Η Ελλάδα παίρνει μέτρα υπό τον φόβο ενδεχόμενης χρεοκοπίας, γράφει ο ξένος Τύπος


Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση απασχόλησαν τα ξένα μέσα...
ενημέρωσης. Κοινή εκτίμηση είναι ότι ελήφθησαν μετά από πιέσεις και υπό τον φόβο ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα ανακοινώνει νέο φόρο, καθώς φουντώνει η ανησυχία» γράφει η Wall Street Journal.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ.Βενιζέλου
σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν υστερήσεις στον Προϋπολογισμό και ότι υπολείπονται περίπου 2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Ακόμη, αναφέρεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών ψήφισης του Προϋπολογισμού 2012, αλλά και στις περικοπές των αποδοχών των αιρετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να λάβει νέα μέτρα λιτότητας που θα εμβάθυναν την ύφεση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ για το 2011, και υποστηρίζει ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι αρκετά για να γεφυρωθεί το χάσμα, όταν η τρόικα βλέπει το έλλειμμα στο 8,8% το τρέχον έτος και ζητεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη ενέκρινε νέα μέτρα για να καλύψει το «τεράστιο χάσμα» του προϋπολογισμού. Αναπαράγει δε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ότι δεν πρέπει να δώσουμε κανένα πρόσχημα αναφορικά με τις οικονομικές μας επιδόσεις.

Το πρακτορείο εστιάζει στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι «κολασμένοι», ενώ αναφέρεται και στη δημοσκόπηση της Public Issue σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση και το χειρισμό αντιπολίτευσης της κρίσης.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση στη διαμάχη για το δημοσιονομικό χρέος» αναφέρουν οι Financial Times.
Οι Financial Times εκτιμούν πως η εμπλοκή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της μπορεί να επιλυθεί το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση νέων έκτακτων εισπρακτικών μέτρων. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι επιλογές που γίνονται αλλάζουν τις προοπτικές για το καλύτερο, σταθεροποιούν την χώρα και απομακρύνουν την αβεβαιότητα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια τού Όλι Ρεν δήλωσε πως τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και θα σηματοδοτήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Η πίεση ήταν τεράστια. Με ένα νέο φόρο ακινήτων η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να κλείσει τα τεράστια οικονομικά κενά της» σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.

«Η Ελλάδα κάνει μια νέα προσπάθεια, ύψους 2 δισ. ευρώ» γράφει η Le Figaro.

«Η κυβέρνηση έκανε λόγο για μια "νέα εθνική προσπάθεια" που
Keywords
Τυχαία Θέματα