Έρευνα: Πως βλέπουν οι Φινλανδοί την αλλαγή της Nokia


Μια αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό στη Φινλανδία προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η άποψη του κόσμου σχετικά με την αλλαγή που έκανε η Nokia στην επιλογή λογισμικού για τις συσκευές της και η συνεργασία της με την Microsoft. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες είδαν αυτήν την αλλαγή σαν μια μεγάλη ευκαιρία. Και λέμε εντυπωσιακό γιατί η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μαζικές
απολύσεις που μπορεί να φτάσουν και τις επτά χιλιάδες!

Η Nokia είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης αυτή τη στιγμή στη Φινλανδία και λόγω της πλατφόρμας Symbian και MeeGo τα τελευταία χρόνια είχαν ανοιχθεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 3,3% των ερωτηθέντων είπε πως η αλλαγή πλεύσης της Nokia θα επηρεάσει άμεσα την εργασία τους, ενώ το 23,8% πιστεύει ότι μέχρι το 2012 θα ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού για λογαριασμό της Microsoft και της πλατφόρμας Windows Phone που θα είναι και το επόμενο λειτουργικό σύστημα που θα δίνει ζωή στις συσκευές Nokia.

Σίγουρα υπάρχει κάποιο «μούδιασμα» στις τρίτες εταιρίες που μέχρι τώρα παρήγαγαν λογισμικό για συσκευές Nokia αλλά η απόκρισή τους στην έρευνα ήταν αισιόδοξη και δείχνουν πως αν υπάρξει ανταπόκριση από την αγορά θα αλλάξουν και εκείνες με τη σειρά τους κατεύθυνση προς την παραγωγή του αντίστοιχου λογισμικού για την νέα πλατφόρμα.

Ωστόσο, αντίστοιχος αριθμός ερωτηθέντων εταιριών παραγωγής λογισμικού δήλωσε πως μέχρι το 2012 σκοπεύει να αλλάξει κατεύθυνση αλλά προς το λειτουργικό σύστημα Android. Με τέτοια ραγδαία ανάπτυξη και τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς σίγουρα δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς την «ευκαιρία» που δίνει το λειτουργικό σύστημα της Google. Ίσως κι αυτό να είναι μια ακόμα ένδειξη ότι στο μέλλον θα δούμε κι άλλες τρίτες εταιρίες να μπαίνουν στην αγορά του Android με προϊόντα και υπηρεσίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα