Πενγκ: Η 6η… εξαφάνιση την τελευταία 10ετία στην Κίνα

Η υπόθεση της Σουάι Πένγκ είναι η τελευταία από μια μακρά σειρά…εξαφανίσεων ανθρώπων με μεγάλο κοινωνικό status στην Κίνα, όπως καλλιτέχνες, διασημότητες, μεγιστάνες των ΜΜΕ, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι την τελευταία 10ετία.

Πρόκειται απλά για ένα μικρό δείγμα από μια μεγάλη λίστα ανθρώπων που βίωσαν ή βιώνουν ακόμη τις τακτικές με τις οποίες δρα η κινέζικη κυβέρνηση. 

Αΐ Γουέι Γουέι (Καλλιτέχνης)

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης

που άσκησε ανοιχτά κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου. Το 2001 συνελήφθη στο Πεκίνο και πέρασε 81 ημέρες σε μυστική φυλακή, ενώ για χρόνια κρατούνταν το διαβατήριό του. 

Ο Αΐ το 2015 ανέλαβε την κύρια γκαλερί της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών στο Λονδίνο, φτιάχνοντας μια μακέτα της αυστηρά περιορισμένης ζωής του στη φυλακή. Σε αυτή τη μακέτα οι φρουροί με επιβλέπουν την κάθε δραστηριότητα του κρατούμενου, από τον ύπνο μέχρι το φαγητό, το ντους και την αφόδευση…

Ζάο Γουέι (Ηθοποιός)

Τους τελευταίους μήνες η κινέζικη κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση προς τα πρόσωπα που έχουν μεγάλη δημοφιλία στη χώρα, καθώς όπως υποστηρίζει παρασύρουν τους νέους και τους απομακρύνουν από τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Η Κινέζα σταρ του κινηματογράφου και τραγουδίστρια της ποπ, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο τον περασμένο Αύγουστο, με τους προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφονται. Το ίδιο συνέβη και στις ταινίες της, αλλά και στις τηλεοπτικές της εκπομπές. 

Δεν είναι ακόμα σαφές αν η Ζάο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή αν έχει απλά αποσυρθεί από τη δημοσιότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εθεάθη στη γενέτειρά της στην ανατολική Κίνα…

Μενγκ Χούνγουεϊ (Επικεφαλής της Ιντερπόλ)

Πρώην υφυπουργός δημόσιας ασφάλειας στην Κίνα, ο Μενγκ Χόνγουεϊ ήταν μέλος μια ομάδας στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος που συνελήφθη στην “εκστρατεία” κατά της διαφθοράς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το 2016 ο Μενγκ εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ, ωστόσο η θητεία του έληξε πρόωρα το 2018 όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα. Αργότερα κατηγορήθηκε για δωροδοκία και εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το 2020 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. 

Η σύζυγός του, Γκρέις, έλαβε τον περασμένο χρόνο πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, με την ίδια να τονίζει ότι αυτή και τα δύο παιδιά της είχαν γίνει στόχος απαγωγής. 

Τζακ Μα (Επιχειρηματίας)

Η ηγεσία του Πεκίνου είχε ανησυχήσει για την ταχέως αυξανόμενη δύναμη και επιρροή της επιχειρηματικής ελίτ στη χώρα. Ο Τζακ Μα, ιδρυτής της εταιρίας κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ήταν ίσως η πιο σημαντική προσωπικότητα που εξαφανίστηκε στην Κίνα τα τελευταία 10 χρόνια. 

Η εξαφάνιση του Μα, πριν από ένα χρόνο, λίγο αφότου επέκρινε δημόσια τους κυβερνητικούς επιχειρηματικούς νόμους, είχε τροφοδοτήσει εικασίες ότι μπορεί να έχει εγκαταλείψει την Κίνα

Ωστόσο, εμφανίστηκε τρεις μήνες αργότερα όπου μέσα από ένα βίντεο είπε ότι “σπούδαζε και σκεφτόταν ότι πρέπει οι άνθρωποι να γίνουν πιο αποφασισμένοι και να αφοσιωθούν στην εκπαίδευση που θα φέρει τη δημόσια ευημερία….”

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μα εθεάθη στο Χονγκ Κονγκ να συναντά επιχειρηματικούς συνεργάτες, ενώ ταξίδεψε και στην Ισπανία με το πολυτελές γιοτ του.

Γκουί Μίνχαϊ (Εκδότης)

Ο Κινέζος Εκδότης, που είχε έδρα το Χονγκ Κονγκ, ειδικευόταν αρκετές φορές σε gossip άρθρα, αλλά και βιβλία “στοχεύοντας” την πολιτική ελίτ της Κίνας. 

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το εξοχικό του, στην Ταϊλάνδη, τον Οκτώβριο του 2015, ενώ εμφανίστηκε ξανά το 2016 στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας σε μια φαινομενικά “στημένη” ανακοίνωση ότι παραδόθηκε στις αρχές καθώς οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ…

Δύο χρόνια αργότερα ο Γκουί αφέθηκε-μερικώς-ελεύθερος, αλλά το 2018 συνελήφθη ξανά, ενώ ταξίδευε με δύο Σουηδούς διπλωμάτες σε ιατρικό ραντεβού. 

Η περίπτωση του Γκουί, ο οποίος ήταν σουηδικής καταγωγής, προκάλεσε σοβαρή διπλωματική ρήξη Σουηδίας – Κίνας, αλλά και άλλων χωρών της Ε.Ε προκαλώντας ανησυχίες ότι οι πολίτες τους θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι…

Θάνος Σταθόπουλος

The post Πενγκ: Η 6η… εξαφάνιση την τελευταία 10ετία στην Κίνα appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα