Ο δεκάλογος των FEDAL

Σε λίγες ώρες Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ θα πατήσουν στο O2 Arena, στον τελευταίο αγώνα της 1ης ημέρας του Laver Cup, για να αντιμετωπίσουν τους Αμερικανούς Τζακ Σοκ και Φράνσις Τιάφο, μια αναμέτρηση αναμφίβολα ιστορική καθώς θα είναι η τελευταία στην καριέρα του 41χρονου Ελβετού.

Σ’ αυτήν την τελευταία παράσταση ο Φέντερερ επέλεξε να έχει δίπλα του τον μεγάλο του αντίπαλο σε όλη αυτή την 24χρονη πορεία του, τον Ράφα Ναδάλ.

Δύο παίκτες που έχουν σφραγίσει το άθλημα τόσο με τις αμέτρητες επιτυχίες τους, αλλά κυρίως για την μεγάλη προσωπικότητά τους εντός κι εκτός court. 

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι η 1η φορά που οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι σε court ήταν σε αγώνα διπλού, το 2004 στο Indian Wells, ωστόσο αυτή τη φορά στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του Φέντερερ, οι Fedal θα αγωνιστούν και πάλι σε διπλό, αλλά αυτή τη φορά από την ίδια μεριά του court.

Πάμε να δούμε τα 10 στατιστικά στοιχεία που ενώνουν τους δύο “θρύλους” του παγκόσμιου τένις. 

1. Ο πρώτος αγώνας Φέντερερ – Ναδάλ ήταν σε διπλό

Ήταν 16 Μαρτίου του 2004 στο Indian Wells, με τον τότε Νο1 του κόσμου Ρότζερ Φέντερερ να συναντά για 1η φορά στην καριέρα του τον 17χρονο Ράφα Ναδάλ και μάλιστα σε αγώνα διπλού. Ο Ελβετός έχοντας ως παρτενέρ τον Αλέγκρο ηττήθηκαν από τους Ναδάλ/Ρομπρέδο με 5-7, 6-4, 6-3. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης αντιπαλότητας στην οποία ο Ναδάλ τελικά κυριάρχησε έχοντας ρεκόρ κόντρα στον Φέντερερ 24-16. 

2. Δεν έχουν παίξει ποτέ αντίπαλοι στο US Open! 

Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, Φέντερερ και Ναδάλ δεν έχουν παίξει ποτέ αντίπαλοι στο Grand Slam της Νέας Υόρκης! Αντίθετα το Roland Garros είναι το μέρος που έχουν συναντηθεί τις περισσότερες φορές με 6 αναμετρήσεις, από τις 40 συνολικά μεταξύ 2005-2019 με τον Ισπανό να τους κερδίζει όλους, ανάμεσα τους και τέσσερις τελικούς. 

3. Μόνο μια φορά ο νικητής χρειάστηκε να σβήσει match-point

Ένας από τους πλέον αγώνες ορόσημο στα παιχνίδια Φέντερερ – Ναδάλ ήταν στον τελικό της Ρώμης το 2006. Πέντε sets, περισσότερες από 5 ώρες αγώνα, νίκη στο tie-break για τον Ισπανό, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε κερδίσει…μόνο έναν τίτλο στο Roland Garros πριν κλείσει τα 20. Για να φτάσει στη νίκη ο Ναδάλ χρειάστηκε να σβήσει διπλό match-point (15/40). Αυτή. ήταν και η μοναδική φορά που ο νικητής έσωσε match-point στα μεταξύ τους παιχνίδια. 

4. Μόλις μία ολική ανατροπή! 

Μπορεί τα παιχνίδια των Fedal να είναι συναρπαστικά, ωστόσο η ανατροπή ήταν σπάνια στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Από τους 17 αγώνες best of 5 (14 σε Grand Slam), μόλις μια φορά ο νικητής επέστρεψε από το 0-2. Αυτό δεν είχε συμβεί σε αγώνα Grand Slam, αλλά στον τελικό του Miami Open όταν ο Φέντερερ είχε επικρατήσει με 2-6, 6-7, 7-6, 6-3, 6-1. 

5. Μόνο μία νίκη σε τελικό Grand Slam, εκτός Wimbledon, για τον Φέντερερ! 

Ο τελικός του Australian Open το 2017 ήταν ιδιαίτερος για τους φαν του Φέντερερ όχι μόνο για το γεγονός ότι ο Ελβετός κατακτούσε στην επιστροφή του από τραυματισμό Grand Slam στα 35 ή γιατί λίγο αργότερα θα έφτανε και πάλι στο Νο1 του κόσμου, αλλά γιατί αυτή ήταν η 1η νίκη του σε τελικό Grand Slam (εκτός του Wimbledon) κόντρα στον Ράφα Ναδάλ! 

Εκτός από το 2006, 2007 όπου ο Φέντερερ είχε κερδίσει στο Λονδίνο τον Ισπανό, από εκεί και πέρα είχε ηττηθεί στους τελικούς του Roland Garros, το 2008 στο Wimbledon, αλλά και στο Australian Open το 2009 σε μια από τις πιο πικρές ήττες στην καριέρα του Ελβετού. 

 6. O Ναδάλ ήταν ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τον Φέντερερ σε τελικό Grand Slam

Οι φαν του Φέντερερ θυμούνται εκείνον τον τελικό της 11ης Ιουνίου του 2006 όπου ο Ελβετός αντιμετώπισε τον Ράφα Ναδάλ, προερχόμενος από ένα αδιανόητο 7/7 σε τελικούς Grand Slam. Μάλιστα στο 1ο set εκείνου του τελικού ο Ελβετός είχε κάνει…πάρτι κατακτώντας το με 6-1. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν διαφορετική με τον Ισπανό να κατακτά τα επόμενα 3 sets και με 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) να φτάνει σε μια τεράστια νίκη σπάζοντας το απόλυτο του τότε Νο1 στον κόσμο. 

7. Φέντερερ και Ναδάλ έχουν παίξει μόνο σ’ έναν τελικό ATP Finals

Ένα στατιστικό στοιχείο στο οποίο ο Φέντερερ κυριαρχεί απέναντι στον Ναδάλ. Οι δυο τους έχουν παίξει μόλις μια φορά στον τελικό των ATP Finals με τον Ελβετό να επικρατεί με 6-3, 3-6, 6-1 έχοντας εκείνο το απίστευτο 92,5% στους κερδισμένους πόντους στο 1ο service. Τα indoors τουρνουά δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον Ισπανό γεγονός κάτι που φαίνεται και από το 5-1 υπέρ του Φέντερερ σε τελικούς σε διοργανώσεις σε κλειστό χώρο.

8. Μόλις δύο νίκες στο χώμα για τον Φέντερερ

Ο Ναδάλ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώμα απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Μάλιστα ο Ρότζερ Φέντερερ έχει καταφέρει να τον κερδίσει μόλις δύο φορές από τις συνολικά 16(!) αναμετρήσεις. Η πρώτη ήταν στον τελικό του Αμβούργου το 2007 (2-6, 6-2, 6-0) και η δεύτερη δύο χρόνια αργότερα (2009) στον τελικό της Μαδρίτης με 6-4, 6-4 με τον Ναδάλ να μην έχει φτάσει ούτε σε ένα break-point. 

9. Φέντερερ: Μόνο μια φορά χωρίς break-point κόντρα στον Ναδάλ 

Το 2004 στο Miami Open ο Ναδάλ κερδίζει τον Φέντερερ με 6-3, 6-3. Εκείνη ήταν και η μοναδική φορά που ο Εβλετός δεν είχε καν break-point κόντρα στον Ισπανό στις συνολικά 40 μεταξύ τους αναμετρήσεις. 

10. Το Fedal των 59 λεπτών…

Ημιτελικός ATP Masters στη Σαγκάη το 2007. Ένα παιχνίδι το οποίο το κινεζικό κοινό (και όχι μόνο) περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία. Ωστόσο, ήταν μια αναμέτρηση που δεν κράτησε αρκετά με τον Φέντερερ να επικρατεί με 6-4, 6-1 σε 59 λεπτά, στο μοναδικό μεταξύ τους παιχνίδι που κράτησε για λιγότερο από μια ώρα. 

The post Ο δεκάλογος των FEDAL appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fedal,