Σαν σήμερα: Όταν ο Ashe νικούσε το Άπαρτχαϊντ

Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου

27 Νοεμβρίου 1973

Ο Arthur Ashe γίνεται ο πρώτος μαύρος τενίστας που κερδίζει τίτλο στο έδαφος της Νότιας Αφρικής, της εμφορούμενης από την πιο ωμή θεσμικά φυλετική διάκριση, το Apartheid. Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος Αμερικανός κερδίζει τον τίτλο στα διπλά με συμπαίκτη τον Tom Okker ενώ την προηγούμενη μέρα χάνει στον τελικό του μονού από τον Jimmy Connors.

O Ashe καταφέρνει στην τρίτη του απόπειρα, λόγω των αντικαθεστωτικών

του θέσεων, να του χορηγηθεί visa ώστε να συμμετάσχει στο τουρνουά του Γιοχάνεσμπουργκ. Δέχεται μάλιστα έντονη κριτική για την απόφαση του καθώς πολλά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του τένις έκαναν μποϊκοτάζ στο συγκεκριμένο τουρνουά ως διαμαρτυρία για τις διακρίσεις κατά των μαύρων πολιτών της Νότιας Αφρικής.

Ο ίδιος ο Ashe δεν πτοείται και θεωρεί τη συμμετοχή του ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και αλλαγή. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη “Mάχη των Φύλων” που είχε διεξαχθεί δύο μήνες νωρίτερα αλλά με διαφορετική προσέγγιση από την ριζοσπαστική φίλη του Billie Jean King, o μειλήχιος Αμερικανός θα ζητήσει από τους διοργανωτές του τουρνουά τη σταδιακή ενσωμάτωση των μαύρων θεατών στις θέσεις των λευκών κάτι που φυσικά απορρίπτεται αλλά δεν παύει να διασπείρεται ως είδηση.

Για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς ο Ashe γίνεται σύμβολο ελπίδας. Ένας μαύρος, ελεύθερος από χωροταξικούς περιορισμούς να περιφέρεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, να νικάει “στα ίσια” λευκούς τενίστες (και λευκούς Νοτιοαφρικανούς) και να κερδίζει τίτλο. Τον ονομάζουν “Sipho” που σημαίνει “δώρο από το Θεό”…

Υ.Γ.: Το 2009 ο Jo-Wilfried Tsonga, γόνος Αφρικανού πατέρα, κατέκτησε το τουρνουά της Νότιας Αφρικής. Το συγκεκριμένο γεγονός σχεδόν δεν αποτέλεσε είδηση κυρίως γιατί 30 χρόνια νωρίτερα κάποιοι άνθρωποι φρόντισαν γι’ αυτό…

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis

The post Σαν σήμερα: Όταν ο Ashe νικούσε το Άπαρτχαϊντ appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, Όταν, Ashe, Άπαρτχαϊντ,san, otan, Ashe, apartchaint