Περί GOAT το…ανάγνωσμα!

Ανοίγουμε την κουβέντα περί του καλύτερου όλων εποχών (GOAT) στο άθλημα του τένις παίρνοντας παράδειγμα και από τι συμβαίνει σε άλλα αθλήματα!

Πρώτα απ’όλα, μην περιμένετε να βγάλουμε μέσα από αυτό το άρθρο ένα συγκεκριμένο όνομα σαν τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών στο τένις!

Σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω σε ατέρμονες συζητήσεις για το ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών είτε στο τένις είτε σε κάποιο άλλο άθλημα!

Συζητήσεις που κρατούν για…πάντα και ποτέ μα ποτέ δεν βγαίνει άκρη γιατί

οι δύο συνομιλητές, σαν μικρά παιδιά, εμμένουν στην αρχική τους άποψη την οποία δεν αλλάζουν ούτε με προεδρικό διάταγμα!

“Καλύτερος όλων εποχών είναι αναμφισβήτητα ο Ρότζερ Φέντερερ! Έχει τα περισσότερα Grand Slams από όλους και παίζει απίστευτο τένις στα 37 του. Παίζει το πιο ωραίο τένις που έχει παιχτεί ποτέ στο άθλημα αυτό!” θα πει μεταξύ άλλων ένας Fedfan!

Για να δεχτεί την απάντηση ενός Rafan!

“O Ραφαέλ Ναδάλ είναι ο GOAT. Εχει οκτώ νίκες περισσότερες στο h2h από τον Φέντερερ! ‘Εχει πάρει 11 φορές ένα Slam! Θα ξεπεράσει τον Φέντερερ σε Grand Slam τίτλους τα επόμενα χρόνια!“!

Τώρα και οι οπαδοί του Νόβακ Τζόκοβιτς μπορούν να μπουν στην εξίσωση και να πουν φερ’ειπείν ότι μόνο ο Νόλε έχει καταφέρει το Golden Masters και το Calendar Year Slam ενώ έχει θετικό h2h τόσο απέναντι στον Φέντερερ όσο και απέναντι στον Ναδάλ!

Θα υπάρχουν μάλιστα και οι πιο…ρομαντικοί που θα πουν ότι ο Μπιορν Μποργκ είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και ότι, αν συνέχισε να παίζει τένις, θα είχε σαρώσει όλα τα στατιστικά (σταμάτησε το τένις στα 25 του έχοντας 11 Slams).

Κοινώς, δεν βγάζεις άκρη…

Ο καθένας θα πει το δικό του, θα έχει μάλιστα αδιάσειστα για αυτόν επιχειρήματα που δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης!

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα μετά το τένις φυσικά!

Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ!

Στο ποδόσφαιρο ανέκαθεν διίσταντο οι απόψεις για τον καλύτερο όλων των εποχών.

Πριν την εποχή των Ρονάλντο-Μέσι, οι Μαραντόνα και Πελέ συγκέντρωναν ο καθένας το δικό του μερίδιο φίλων που τον θεωρούσαν σαν τον καλύτερο όλων εποχών παραθέτοντας φυσικά τα δικά τους (αδιάσειστα) στοιχεία!

Με τους εξωπραγματικούς αριθμούς των Ρονάλντο-Μέσι, πλέον έχουν πει και αυτοί οι δύο στην εξίσωση του GOAT δίχως φυσικά να βγάζεις άκρη και να πεις, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, ότι κάποιος είναι όντως ο καλύτερος.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω: όλοι τους ήταν παίκτες τεχνίτες, μεσο-επιθετικοί που δημιουργούσαν παιχνίδι και σκόραραν γκολ.

Δύσκολα στη συζήτηση για έναν GOAT θα δεις φερ’ειπείν να αναφέρεται ένας αμυντικός ή ένας τερματοφύλακας.

Και ας έχουν δώσει αναρίθμητους τίτλους οι συγκεκριμένες θέσεις.

Πάμε και στο μπάσκετ.

Εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Το μπάσκετ είναι ίσως το μοναδικό άθλημα στο οποίο υπάρχει μια σχετική συμφωνία για τον GOAT.

Και αυτός φυσικά είναι ο Μάικλ Τζόρνταν.

Προφανώς για αυτά που κατέκτησε (έξι τίτλοι NBA, αναρίθμητα βραβεία σαν τον MVP σε play-off, ακόμα και βραβεία για μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας) αλλά πιο πολύ για το θέαμα που προσέφερε.

Βλέπεις ακόμα βίντεο του Τζόρνταν μέσω του Youtube και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να τα κάνει αυτά ένας…άνθρωπος.

Η μαγεία που έβγαζε ένας και πάλι φύσει επιθετικός παίκτης (η συνισταμένη που λέγαμε και πριν), τα clutch στοιχεία του, η πνευματική του δύναμη, συνθέτουν το παζλ που τον απομακρύνουν από όλους τους άλλους μνηστήρες του GOAT στο συγκεκριμένο άθλημα.

Επιστρέφουμε στο τένις.

Κακά τα ψέμματα, η συζήτηση για τον GOAT περιλαμβάνει πλέον δύο βασικούς ανταγωνιστές και έναν…outsider.

Οι βασικοί είναι ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ ενώ outsider, με την πρόσφατή του αναγέννηση, πρέπει να θεωρείται ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η συγκεκριμένη τριάδα έχει ξεπεράσει όλους τους προηγούμενους σε τρόπαια, φήμη, χρήματα αλλά περισσότερο στον αντίκτυπο που είχαν στο κοινό ανά την υφήλιο “εκτοξεύοντας” τη φήμη του τένις.

Δεν ξέρουμε ακόμα πού θα καταλήξουν σε τίτλους καθώς και οι τρεις τους είναι ακόμα ενεργοί.

Με βάση τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, μας οδηγούν στο να προβλέψουμε ότι ο Ρότζερ Φέντερερ (ανεξάρτητα από το πόσους τίτλους θα κατακτήσει τελικά ή αν τον ξεπεράσουν οι άλλοι δύο) θα έχει στο μέλλον την μερίδα του λέοντος στα βίντεο που θα βλέπει η νέα γενιά που δεν τον έχει προλάβει.

Δεν λέμε κατ’ανάγκην ότι είναι ο GOAT καθώς το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε ότι είναι θέμα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ και προσωπικών προτιμήσεων του καθενός αλλά πιο πιθανόν είναι, σε 20 χρόνια από τώρα, κάποιος να αναζητεί στο βίντεο να δει ένα Τοπ10 πόντων του Ρότζερ Φέντερερ παρά των άλλων δύο “μνηστήρων”.

Είναι η μαγεία που βγάζει, το effortless στιλ που έχουν όλοι οι “μεγάλοι” ενός αθλήματος”, είναι ο επιθετικός του προσανατολισμός, είναι συνολικά το θέαμα και η εικόνα που βγάζει.

Αυτά είναι τα πιο ευχάριστα στοιχεία στο μάτι του θεατή πέραν από τίτλους, Masters, Davis Cup ή ό,τι άλλο τρόπαιο υπάρχει στην αντισφαίριση.

Σε κάθε περίπτωση, ας είμαστε ευγνώμονες που αρχικά ζήσαμε στην εποχή αυτών των τριών παικταράδων που ο καθένας βελτίωσε τον άλλο με τον υγιή ανταγωνισμό του ενώ οι ατέρμονες συζητήσεις περί GOAT ας καταλάβουμε ότι δεν οδηγούν πουθενά (πέραν του…χαβαλέ).

Ας τους χαρούμε όσο είναι ακόμα εδώ!

Κώστας Αϊτάκης

The post Περί GOAT το…ανάγνωσμα! appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα