Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για το χαράτσι στα ακίνητα


Έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα, από πενήντα λεπτά ως δέκα ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επιτευχθούν
οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το έλλειμμα του φετινού, αλλά και του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί, όπως είπε, νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η επιβολή του τέλους θα επιβληθεί σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου και κοινωνικά κριτήρια με ηπιότερη μεταχείριση ανέργων, πολυτέκνων και συνταξιούχων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κλιμάκωση του τέλους θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια και η είσπραξη θα γίνει σε δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, αλλά και όλων των υπολοίπων, το 2012 θα έχουμε, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι "αποστομωτική απάντηση".

Ποιος θα πληρώσει τη "λυπητερή"

"Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στον χρήστη του ακινήτου, γιατί μετά μπερδεύεται το θέμα και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να γίνουν διαχωρισμοί", ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την επιβάρυνση δεν θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές στον βαθμό που ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται στο δικό τους όνομα.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Μεγάλο λοιπόν είναι το ερώτημα για το τι τελικά θα γίνει με το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αποστέλλονται στους ενοικιαστές.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος το νέο τέλος θα εφαρμοστεί αφού ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Πως θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα

Από μερικές δεκάδες ευρώ έως και 2.000-3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα θα κυμανθεί ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Παρότι η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 60 τμ
Keywords
Τυχαία Θέματα