Πλίσκοβα: Η… Ace Queen κόντρα στην Σάκκαρη

15:02 8/9/2021 - Πηγή: Tennis24

Καρολίνα Πλίσκοβα. Η big-server της WTA στο δρόμο της Μαρίας Σάκκαρη για την πρόκριση στα ημιτελικά του US Open. Μια τενίστρια που συνηθίζει να φτάνει ψηλά στα μεγάλα τουρνουά, αλλά… συνηθίζει να μην πίνει νερό…

Αυτό άλλωστε έχει γίνει τρεις φορές τη φετινή σεζόν, καθώς έφτασε στον τελικό της Ρώμη τον περασμένο Μάιο όπου έχασε από την Ίγκα Σφιόντεκ με το… βαρύ 6-0, 6-0, ενώ το παράδοξο είναι ότι και στον τελικό της Ρώμης του 2020 είχε χάσει

στο 1ο set από την Σιμόνα Χάλεπ με 6-0,μ προτού εγκαταλείψει με τραυματισμό στις αρχές του 2ου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στα Grand Slams τα έχει πάει εξαιρετικά, χωρίς όμως ποτέ να έχει καταφέρει να πάρει κάποιο τίτλο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει παίξει σε δύο τελικούς σε US Open (2016) και Wimbledon (2021), ενώ έχει φτάσει σε 2 ημιτελικούς σε Roland Garros (2017) και Australian Open (2017). Το τελευταίο το έχει κατακτήσει ως juniors το 2010.

Παρά τα παραπάνω η Πλίσκοβα έχει φτάσει σε 32 τελικούς καριέρας έχοντας κατακτήσει ακριβώς τους μισούς (16), γεγονός που την έφερε στο Νο1 του κόσμου το 2017 όπου κατάφερε να διατηρηθεί για 8 εβδομάδες. 

“In the zone” από το Wimbledon και μετά…

Με εξαίρεση την παρουσία της στον τελικό της Ρώμης, μέχρι το Wimbledon η Πλίσκοβα δεν είχε καταφέρει να βρει ρυθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το Roland Garros είχε ρεκόρ 14-9 κι αυτό χάρη στην πολύ καλή πορεία που είχε στη Ρώμη.

Από το Wimbledon και μετά η Πλίσκοβα δείχνει να έχει βρει ρυθμό. Το ρεκόρ της έχει φτάσει το 19-4 έχοντας φτάσει στον τελικό του Λονδίνου, στον τελικό του Μόντρεαλ και στον ημιτελικό του Σινσινάτι. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά αυτό όμως δεν της έχει φτάσει μέχρι στιγμής για να της χαρίσει τίτλους.

Προσοχή στο service 

Αναμφίβολα η Πλίσκοβα είναι η βασίλισσα του service στην WTA. Ήδη στο US Open έχει σημειώσει τους περισσότερους άσους από κάθε άλλη τενίστρια (58) ενώ σε μόλις ένα παιχνίδι, κόντρα στην Αμάντα Ανισίμοβα, έκανε ρεκόρ άσων στο τουρνουά σταματώντας στους 27! 

Γενικά φέτος μετράει 289 άσους και 227 διπλά λάθη ούσα μακριά από το ρεκόρ της το οποίο είναι οι 530(!) μέσα σε μια σεζόν (2016), ωστόσο αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη από τη θέση του service. 

Τα περασμένα πρώτα service ξεπερνούν το 60%, ενώ οι κερδισμένοι πόντοι σε 1ο και 2ο service είναι στο 69,8% και 43,7%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της Σάκκαρη για φέτος είναι 58% περασμένα πρώτα service, 68,5% και 45,4% σε 1ο και 2ο service, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει 169 άσους και 140 διπλά λάθη.

Τρόπος παιχνιδιού και αδυναμίες

Από τα παραπάνω μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι το service είναι το κύριο “όπλο” της Πλίσκοβα. Αυτό σημαίνει ότι η Σάκκαρη θα αντιμετωπίσει μια εντελώς διαφορετική συνθήκη στον προημιτελικό, αντίθετα με αυτή που βρήκε μπροστά της στους προηγούμενους γύρους.

Η δύναμη της Τσέχας είναι το service το οποίο είναι γνωστό για τη δύναμη το ρυθμό και τις σωστές (συνήθως) τοποθετήσεις. Ο μέσος όρος ταχύτητας είναι στα 175χλμ/ώρα και μπορεί να φτάσει, όπως έχει γίνει πολλές φορές και τα 200χλμ./ώρα.

Αν και ρισκάρει στο δεύτερο service, προσπαθεί να αποφεύγει τα διπλά λάθη, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που όταν βρεθεί πίσω στο σκορ τα δεύτερα service μπορούν να την καταστρέψουν. 

Αρκετά δυνατή και ακριβής στα χτυπήματα με το forehand, μπορεί να βρει γωνίες και να παίξει στις γραμμές, ενώ το ίδιο συνεπής είναι και στα χτυπήματα από το mid-court, αλλά ικανή και στο serve&volley. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον τελικό του US Open του 2016 το 80% των κερδισμένων πότων από το service ήταν με αυτόν τον τρόπο. 

Παρά τα σημαντικά της πλεονεκτήματα το ύψος της (1,86) την εμποδίζει να κινείται με άνεση στο κορτ. Εξάλλου δεν φημίζεται για το footwork στα παιχνίδια της, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα όταν έχει απέναντί της παίκτριες με έφεση στην καλή αμυντική λειτουργία ή με τενίστριες που παίζουν στις γραμμές και την υποχρεώνουν σε διαρκή κίνηση.

Η αναμέτρηση με την Σάκκαρη αναμένεται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Θα συναντηθούν για 1η φορά σε σκληρή επιφάνεια, για 1η φορά σε προημιτελικό και για 1η φορά σε Grand Slam. Η Πλίσκοβα είναι μια δυνατή τενίστρια, αλλά η Σάκκαρη είναι ικανή να βρει τον τρόπο να την κερδίσει. Κάτι που άλλωστε το έχει κάνει και στο παρελθόν.

US OPEN MEN’S SINGLES DRAW l WOMEN’S SINGLES DRAW l OOP (-7h)

Θάνος Σταθόπουλος

The post Πλίσκοβα: Η… Ace Queen κόντρα στην Σάκκαρη appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα