US Open: Ιστορικός τελικός σε “μαύρη” επέτειο…

Η 18χρονη Έμμα Ραντουκάνου και η 19χρονη Λέιλα Φερνάντεζ, θα μπουν στο κορτ του Arthur Ashe (Όχι πριν τις 23:00 GR) για τελευταία φορά φέτος, σε έναν ιστορικό τελικό μεταξύ δύο τενιστριών που δεν έχουν “πατήσει” καν τα 20 έτη ζωής, θυμίζοντας φυσικά τον τελικό του 1999 μεταξύ της 17χρονης-τότε-Σερίνα Γουίλιαμς και της 18χρονης Μαρτίνα Χίγκινς. 

Ένας τελικός, ο οποίος θα διεξαχθεί ανήμερα της 20ης “μαύρης” επετείου για την Νέα Υόρκη και τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, αν και το οξύμωρο είναι ότι καμία από τις δύο

αποψινές φιναλίστ δεν είχε ακόμα… γεννηθεί, εκείνες τις ημέρες που έμελλαν να αλλάξουν (κατά κάποιον τρόπο) τον κόσμο. 

Σαν παραμύθι…

Φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει ότι από το ταμπλό των γυναικών θα έμεναν για την διεκδίκηση του τίτλου η Ν150 και η Νο73 του κόσμου. Δύο διαφορετικές διαδρομές, το ίδιο δύσκολες και από τις δύο πλευρές. 

Μπορεί η Ραντουκάνου να μην απέκλεισε το… μισό Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης για να φτάσει στον τελικό, όμως ο δικός της βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά μεγάλος, καθώς χρειάστηκε να ξεκινήσει από τα προκριματικά για να φτάσει μετά από 9 παιχνίδια στον τελικό και μάλιστα χωρίς να παραχωρήσει ούτε ένα set! 

Από τη μεριά της η Φερνάντεζ αναγκάστηκε να κερδίσει μεγάλα ονόματα για να φτάσει μέχρι το τέλος του τουρνουά, όπως την Νο3 του κόσμου και κάτοχο του τίτλου, Ναόμι Οσάκα, την πρώην Νο 1 του κόσμου και κάτοχο του 2016, Αντζελίκ Κέρμπερ, την “χάλκινη” των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Ελίνα Σβιτολίνα, αλλά και την Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, Αρίνα Σαμπαλένκα, όλες στα 3 sets! 

H πορεία των δύο φιναλίστ

Έμμα Ραντουκάνου

Q1: Μπίμπιαν Σουφς (Ολλανδία) 6-1, 6-2Q2: Μάριαμ Μπολβάντζε (Γεωργία) 6-3, 7-5Q3: Μάγιαρ Σερίφ (Αίγυπτος) 6-1, 6-41R: Στέφανι Φέγκελε (Ελβετία) 6-2, 6-32R: Σουάι Ζανγκ (Κίνα) 6-2, 6-43R: Σάρα Σόριβες Τόρμο (Ισπανία) 6-0, 6-14R: Σέλμπι Ρότζερς (ΗΠΑ) 6-2, 6-1QF: Μπελίντα Μπέντσιτς (Ελβετία) 6-3, 6-4SF: Μαρία Σάκκαρη (Ελλάδα) 6-1, 6-4

Λέιλα Φερνάντεζ

1R: Άνα Κόνιου (Κροατία) 7-6(3), 6-22R: Κάια Κανέπι (Εσθονία) 7-5, 7-53R: Ναόμι Οσάκα (Ιαπωνία) 5-7, 7-6(2), 6-44R: Αντζελίκ Κέρμπερ (Γερμανία) 4-6, 7-6(5), 6-2QF: Ελίνα Σβιτολίνα (Ουκρανία) 6-3, 3-6, 7-6(5)SF: Αρίνα Σαμπαλένκα (Λευκορωσία) 7-6(3), 4-6, 6-4

Δεύτερη φορά αντιμέτωπες σε Grand Slam…

Κι όμως, Ραντουκάνου και Φερνάντεζ δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά, αλλά η δεύτερη. Μάλιστα και οι δύο είναι σε Grand Slam. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2018, με την Βρετανίδα, να επικρατεί με 6-2, 6-4, για τον 2ο γύρο του Wimbledon (juniors), πρώτου αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Πολωνή Ίγκα Σφιόντεκ.

Έκτοτε και όπως φαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το παιχνίδι και των δύο έχει γίνει ακόμα καλύτερο, ίσως ακόμη και πιο ώριμο παρά το νεαρό της ηλικίας τους, με την Καναδή να βγάζει μια κυριαρχία στο baseline game, εκεί όπου μπορεί να μετατρέψει την άμυνα σε επίθεση και να αλλάξει τα δεδομένα του ράλι, ενώ η Ραντουκάνου δείχνει μια πιο επιθετική φιλοσοφία στο κορτ, αλλά παράλληλα κι έναν εκπληκτικό αυτοέλεγχο αποφεύγοντας τα πολλά αβίαστα λάθη, κάτι που είδαμε και στον ημιτελικό με την Μαρία Σάκκαρη.

Hold και πάλι Hold

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του τελικού είναι αναμφίβολα το κράτημα στο service κι αυτό απόψε στο Arthur Ashe θα βρεθούν δύο από τις καλύτερες breakers του τουρνουά. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ραντουκάνου έχει την 2η καλύτερη επίδοση στο τουρνουά με 25 breaks, ούσα πίσω από την Αρίνα Σαμπαλένκα (26), με την Φερνάντεζ να ακολουθεί στην 3η θέση της σχετικής λίστας με 23.

Η Βρετανίδα αναμένεται, για ένα ακόμη παιχνίδι να μη χρειαστεί αρκετά το 2ο service, καθώς περνάει το 71% των πρώτων service (234/324) με την Φερνάντεζ να βρίσκεται στο 68%.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι τα αβίαστα λάθη, με την Ραντουκάνου να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βρετανίδα δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα παιχνίδι τα 20 αβίαστα λάθη, την ίδια ώρα που η Καναδή δεν έχει πέσει κάτω από τα 20! 

Από την άλλη η δύναμη-κυρίως πνευματική-της Φερνάντεζ αποτυπώνεται στα tie-breaks, εκεί όπου έχει 5/5 στο τουρνουά και μάλιστα κόντρα σε Οσάκα, Κέρμπερ, Σβιτολινα και Σαμπαλένκα.

Αντίθετα η Ραντουκάνου δεν έχει μπει ποτέ στη διαδικασία του tie-break αυτές τις 2 εβδομάδες καθώς έχει παραχωρήσει μόλις 43 games σε 6 παιχνίδια (λιγότερο από 5 games ανά παιχνίδι). 

Γράφουν τη δική τους ιστορία

Αυτή θα είναι η 3η φορά που τενίστρια από τον Καναδά θα αγωνιστεί σε τελικό Grand Slam (εποχή των όπεν), μετά από τις Μπουσάρ και Αντρέσκου. Η πρώτη ηττήθηκε στον τελικό του Wimbledon (2014), από την Πέτρα Κβίτοβα, ενώ η Αντρέσκου επικράτησε της Σερίνα Γουίλιαμς το 2019, στο ίδιο κορτ που θα αγωνιστεί και η Φερνάντεζ. 

Από την άλλη η Ραντουκάνου έχει γράψει ήδη τη δική της ιστορία καθώς έφτασε στον τελικό από τα προκριματικά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ (άντρες-γυναίκες), ενώ σε περίπτωση που θα κατακτήσει τον τίτλο του US Open θα γίνει η 1η Βρετανίδα που το έχει καταφέρει μετά από 45 χρόνια και την Βιρτζίνια Γουέιντ (1977).

Σε περίπτωση που η Φερνάντεζ κατακτήσει τον τίτλο, η ερχόμενη Δευτέρα θα την βρει στο Νο19 του κόσμου, από το Νο73, ενώ σε περίπτωση ήττας θα ανέβει στο Νο27 της κατάταξης. 

Η Ραντουκάνου από την άλλη θα σκαρφαλώσει στο Νο23 του κόσμου, από το Νο150 που είναι τώρα, ενώ σε περίπτωση που ηττηθεί από την Φερνάντεζ θα ανέβει στο Νο32. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Φερνάντεζ έχει κατακτήσει το Roland Garros (juniors) το 2019, κερδίζοντας στον τελικό την Αμερικανίδα… Έμμα Ναβάρο. Δύο περίπου χρόνια μετά η Καναδή θα βρεθεί στον 1ο τελικό καριέρας (γυναικών) σε Grand Slam έχοντας απέναντί της μια ακόμη… Έμμα. Τυχαίο; Μπορεί… 

US OPEN MEN’S SINGLES DRAW l WOMEN’S SINGLES DRAW l OOP (-7h)

Θάνος Σταθόπουλος

The post US Open: Ιστορικός τελικός σε “μαύρη” επέτειο… appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα