Εξ’αποστάσεως οι εκλογές της ΕΦΟΑ

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, οι εκλογές της 27ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφήνοντας ωστόσο ένα ενδεχόμενο για διά ζώσης αν το εγκρίνει η Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την προεδρία αλλά και για το Δ.Σ και τις επιτροπές.

ο Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Α. στη

χθεσινή συνεδρίασή του, 21.03.2021 αποφάσισε την διαδικασία της Γ.Σ. και ανακήρυξε τους υποψηφίους για τα Όργανα Διοίκησης.

Η Γ.Σ. θα γίνει με μέσα εξ’ αποστάσεως, εκτός κι αν η Πολιτική Προστασία εγκρίνει, μέχρι την Τρίτη, 23.03.2021 την διαδικασία με φυσική παρουσία ή μερικώς με φυσική παρουσία.

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την διαδικασία με μέσα εξ’ αποστάσεως και έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες προθεσμίες, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία και το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, όπως ορίζονται στο υπογραφέν συμφωνητικό, μεταξύ Ε.Φ.Ο.Α. και «ΖΕΥΣ».

Ακολουθεί ο κατάλογος των υποψηφίων ανά Όργανο Διοίκησης, όπως ανακηρύχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Α., ο οποίος έχει ήδη αναρτηθεί στην είσοδο της Ομοσπονδίας σε διακεκριμένο σημείο και έχει ήδη δοθεί στον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Φωτόπουλο Δικηγόρο παρ΄ Αρείω Πάγω

1) ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ.Σ.

2) ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΟΕ

3) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΟΕ

4) ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

5) ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

6) ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστολή Χάρη Μέγα σε ΕΦΟΑ 

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΦΟΑ, Χάρης Μέγας που στηρίζει τον Θοδωρή Γκλαβά, με επιστολή του προς την ΕΦΟΑ, τα Σωματεία και τη ΓΓΑ, εκφράζει τον προβληματισμό του για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και για τις καθυστερήσεις, λίγες μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη.

Αναλυτικά η επιστολή

Κύριοι,
αναφορικά με την τηρούμενη από εσάς διαδικασία των εκλογών έχω να παρατηρήσω τα εξής που πιστεύω που προβληματίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των Σωματείων του τένις:
1]η αρχική σας ενημέρωση για την εκλογική διαδικασία που κοινοποιήθηκε στα Σωματεία μαζί με την προκήρυξη των εκλογών στις 5/2 κάνει λόγο για υποβολή δήλωσης υποψηφιότητας από το μέλος των Σωματείων που έχει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και δεν απαιτεί ΔΣ που να υποδεικνύει υποψήφιο.

2]Η ενημέρωση σας αυτή, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της ΕΦΟΑ και το Γενικό Γραμματέα αυτής, είχε σταλεί με mail στα Σωματεία στις 5/2, άρα από τότε τα Σωματεία και οι υποψήφιοι γνωρίζαμε ότι δεν απαιτείται πρακτικό ΔΣ για την υπόδειξη υποψηφιοτήτων που είναι και το νομικά ορθό για τους λόγους που πιστεύω ότι γνωρίζετε ,άλλωστε τους αναλύω παρακάτω.

3] τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, με ανάρτηση σας στο site της Ομοσπονδίας, απαιτείτε για πρώτη φορά πρακτικά ΔΣ για υπόδειξη υποψηφίων και μάλιστα απειλείτε ακυρότητες.

4]Η ενημέρωση σας αυτή [χωρίς ημερομηνία εγγράφου] έγινε μετά την ενημέρωση υποψηφίου προέδρου [Θοδωρή Γκλαβά] προς όλα τα Σωματεία για την εκλογική διαδικασία [με υποδείγματα] και δεν κοινοποιήθηκε με mail στα Σωματεία σε αντίθεση με την προηγούμενη της 5/2. Η σημαντική αυτή παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να ενημερώθηκαν μόνο όσοι ανατρέχουν για ενημέρωση τους στο site της ΕΦΟΑ. Το αποτέλεσμα είναι Σωματεία και υποψήφιοι λόγω των αντιφατικών ενημερώσεων να τελούν σε σύγχυση και αβεβαιότητα σχετικά με την τηρούμενη από εσάς διαδικασία.

5]γνωρίζατε ότι αυτά που ζητήσατε την τελευταία στιγμή από τα Σωματεία [μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες] προϋποθέτουν σύγκληση των ΔΣ των Σωματείων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, συνεδριάσεις, συλλογή υπογραφών κλπ και θα ήταν πολύ δύσκολο να διεκπεραιωθούν εγκαίρως.

6]γνωρίζατε επίσης ότι αρκετοί υποψήφιοι ήδη είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά με βάση την ενημέρωση σας της 5/2 και αρκετά Σωματεία θα ήταν πολύ πιθανό να μην πρόλαβαν την σύγκληση ΔΣ, λήψη αποφάσεων, καθαρογραφή πρακτικών συλλογή υπογραφών μελών ΔΣ κλπ για την υπόδειξη υποψηφίου με αποτέλεσμα [παρανόμως], να αποκλειστούν υποψήφιοι από τις εκλογές.

7]στην με μεγάλη καθυστέρηση, προβληματική σας ενημέρωση για πρώτη φορά απαιτείτε πρακτικά ΔΣ για τις υποψηφιότητες και μάλιστα με όλα τα στοιχεία παρόντων /απόντων μελών κλπ . Η πρόβλεψη του καταστατικού της ΕΦΟΑ στο αρ.14 θυμίζουμε ότι είναι απολύτως αντίθετη με τις διατάξεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου ο οποίος θέτει αποκλειστικά και μόνο ως μόνες προϋποθέσεις της υποψηφιότητας την σχετική δήλωση του υποψηφίου και την πιστοποίηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μάλιστα και η ίδια η υπ’ αριθ. 72664/2021 ΚΥΑ για την διεξαγωγή Γ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών με ηλεκτρονικά μέσα προβλέπει στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 ότι «Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α 181), οι διατάξεις του καταστατικού υποχωρούν όταν συγκρούονται με αυτές των άρθρων 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/99.». Συνεπώς ό,τι παραπάνω ζητάει το καταστατικό είναι ανεφάρμοστο.

Ακριβώς αυτά υιοθετήσατε στην ενημέρωση που στείλατε με την προκήρυξη της εκλογικής συνέλευσης της 5ης/2/21 και η αρχική σας αυτή ενημέρωση ήταν απόλυτα νόμιμη και ορθή, δεδομένου ότι:
α] ναι μεν το καταστατικό της ΕΦΟΑ [αρ.14] προβλέπει πρακτικό ΔΣ όμως το καταστατικό της ΕΦΟΑ περιέχει διατάξεις αντίθετες με την ισχύουσα Αθλητική Νομοθεσία, η οποία μόλις το 2020 τροποποιήθηκε σημαντικά και οι τροποποιήσεις αυτές καταλαμβάνουν και τις επερχόμενες εκλογές.
β]γνωρίζουμε ότι όροι των καταστατικών των Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών που δεν συμφωνούν τον Αθλητικό Νόμο είναι απολύτως άκυροι.
γ] Ο ισχύων Νόμος ορθώς δεν εξαρτά την υποβολή υποψηφιότητας μέλους των Σωματείων από την έγκριση των ΔΣ αφού η εξάρτηση αυτή προφανώς και είναι αντισυνταγματική προσβάλλοντας ευθέως το ατομικό του δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί η οποιαδήποτε μέλους των Σωματείων να εξαρτάται από τις διαθέσεις ,την συμπάθεια η αντιπάθεια των μελών των ΔΣ.
δ]παραβιάζει εμμέσως την μυστικότητα της ψηφοφορίας αφού εκλογείς και υποψήφιοι στην περίπτωση αυτή θα ορίζονταν από το ίδιο ΔΣ Τους λόγους είναι εύκολο να αντιληφθούμε όλοι..

8]στην προκήρυξη των εκλογών καθορίζεται ο αριθμός των προς εκλογή θέσεων των μελών του ΔΣ περιλαμβανομένου του Προέδρου σε δεκαεπτά[17], ενώ σύμφωνα με το αρ. 22 του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου θα έπρεπε οι θέσεις αυτές να είναι από ένδεκα έως δεκαπέντε, με βάση τον αριθμό των Σωματείων που ανήκουν στο δυναμικό της ΕΦΟΑ και παράλληλα νόμιμα ως περιλαμβανόμενα στο επίσημο μητρώο της ΓΓΑ, με δικαίωμα ψήφου. Ο αριθμός αυτός των Σωματείων είναι 116.

Στην περίπτωση που η σημερινή Διοίκηση εμμένει στην θέση της ότι ο αριθμός των τακτικών μελών του ΔΣ ανέρχεται σε δέκα επτά θα πρέπει κατά την άποψη μας τα Σωματεία του τένις να ενημερωθούν υπεύθυνα για τα εξής:
α]με βάση ποια κριτήρια καθορίστηκε ο ανωτέρω αριθμός των τακτικών μελών του ΔΣ σε δέκα επτά [περιλαμβανομένου του Προέδρου] αντί του ορθού[από ένδεκα έως δεκαπέντε] σύμφωνα με το αρ.22 του Αθλητικού Νόμου.
β]εάν το κριτήριο αυτό είναι, κατά την άποψη της σημερινής Διοίκησης, ο αριθμός των Σωματείων του δυναμικού της ΕΦΟΑ[άγνωστος] και όχι ο αριθμός των νόμιμων Σωματείων της που περιλαμβάνονται στο μητρώο της ΓΓΑ και έχουν το δικαίωμα ψήφου, πιστεύουμε ότι η έγκαιρη ενημέρωση μας για το πόσα και ποιά είναι τα Σωματεία αυτά, είναι επιβεβλημένη, δεδομένου μάλιστα ότι από κανένα επίσημα δημοσιευμένο στοιχείο δεν προκύπτουν τα ανωτέρω στοιχεία.

9] η εκπροσώπηση στην ΕΟΕ αφορά θέμα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας και αξίας για τις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων και οι αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατικής εκπροσώπησης συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να τηρούνται χωρίς εκπτώσεις. Στην ανωτέρω προκήρυξη καταχωρούνται δύο ξεχωριστά θέματα ημερήσιας διάταξης για την εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ δηλ. ένα για την εκλογή αντιπροσώπου και ένα για την εκλογή αναπληρωτή του.

Η αναφορά σε δύο ξεχωριστά θέματα ημερήσιας διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες για την αυτή εκπροσώπηση. Αυτό αντίκειται όμως στο καταστατικό της ΕΦΟΑ[αρ.16] και της ΕΟΕ (άρθρο 13 του ν. 4639/2019), αλλά και στις αρχές της ισότιμης εκπροσώπησης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών σωματείων και της αυτονομίας του Ολυμπισμού. Κατά την ορθή εφαρμογή και ερμηνεία των ανωτέρω διατάξεων ,η διαδικασία ψήφου για την ανάδειξη αντιπροσώπου και αναπληρωτή του στην ΕΟΕ είναι μία και ενιαία και το αποτέλεσμα της εκλογής προκύπτει από μια κάλπη με βάση τον αριθμό ψήφων που παίρνουν οι υποψήφιοι. Η αντίθετη διατύπωση της προκήρυξης δεν έχει νομικό έρεισμα και επί πλέον θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πρακτικών προβλημάτων που αν απαιτηθεί θα αναλύσουμε σε νεότερη επιστολή μας.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας [διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία] και επίσης το ότι οι δυο προγενέστερες επιστολές από τον συνδυασμό του Θοδωρή Γκλαβά που θίγουν τα ανωτέρω θέματα έχουν αγνοηθεί.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στο ότι η διαδικασία που έχει τηρηθεί μέχρι τώρα πέραν των άλλων θεμάτων ,θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανόν τον παράνομο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία και θα δημιουργήσει δυστυχώς ακυρότητες και ενστάσεις που εύχομαι να μην διαταράξουν το πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει την οικογένεια του τένις.

The post Εξ’αποστάσεως οι εκλογές της ΕΦΟΑ appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα