Anonymous

15:33 2/3/2012 - Πηγή: i-TECH4U

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ομάδα hackers-ακτιβιστών.

Ακόμα κι αν μέχρι πρότινος τους αγνοούσες, η ομάδα των hackers-ακτιβιστών Anonymous έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα με την επίθεση στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης

στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και με πολλές ακόμα “δράσεις” κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

 

Ποιοι είναι τελικά οι Anonymous;

Μια ερώτηση στην οποία δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση. Βλέπεις η δομή της οργάνωσης είναι οριζόντια –σε απλά ελληνικά θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και ως «ακέφαλη». Αν υπάρχει ένα κομμάτι της που ξεχωρίζει είναι η AnonOps, που ανακοινώνει και ενίοτε συντονίζει τους στόχους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ομάδες που δρουν πρακτικά αυτόνομα. Κάτι τέτοιο για παράδειγμα, εικάζεται πως συνέβη με τη μεγάλη επίθεση στο PlayStation Network της Sony.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, οι ρίζες των Anonymous βρίσκονται πίσω στο 2003 και στο δημοφιλές για τους γνώστες imageboard 4chan (www.4chan.org) –μια κοινότητα στην οποία καθένας μπορεί να μοιραστεί εικόνες και να κάνει σχόλια, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος. Η παρουσία τους άρχισε να γίνεται αισθητή από το 2008 και έκτοτε, οι δράσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Φανταζόμαστε το ίδιο και τα μέλη του κινήματος.

Αυτό που πρέπει κάποιος να κατανοήσει, είναι ότι δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, αλλά περισσότερο για μια «ιδέα»: πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, με τα ίδια «πιστεύω» και κατά πάσα πιθανότητα άγνωστοι μεταξύ τους, χρησιμοποιούν ως όνομα τη λέξη Anonymous (η αλήθεια είναι ότι ακούγεται οξύμωρο), για τις επιθέσεις τους. Αυτό που κάνει όμως τους Anonymous να διαφέρουν από τους υπόλοιπους hackers, είναι ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το κίνημα απαιτεί οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί να αρχίσουν να δείχνουν σεβασμό στον πλανήτη και τους ανθρώπους και υπόσχεται πως θα τους αναγκάσει να το κάνουν.

Για όποιον παρακολουθεί τις ενέργειες και τις «επιθέσεις» τους, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται σε κάθε τους κίνηση. Σαφώς και οι επιθέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν παράνομες, όμως αλήθεια, ποιος πολίτης αυτής της χώρας δεν χαμογέλασε στο άκουσμα για παράδειγμα της επίθεσης στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης; Σε άλλους πάλι ίσως να ακούγεται αστείο μια ομάδα hackers να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο… Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις μέρες μας οι Anonymous έχουν καταφέρει να αφυπνίσουν τους πολίτες –τη νέα γενιά, έστω– για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων: από την παιδική κακοποίηση και τους νέο-Ναζί, μέχρι την άδικη κατανομή του πλούτου του πλανήτη και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας μέσω του Internet. Το βέβαιο είναι ότι οι εποχές αλλάζουν και οι Anonymous μαζί με αντίστοιχα κινήματα που ίσως κάνουν την εμφάνισή τους θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Αμφιβάλουμε πάντως για το αν τα πράγματα θα ηρεμίσουν μετά τη σύλληψη των μελών της Greek Hacking Scene (G.H.S.) από τη

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-TECH4U