Ο Μόρι δεν ήθελε την Οσάκα στο άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας

15:26 4/8/2021 - Πηγή: Tennis24

Ο πρώην πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι, φαίνεται να άσκησε μεγάλη πίεση στην επιτροπή στο να τοποθετήσει ως τελευταίο Λαμπαδηδρόμο τον Χιντέκι Ματσούι (πρώην παίκτη μπέιζμπολ) προκειμένου να ανάψει τη Ολυμπιακή Φλόγα στην Τελετή Έναρξης και όχι την Ναόμι Οσάκα, η οποία δεν ήταν στην αρχική επιλογή.

Πηγές, αλλά και ρεπορτάζ από τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο

Μόρι ήθελε τον 47χρονο και πρώην παίκτη των Yankees, Ματσούι, με την αιτιολογία ότι είναι “Ιάπωνας 100%” και μόνο όταν παραιτήθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, η επιτροπή προσέγγισε την Ναόμι Οσάκα

Ο 84χρονος και πρώην πρωθυπουργός, επέμενε στην αρχική του απόφαση καθώς τόνιζε σε αρκετές συνεντεύξεις του ότι ο Ματσούι, γνωστός και ως “Γκοτζίλα”, είναι “Ιάπωνας 100%, πρωταθλητής του μπέιζμπολ στις ΗΠΑ και η ενσάρκωση του αγωνιστικού πνεύματος”.

Λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ο Γιοσίρο Μόρι υποχρεώθηκε σε παραίτηση, λόγω των σεξιστικών και προσβλητικών σχολίων του όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται μέσα στην Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μάλιστα εκείνη την εποχή (σ.σ Φεβρουάριο) είχε μιλήσει στους New York Times, όντας προβληματισμένος για το στόχο του ΔΣ της επιτροπής στο να αυξήσει κατά 40% των αριθμό των γυναικών-μελών του ΔΣ. 

“Αν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του ΔΣ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους να είναι κάπως περιορισμένος. Όταν αρχίσουν να μιλούν δυσκολεύονται να τελειώσουν κι αυτό είναι κάπως ενοχλητικό.”

Την επόμενη ημέρα της συγκεκριμένης δήλωσης, ο 84χρονος ζήτησε συγγνώμη για τα προσβλητικά σχόλια, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τον πίεσαν να παραιτηθεί. 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αρχικά και μετά τη “συγγνώμη” του Μόρι, προσπάθησε να κλείσει το θέμα, όμως αργότερα άλλαξε πλεύση χαρακτηρίζοντας τα σχόλια “απολύτως απρεπή.”

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή που αποκάλυψαν το θέμα για το άναμμα της Φλόγας. Ένας υπάλληλος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων, “Dentsu”, η οποία συνεργάστηκε αποκλειστικά με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι “τα μέλη της επιτροπής είχαν αναγκαστεί να υπακούσουν στην επιθυμία του Μόρι για τον αθλητή που θα άναβε την Ολυμπιακή Φλόγα. Αν ο Μόρι ήθελε να αλλάξει κάτι, θα το άλλαζε αμέσως. Ο Μόρι ουσιαστικά ήταν η φωνή του Θεού!”

Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή με την Ναόμι Οσάκα, η οποία μπορεί να μην ήταν αρχικά υποψήφια για το άναμμα της Φλόγας, ωστόσο η 23χρονη έγινε το πρόσωπο των Αγώνων στην Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας του Τόκιο.

Θάνος Σταθόπουλος

The post Ο Μόρι δεν ήθελε την Οσάκα στο άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόρι, Οσάκα, Ολυμπιακής Φλόγας,mori, osaka, olybiakis flogas