Κάρλος Αλκαράθ: “Ήταν μια καταπληκτική χρονιά”

Το 2021 ήταν η χρονιά που ο 18χρονος Αλκαράθ συστήθηκε στην παγκόσμια τενιστική κοινότητα καταφέρνοντας να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και να ανέβει ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, τερματίζοντας μάλιστα στο Νο.32 του κόσμου.

Η σεζόν για τον Κάρλος μπορεί να τελείωσε άδοξα, λόγω της νόσησής του με COVID-19, που ανακοίνωσε στις 25/11 κάτι που τον αναγκάζει να μην αγωνιστεί στους τελικούς του Davis Cup, αλλά έχει θέσει όλες τις βάσεις για ένα πολύ δυνατό 2022. Πολλοί συγκρίνουν

το παιχνίδι του Ισπανού με αυτό του Φέντερερ και περιμένουν από τον νεαρό να ακολουθήσει τα βήματα του Ράφα Ναδάλ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλκαράθ μίλησε για τους στόχους του, για όλα αυτά που έμαθε μέσα στη σεζόν, αλλά και για τις συγκρίσεις με τους Big 3.

“Αν στην αρχή της χρονιάς κάποιος μου έλεγε ότι θα είχα μια σεζόν σαν αυτή, θα πίστευα ότι ήταν τρελός. Ήταν μια απίστευτη χρονιά, γεμάτη νέες εμπειρίες. Ξεκινώντας από το κυρίως ταμπλό του Australian Open μέχρι τους τελικούς του Next Gen, πέρασα πολύ καλές στιγμές, κακές στιγμές και πολλές στιγμές για να μάθω και να μεγαλώσω.”

Για τα μεγάλα ματς που έπαιξε ο νεαρός δήλωσε: “Είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει, για παράδειγμα παίζοντας με τον Ράφα στη Μαδρίτη, τον Ζβέρεφ στο Ακαπούλκο και τον Μεντβέντεφ στο Wimbledon. Αυτές ήταν σπουδαίες στιγμές απέναντι σε σπουδαίους παίκτες σε μεγάλα γήπεδα, στα οποία ίσως δεν παίζεις τόσο καλά όσο ήλπιζες, αλλά αυτές ήταν πολύ καλές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσω καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και πιστεύω ότι τώρα είμαι πιο έμπειρος χάρη σε αυτές.”

“Τελικά, αυτός είναι ο λόγος που μπόρεσα να ολοκληρώσω τη χρονιά στη θέση στην οποία βρίσκομαι τώρα. Σημαίνει πολλά να τελειώσω το 2021 κερδίζοντας τους τελικούς της επόμενης γενιάς. Η χρονιά ήταν πολύ μεγάλη και απαιτητική, οπότε το να τελειώνεις καλά σωματικά σε υψηλό επίπεδο και να απολαμβάνεις το να είσαι στο κορτ σημαίνει σίγουρα πολλά.”

Σχετικά με την νίκη του απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά στο US Open o Αλκαράθ αποκάλυψε πως ματς σαν και αυτό τον βοήθησαν να κοντρολάρει τον εαυτό του και τα νεύρα του σε στιγμές πίεσης: “Το κύριο πράγμα που έμαθα το 2021 είναι πώς να ελέγχω τον εαυτό μου, να ξέρω πώς να παίζω όταν είμαι νευρικός, ώστε να μπορώ να ελαττώσω αυτά τα νεύρα και να ξέρω πώς να παίζω ενάντια στους καλύτερους παίκτες στο Tour. Κατάλαβα ότι μπορούσα να ανταγωνιστώ τους καλύτερους και να τους νικήσω μετά τον αγώνα με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο US Open.”

“Ο αγώνας με τον Γκαστόν στο Paris Masters, με το κοινό απέναντί μου, ήταν πολύ σκληρός. Ξέρω όμως ότι πρέπει να αντέξω αυτές τις στιγμές, ώστε όταν ξανασυμβούν, να ξέρω πώς να τις διαχειριστώ. Τώρα ξέρω ότι όταν όλοι οι οπαδοί είναι εναντίον μου, είναι σημαντικό να μην αφήνω τίποτα να με επηρεάσει. Το να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν είναι εκεί και να παραμένεις συγκεντρωμένος στον αγώνα είναι το κλειδί.” δήλωσε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο Παρίσι ο Ισπανός απέναντι σε ένα κοινό που υποστήριζε ολοκληρωτικά τον Γάλλο.

“Το 2022 θέλω να συνεχίσω να ωριμάζω και να αποκτώ εμπειρία, αλλά τώρα που έφτασα σε αυτή τη θέση στην κατάταξη, μπορώ να σκέφτομαι πιο φιλόδοξα. Στόχος μου είναι να τερματίσω ξανά στο top 50, αλλά και να κερδίσω άλλο ένα τουρνουά. Προφανώς θα ήμουν πολύ ενθουσιασμένος αν αυτό ήταν ένα Masters 1000 ή ένα Grand Slam, αλλά ίσως η κατάκτηση ενός ATP 500 θα ήταν καλός στόχος.”

“Όσον αφορά τις συγκρίσεις με τους Big 3, ο Ναδάλ, ο Φέντερερ και ο Τζόκοβιτς είναι σπουδαίοι αθλητές – από τους καλύτερους στην ιστορία μας – και είναι επίσης σπουδαίοι άνθρωποι. Όταν ο Τζόκοβιτς είπε ότι αυτό που πέτυχα ήταν απίστευτο, έμεινα άφωνος. Μετά, του έστειλα μήνυμα για να τον ευχαριστήσω για τα καλά του λόγια. Στον Φέντερερ, μπορώ να μοιάσω λίγο λόγω της δυναμικής μου στο γήπεδο, παίζοντας πολύ επιθετικά, ανεβαίνοντας πολύ στο φιλέ και παίζοντας drop shot. Μπορεί να κάνει τα πάντα ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι κάτι που νιώθω ότι μπορώ να κάνω επίσης.” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλκαράθ για τους Big 3.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Κάρλος αποκάλυψε ποια ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να μιλήσει με το είδωλό του Ράφα Ναδάλ: “Η πρώτη φορά που συνάντησα τον Ναδάλ ήταν στο Rafa Nadal Tour (ένα τουρνουά juniors) σε μια τελετή απονομής τροπαίων και μετά βίας μπορούσα να ανταλλάξω λόγια μαζί του. Αλλά μετά, την πρώτη φορά που του μίλησα κανονικά, είδα ότι ήταν υπέροχος τύπος και ήταν πολύ καλό που κουβεντιάσαμε. Αν δεν ξέρατε ποιος είναι ο Ράφα μέσα από τα επιτεύγματά του, θα νομίζατε ότι είναι απλώς ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Νομίζω ότι αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει περισσότερο. Ο προπονητής μου, Χουάν Κάρλος Φερέρο (πρώην Νο. 1 και πρωταθλητής του Roland Garros το 2003), που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καριέρα μου, δεν του αρέσει όταν με συγκρίνουν με τον Ράφα. Προσπαθεί να με κάνει να επικεντρωθώ στον εαυτό μου, στον Κάρλος Αλκαράθ, και να μην προσπαθώ να γίνω σαν κανέναν άλλον. Αυτή η συμβουλή με βοηθάει πολύ.”

Δανάη Μασκαλέρη

The post Κάρλος Αλκαράθ: “Ήταν μια καταπληκτική χρονιά” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα