ΚΟΣΜΟΣ | Αλλαγές στον "χάρτη" του παγκόσμιου μπάσκετ

Ακόμη πιο κοντά στα πρότυπα του ΝΒΑ αναμένεται να έρθει το ευρωπαϊκό μπάσκετ με σκοπό το... προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό στους θεατές με την FIBA να αποφασίζει άμεσα αλλαγές στους κανονισμούς της.

Η τεχνική επιτροπή της FIBA συνεδρίασε στην Σιγκαπούρη και εκεί παρουσιάσε τις προτάσεις που στο κεντρικό συμβούλιο, οι οποίες, όπως ανεφέρει το eurohoops.net είναι οι ακόλουθες:

1.

Το τζάμπολ θα κρίνει την κατοχή κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία για το ποιος την έχει (για παράδειγμα όταν υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για την ίδια φάση από δύο διαιτητές, όταν η μπάλα κολλάει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό κτλ.). Αντί να δίνεται εναλλάξ η κατοχή, το τζάμπολ επιστρέφει.

2. Τα γήπεδα θα είναι μεγαλύτερα σε μήκος και πλάτος, αν μπορεί αυτό να είναι εφικτό και οι σύλλογοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς) δεν θα χρειαστεί ούτε καν να αλλάξουν γήπεδο για να το κάνουν αυτό. Φυσικά οι ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια της Ευρωλίγκας για τα γήπεδα θα έχουν πρόβλημα.

3. Η γραμμή των τριών πόντων θα μεταφερθεί στα 7,25 μ. (όπως στο ΝΒΑ). Η απόσταση της από την πλάγια γραμμή θα πάει από τα 0,90 στα 1,02 μέτρα. Αυτός είναι ένας κανονισμός που θα είναι δύσκολο να τύχει καθολικής έγκρισης, αφού οι εθνικές λίγκες έχουν τους δικούς τους κανόνες και αυτοί δεν είναι απαραίτητα ίδιοι με αυτούς της Ευρωλίγκας.

4. Μετά από ένα επιθετικό ριμπάουντ το χρονόμετρο θα πηγαίνει στα 14” αντί στα 24” (κάτι που θα κάνει τα ματς πολύ πιο ενδιαφέροντα ειδικά στα τελευταία λεπτά).

5. Κάθε τεχνική ποινή θα δίνει στον αντίπαλο μια βολή και την κατοχή της μπάλας.

6.Το μπόνους των βολών θα αλλάξει εντελώς. Όταν το παιχνίδι φτάσει στο τελευταίο του δίλεπτο δύο ομαδικά φάουλ θα είναι αρκετά για να πάρει κάποιος το μπόνους (επομένως ξεχάστε τον αριθμό 5 και τη λογική των ομάδων που κρατάνε τα φάουλ για το τέλος).

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να πάρουν την θετική ψήφο της επιτροπής -κάτι που είναι περισσότερο από πιθανό να συμβεί- και στην συνέχεια θα εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα