλευρές και θα υπάρξει, μάλιστα, υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτών επενδυτών για να χρηματοδοτήσουν δράσεις της Ομοσπονδίας μας και να μετάσχουν σε δημιουργικές συνέργειες, που θα έχουν πάντοτε ως γνώμονα την ανάπτυξη του αθλήματος. Δεν πρέπει, όμως, να συγχέουμε τους αθλητικούς στόχους και τον αθλητικό σχεδιασμό με μια στείρα λογική management και διαχείρισης.

Βεβαίως, χρειάζεται η διαχειριστική και οικονομική διάσταση για την εκπλήρωση των στόχων μας και θα προτείνω την εσωτερική αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας, ώστε μεταξύ άλλων να ενταχθούν δομές και να εφαρμοστούν πρακτικές management από ανθρώπους που θα αξιοποιήσουν από τέτοιες επιτελικές θέσεις την εμπειρία που μπορεί να έχουν αποκτήσει στην αγορά.

Ωστόσο, το management είναι υπηρετικό του αθλητικού σχεδιασμού και δεν τον υποκαθιστά. Πρέπει κάποιος να μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα και αυτό απαιτεί την πολυετή εμπειρία και το ενδιαφέρον για τα κοινά του αθλήματος, που νομίζω ότι εκπροσωπεί η υποψηφιότητά μου. Η διεκπεραίωση, όμως, του σχεδιασμού μας προϋποθέτει την αρωγή ειδικών οικονομολόγων, managers, νομικών κλπ., ώστε να τηρούνται χρονοδιαγράμματα, να ξεπερνάμε δυσκολίες και να γίνεται η πιο παραγωγική διαχείριση των πόρων μας, ανθρώπινων και οικονομικών. Μόνο έτσι, αν είμαστε δηλαδή αξιόπιστοι και οργανωμένοι με τεχνοκρατική γνώση υπηρετική του οράματός μας, θα μάς εμπιστευθούν πραγματικά και οι ιδιώτες επενδυτές.

Τίποτα δεν χαρίζεται από κανέναν. Πρέπει κάθε ημέρα να αποδεικνύεις τη φερεγγυότητά σου και αυτό προσπαθώ να κάνω ήδη από αυτή την περίοδο προ των εκλογών της Ομοσπονδίας. Ελπίζω ότι το στίγμα μου έχει ήδη δοθεί όχι μόνο στα σωματεία και τους συναδέλφους αλλά και σε τρίτους παράγοντες, την Πολιτεία και τους επενδυτές, με τους οποίες πρέπει να συνεργαστούμε την επόμενη ημέρα για το καλό του αθλήματος.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το
Ελληνικό τένις;
Για να μην κουράσω τους αναγνώστες της συνέντευξης επαναλαμβάνοντας όσα ήδη είπα παραπάνω, απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις σας, αρκούμαι να πω: Έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη υποδομών, έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και των σωματείων, αδιαφάνεια, έλλειψη στήριξης και κινήτρων προς τους αθλητές, έλλειψη διάχυσης του ενδιαφέροντος για το άθλημα στην Ελληνική κοινωνία.

Η κάθε μία από τις 10 θέσεις μου αποτελεί και απάντηση σε ένα διαφορετικό μεγάλο πρόβλημα του Ελληνικού τένις. Η έλλειψη πρωταθλήματος είναι πρόβλημα. Η έλλειψη γηπέδων είναι πρόβλημα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο και τις σπουδές των αθλητών είναι πρόβλημα, όχι μόνο για τον κάθε αθλητή χωριστά αλλά και για το άθλημα συνολικά που χάνει ταλέντα.

Τι χρειάζεται να γίνει για να υπάρχει συνέχεια στην παραγωγή αθλητών
τένις επιπέδου Τσιτσιπά και Σάκκαρη;
Σάς παραπέμπω σε όσα είπα παραπάνω για την αξιοποίηση του momentum. Προσθέτω ότι απαιτείται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αντισφαίρισης, στο οποίο θα αναφερθώ διεξοδικά κατά τις προσεχείς ημέρες. Πρέπει να υπάρχει το κεντρικό «σπίτι» του Ελληνικού τένις, και ιδίως των επίλεκτων αθλητών του. Αυτό θα είναι το κέντρο της υποδομής και δίπλα του θα στέκουν ως ζωντανά κύτταρα του αθλήματος τα Ενωσιακά Περιφερειακά Κέντρα Αντισφαίρισης.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλάβω τη σημασία που έχει να μη σταματούν τα παιδιά το τένις στα 16 έτη τους λόγω έλλειψης ανταγωνιστικών στόχων. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η Λίγκα και για τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Θα στηρίξουμε, επίσης, με συγκεκριμένα μέτρα τους προπονητές. Χρειαζόμαστε επιμόρφωση προπονητών. Για να εχουμε καλύτερους αθλητές χρειαζόμαστε καλύτερους προπονητές και θα επενδύσουμε στην συνεχή επιμόρφωση των προπονητών μας σε συνεργασία με την ITF. Ανταγωνιστικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, με τη διαρκή στήριξη της Ομοσπονδίας, θα αποτελέσει το φυτώριο των νέων μεγάλων αθλητών μας. Θα είμαστε δίπλα στο πλευρό των αθλητών ουσιαστικά.

Είμαστε παρόντες! Έχουμε σχέδιο, για να μπορέσει να υπάρχει συνέχεια στους αθλητές υψηλού επιπέδου, έχουμε τη θέληση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε ιδέες που θα τις πραγματοποιήσουμε, για να υπάρξει ένα φωτεινότερό μέλλον της Ελληνικής Αντισφαίρισης.
Αγωνιζόμαστε για αυτούς που έχουν κάτι να πουν, μαζί με αυτούς που έχουν κάτι να πουν.
Αυτή είναι η κρίσιμη ώρα για το μέλλον της Ελληνικής αντισφαίρισης. Με γνωρίζουν όλοι καλά για πολλά χρόνια και γνωρίζουν ότι ποτέ δεν ήμουν έρμαιο των εκάστοτε συσχετισμών, ενώ δρω παντού και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του αθλήματος, που μπορεί να μεγαλουργήσει.

Ζητώ από τους συναδέλφους να με τιμήσουν με την ευθύνη να ηγηθώ της προσπάθειας να ανεβάσουμε το Ελληνικό τένις στην κορυφή. Όλοι μαζί!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ
ΥΠ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΟΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Α.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

The post Σερκεδάκης: “Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για το Ελληνικό τένις” appeared first on Tennis24.

Keywords
εκλογες, διλήμματα, ελλαδα, νέα, καιρος, εφοα, momentum, συμμετοχή, υγιές, γνώμονα, itf, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, κοινωνια, ημερομήνια, βγαινουν, γηπεδα, γνωμη, γνωση, δουλεια, θητεια, παιχνιδια, προγραμμα, ωθηση, ωρα, αγορα, αδρανεια, αξιζει, απωλεια, αρωγη, γινει, γινεται, γηπεδο, γνώμονα, δυναμη, δυστυχως, διοικηση, διλήμματα, δειχνει, δοθει, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, εμειναν, ενθουσιασμος, εργα, εξετασεις, επικοινωνια, επρεπε, επτα, ετη, ετων, ευθυνη, εφοα, ζωη, υγιης, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ηλικια, εικονα, κυκλος, κλιμα, λογια, λογο, μακρια, μπορειτε, μαρια, νοημα, νοοτροπια, παντα, οραμα, ουσιαστικα, παιδια, παρουσιαση, πεδιο, περιβαλλον, πνοη, πολιτεια, ψυχη, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, σωματειο, τρια, φυτωριο, φορα, χαρα, ανηκει, βηματα, εφαρμογη, ενωση, ερωτησεις, φιλοι, χωρα, υπουργειο, itf, μια φορα, momentum, μπροστα, σκηνη, θεματα, θεσεις, υγιές, βεβαιως
Τυχαία Θέματα