Αυτά είναι τα τρία πρώτα Nokia smartphones με Android

Nokia X, X+ και XL σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Το Mobile World Congress ανοίγει αυλαία με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Οι διαρροές των τελευταίων μηνών τελικά επιβεβαιώθηκαν και η Nokia έκανε την έκπληξη, αφού μετά την εξαγορά της από τη Microsoft παρουσίασε τρεις budget συσκευές βασισμένες

στο Android. Το «βασισμένες» είναι λέξη-κλειδί για την περίπτωση των ολοκαίνουριων, πολύ προσιτών Nokia X, X+ και XL και θα το εξηγήσουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

Γιατί όμως η Nokia που κάνει τα πάντα για την προώθηση των Windows Phone –μια προσπάθεια που σε αρκετές αγορές αποδίδει καρπούς– να παρουσιάσει τώρα Android smartphones; Πολύ απλά, γιατί η σειρά Asha δυσκολεύεται πλέον να ανταγωνιστεί τα budget Android smartphones που έχουν κατακλύσει τις αναπτυσσόμενες αγορές. Το οικοσύστημα του Android βλέπεις έχεις το εξαιρετικά μεγάλο πλεονέκτημα των αμέτρητων εφαρμογών.

Έτσι λοιπόν, η Nokia αποφάσισε να παρουσιάσει τις δικές της οικονομικές συσκευές, βασισμένες στο λειτουργικό σύστημα του μεγάλου της αντιπάλου. Και μπορεί τα τρία νέα smartphones να τρέχουν Android, ωστόσο πρόκειται για μια «πειραγμένη» εκδοχή του –έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη ουσιαστικά η Amazon με τα Kindle tablets. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα τρία νέα αυτά smartphones τρέχουν μεν Android, αλλά το περιβάλλον χρήστη θυμίζει περισσότερο Windows Phone παρά Android, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες της Google έχουν αντικατασταθεί με τις υπηρεσίες των Microsoft και Nokia. Δηλαδή αντί για Google Maps, οι χρήστες έχουν στην διάθεσή τους τους HERE Maps. Αντί για πρόσβαση στο Google Play Store, το κατέβασμα των Android εφαρμογών γίνεται είτε από το κατάστημα της Nokia είτε από το Yandex –χωρίς φυσικά να απουσιάζει και η συνηθισμένη για τα Android smartphones δυνατότητα sideloading εφαρμογών μέσω των καρτών microSD ή μέσω σύνδεσης των smartphones σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών συσκευών.

Nokia X

Το Nokia Χ είναι το πιο προσιτό από τα τρία smartphones, καθώς αναμένεται να κοστίζει €89. Είναι βασισμένο σε διπύρηνο επεξεργαστή 1GHz Snapdragon της Qualcomm και διαθέτει 512MB RAM, 4GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, οθόνη αφής 4 ιντσών με ανάλυση 480x800 pixels και κάμερα 3 megapixel σταθερής εστίασης στην πίσω πλευρά του. Υποστηρίζει δύο κάρτες SIM, οι διαστάσεις του είναι 115,5x63x10,4 χιλ., ζυγίζει 128,66 γραμμάρια και η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 1.500mAh.

Nokia X+

Τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά, διαστάσεις και βάρος με το Nokia X, μόνο που στην περίπτωση του X+ η μνήμη RAM έχει ανέβει στα 768ΜΒ –και η τιμή του στα €99. Τόσο το Nokia X όσο και το X+ θα είναι διαθέσιμα σε έξι χρώματα: λευκό, μαύρο, πράσινο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο.

Nokia XL

Το Nokia XL είναι το μεγαλύτερο της τριάδας, με ελαφρώς διαφοροποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 5 ίντσες (αλλά ίδια ανάλυση 480x800 pixels) και κατά τα άλλα, διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 1GHz, 768ΜΒ RAM και 4GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, κάμερες 5MP αυτόματης εστίασης στην πίσω πλευρά και 2MP στην πρόσοψη για κλήσεις βίντεο, καθώς και υποστήριξη για δύο κάρτες SIM. Οι διαστάσεις του Nokia XL είναι 141,3x77,7x10,8 χιλ., το βάρος του 190 γραμμάρια και η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2.000mAh. Αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους (σε λευκό, μαύρο, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο και πορτοκαλί χρώμα), την ίδια περίοδο δηλαδή με το Nokia X+. Όσο για το Nokia X, η κυκλοφορία του στην αγορά θα είναι άμεση –λογικά δεν θα αργήσουμε να το δούμε και στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα