ATP Finals: Το… Top10 info του τελικού

Ντανιίλ Μεντβέντεφ και Αλεξάντερ Ζβέρεφ έδωσαν το 12ο ραντεβού της καριέρας του για το απόγευμα της Κυριακής (18:00 GR) όπου θα διεκδικήσουν τον τελευταίο τίτλο της χρονιάς. 

Ο Ρώσος και κάτοχος του τίτλου κυριαρχεί έναντι του Αλεξάντερ Ζβέρεφ, τα τελευταία δύο χρόνια, μετρώντας 5 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις ενώ μέσα σε δύο εβδομάδες τον έχει κερδίσει δύο φορές τόσο στον ημιτελικό στο Παρίσι, όσο και στη φάση των ομίλων στο Τορίνο πριν από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, ένας τελικός είναι πάντα αμφίρροπος και ειδικά στο τένις κανείς δεν ξέρει ποτέ τι μπορεί να συμβεί. Πάμε να δούμε

λοιπόν τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν από το 1ο σερβίς του τελικού. 

1. Ο 10ος πολλαπλός πρωταθλητής των ATP Finals

Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ  έχουν ήδη κατακτήσει τον τίτλο από μία φορά, με τον Ρώσο να στέφεται πρωταθλητής πέρσι (2020) και τον Γερμανό το 2018.

Ένας από αυτούς θα γίνει την Κυριακή το βράδυ ο 10ος παίκτης που θα έχει κερδίσει τη διοργάνωση τουλάχιστον δύο φορές, μετά τους Ρότζερ Φέντερερ (6), Νόβακ Τζόκοβιτς (5), Πιτ Σάμπρας (5), Ιβάν Λεντλ (5), Ιλίε Ναστάζε (4), Μπόρις Μπέκερ (3), Τζον ΜακΕνρό (3), Λέιτον Χιούιτ (2) και Μπιορν Μποργκ (2).

Fun Fact: Και οι 9 από αυτούς ήταν ή θα γινόντουσαν στο μέλλον Νο1 του κόσμου

2. Ισόπαλοι στις νίκες του Tour (2021)

Ο νικητής του τελικού εκτός από τον τίτλο, θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη σεζόν έχοντας τις περισσότερες νίκες στο Tour για το 2021. Συγκεκριμένα τόσο ο Μεντβέντεφ, όσο και ο Ζβέρεφ έχουν από 58 νίκες, με τον Ρώσο να έχει φετινό ρεκόρ 58-12 και τον Γερμανό 58-15.

3. Το 0-3 έγινε…9-0 

Το ντεμπούτο του Μεντβέντεφ στα ATP Finals ήταν το 2019 όπου σημαδεύτηκε από την ήττα απέναντι στον-τότε-κάτοχο του τίτλου…Αλεξάντερ Ζβέρεφ στη φάση των ομίλων. 

Ο Ρώσος γνώρισε ακόμη δύο ήττες, από τον μετέπειτα πρωταθλητή, Στέφανο Τσιτσιπά και τον Ράφα Ναδάλ, ολοκληρώνοντας την πρώτη παρουσία του στη διοργάνωση με ρεκόρ 0-3! 

Από εκεί και πέρα ο Μεντβέντεφ δεν ξέρει τι σημαίνει ήττα στο τουρνουά, καθώς μετά από τις πέντε που έκανε την περσινή σεζόν, ακολούθησαν ακόμη τέσσερις φέτος με στόχο να γίνουν και 10.

4. Ο ηττημένος στον όμιλο “εκδικείται” στον τελικό…

Αυτή θα είναι η 19η φορά που δύο παίκτες του ίδιου ομίλου θα βρεθούν και στον τελικό της διοργάνωσης. Τις προηγούμενες 18 ο παίκτης που έχασε στον όμιλο κέρδισε στον τελικό τις 10 με πιο πρόσφατη αυτή του Αλεξάντερ Ζβέρεφ στο 2018, με τον Γερμανό να χάνει στη φάση των ομίλων από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον οποίον κέρδισε στον τελικό. Θυμίζουμε ότι ο Μεντβέντεφ ήταν ο νικητή στην αναμέτρηση των ομίλων κόντρα στον Ζβέρεφ. 

5. Μεντβέντεφ: Ο κυρίαρχος των indoors! 

O Ντανιίλ Μεντβέντεφ μετράει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στα indoor τουρνουά το οποίο μετράει από το 1000άρι τουρνουά στο Παρίσι που κατέκτησε πέρσι. Πιο αναλυτικά ο Ρώσος μετράει 23 νίκες σε 25 αναμετρήσεις(!) με τις δύο ήττες να προέρχονται από Σέρβους! 

Η πρώτη από τον Ντούσαν Λάγιοβιτς τον Μάρτιο του 2021 στο τουρνουά του Ρόντερνταμ, ενώ η δεύτερη ήταν από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Παρισιού πριν από 2 εβδομάδες. 

6. Ο αήττητος Ζβέρεφ στους φετινούς τελικούς

Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ έχει κατακτήσει τίτλους σε Ακαπούλκο, Μαδρίτη, Σινσινάτι, Βιέννη και φυσικά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτοί παράλληλα είναι και οι τελικοί που έχει αγωνιστεί φέτος ο Γερμανός έχοντας-για την ώρα-το απόλυτο 5/5.

Στους 4 από τους 5 τελικούς ο Νο3 του κόσμου δεν έχει χάσει set με μοναδική εξαίρεση τον τελικό της Μαδρίτης εκεί όπου ο Ματέο Μπερετίνι είχε κατακτήσει το 1ο set, αν και ο Ζβέρεφ είχε φτάσει σε set-point. 

7. Το ρεκόρ 8-2 στους 10 τελευταίους τελικούς του Μεντβέντεφ

Από τον επικό τελικό του US Open του 2019 κόντρα στον Ναδάλ, ο Μεντβέντεφ μετράει μόλις 2 ήττες στους επόμενους 10 τελικούς που έχει αγωνιστεί και τους δύο από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, στο τελικό του Australia Open του 2021, αλλά και στον τελικό στο Παρίσι πριν από 15 ημέρες.

8. Ζβέρεφ: Θέλει γίνει ο 4ος παίκτης που κέρδισε τους δύο κορυφαίους του κόσμου στη διοργάνωση 

Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ κατάφερε να κερδίσει τον Νο1 του κόσμου στα ημιτελικά, ενώ στον τελικό θα προσπαθήσει να κερδίσει και τον Νο2! Αν καταφέρει κάτι τέτοιο θα γίνει ο μόλις 4ος παίκτης στη διοργάνωση μετά τους Ιβάν Λέντλ (1982), Στέφαν Έφενμπεργκ (1989) και Αντρέ Αγκάσι (1990).

9. Μεντβέντεφ: Για το repeat σε διαφορετική πόλη…

Ο Ρώσος θέλει να μπει σε μια ειδικά κατηγορία τενιστών που έχουν κατακτήσει τα Finals σε διαφορετικές πόλεις. Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο πέρσι στο Λονδίνο, ο Μεντβέντεφ θέλει να κάνει το ίδιο και στο Τορίνο. 

Αυτό το έχουν καταφέρει μόλις δύο παίκτες στην ιστορία της διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα ο Ίλιε Ναστάζε (Παρίσι 1971-Βαρκελώνη 1972-Βοστώνη 1973), αλλά και ο Λέιτον Χιούιτ (Σίδνεϊ 2001-Σαγκάη 2002).

10. Ο Ζβέρεφ θέλει να τελειώσει τη σεζόν με τους περισσότερους τίτλους

Πριν από τον τελικό της Κυριακής, Ζβέρεφ, Τζόκοβιτς και Ρουντ έχουν από 5 τίτλους φέτος. Σε περίπτωση νίκης ο Ζβέρεφ θα γίνει ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στη σεζόν (6). Από την άλλη ο Μεντβέντεφ μετράει 4 τίτλους και σε πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου θα γίνει ο 4ος παίκτη φέτος που θα φτάσει τους 5.

Θάνος Σταθόπουλος

The post ATP Finals: Το… Top10 info του τελικού appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα