Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος


Τι σχεδιάζουν στην Ε.Ε.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) έχουν επεξεργαστεί τρία σενάρια για το πώς θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «καλό» σενάριο, που προβλέπει την εθελοντική «ανανέωση» ομολόγων, στα πρότυπα της «πρωτοβουλίας της Βιέννης», ενώ τα άλλα δύο θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να θέσουν την Ελλάδα
σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας». Κάτι που η ΕΚΤ δεν το θέλει σε καμία περίπτωση. Ο επικεφαλής της, Ζ.Κ. Τρισέ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί τα σενάρια που αναμένεται να οδηγήσουν σε «περιορισμένη χρεοκοπία».

Σε έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε για να στηριχθεί η σχετική συζήτηση στο Eurogroup, καταγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια το πώς θα λειτουργήσει κάθε ένα από τα τρία σενάρια. Στις περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί κάποιο από τα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε «περιορισμένη χρεοκοπία», τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν άμεση ενίσχυση της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα