Τσίπρας: Συνεχίζει τις περιοδείες στις δύσκολες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας

Μετά τις Σέρρες, την Πέλλα και το Κιλκίς (όπου βρέθηκε την Παρασκευή) ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να «οργώνει» την Βόρεια Ελλάδα και τις δύσκολες για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εκλογικές περιφέρειες, πολλές εκ των οποίων τις κέρδισε το 2015, αλλά ξαναέγιναν «γαλάζιες» στις

εκλογές του 2019.

Σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Φλώρινα (σήμερα) και την Κοζάνη (αύριο).

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε μεγάλο βαθμό να στοίχισε το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μετά την «γαλάζια κωλοτούμπα» και την αποδοχή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι ένα ζήτημα που έχει «απονευρωθεί» στη συνείδηση των ψηφοφόρων στα Βόρεια της χώρας. Στη Φλώρινα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συγκράτησε τις δυνάμεις του (έχασε μόλις 254 ψήφους σε σύγκριση με το 2015) ωστόσο η ΝΔ τον ξεπέρασε κατά 3 χιλιάδες και κάτι ψήφους. Στην Κοζάνη την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται αύριο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλεια μερικών εκατοντάδων ψήφων ωστόσο η ΝΔ επικράτησε με σημαντική διαφορά 11.000 και πλέον, ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ξεδιπλώνεται ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό, καθώς στο προσκήνιο βρίσκονται καυτά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η θέρμανση, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η υψηλή ανεργία, η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, κλπ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν ότι θα σπάσουν τον πάγο και θα «περάσουν» τις προτάσεις τους για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της συγκυρίας αλλά και για την προοπτική της επόμενης μέρας.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη έδωσε σήμα πως «η πολιτική αλλαγή δεν θα βασιστεί μόνο στην αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και στο εναλλακτικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ποιος ο «εθνικός λόγος» παρακολούθησης των Αρχηγών των Ενόπλων;

Στο μεταξύ, με το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία να είναι ένα ακόμη ζήτημα που προστίθεται στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος δηλώνει ότι θα καταργήσει τον άρτι ψηφισθέντα νόμο της ΝΔ), συντηρείται και η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, μετά και τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος (ΓΕΕΘΑ) και Χαράλαμπος Λαλούσης (ΓΕΣ), καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θεόδωρος Λάγιος. Η Κουμουνδούρου ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό καθότι προϊστάμενος της ΕΥΠ, αλλά και από την Εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου.

«Ήταν στα αλήθεια υπό παρακολούθηση οι αξιωματούχοι που έχουν ως αποκλειστικό έργο την άμυνα της χώρας έναντι ξένων επιβουλών; Και αν ναι ποιος ο εθνικός λόγος;» είναι το ερώτημα που απευθύνεται από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια.

Ο καυγάς για τις τράπεζες και το «θέατρο» Μητσοτάκη

Ταυτόχρονα, ανατροφοδοτείται και ο καυγάς για τις τράπεζες ειδικά μετά την Παρασκευή και την «ενόχληση» για τις τράπεζες (κόκκινα δάνεια, επιτόκια, χρεώσεις συναλλαγών) που θέλησε να εκδηλώσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεδομένης της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση λόγω των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, ειδικά μετά και το σκάνδαλο Πάτση, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Αντιδρώντας άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας, από το Κιλκίς αναφέρθηκε στην κερδοφορία των τραπεζών εν μέσω κρίσης, ύψους 1 δισ. η καθεμιά, και επισήμανε τα υψηλά επιτόκια των δανείων εν αντιθέσει με τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων. Ζήτησε να επιβληθεί έκτακτος φόρος και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να εξαναγκάσει τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες. Επέρριψε δε ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι αδιάφορος σε ένα ζήτημα που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πως δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες, καθώς «οι κυβερνήσεις νομοθετούν».

Από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «θέατρο» και «ψευτοτσαμπουκάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις τράπεζες:

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους. Το θέατρο κυβέρνησης – τραπεζών δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο. Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών».

Ομοίως, σχολιάζοντας την τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, μια μέρα μετά, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «ιλαροτραγωδία» με θέμα «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» που δεν συγκινεί κανέναν. Η κυβέρνηση σημείωσε, μεταξύ άλλων, «εδώ και καιρό λειτουργεί ως νομιμοποιητικός μηχανισμός σώρευσης υπερκερδών σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα σε κάθε επίπεδο, στην ενέργεια, στα βασικά είδη διαβίωσης, στις τράπεζες».

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, Φλώρινα

14:00 Σύσκεψη με φορείς του Νομού στο Δημαρχείο της Φλώρινας17:30 Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ)18:00 Επίσκεψη στο οινοποιείο In Vino Estate – ΑΦΟΙ Τσίπα19:00 Συνάντηση με τον γλύπτη και πανεπιστημιακό Φίλιππο Καλαμαρά, στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, Καστοριά

11:00 Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Καστοριάς11:30 Σύσκεψη με φορείς της πόλης στο Επιμελητήριο

Διαβάστε επίσης:

Το αμερικανο-τουρκικό παζάρι ανησυχεί την Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: «Όχι εξυπνακισμοί με την εθνική ασφάλεια»

Οικονόμου: Oι τράπεζες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Keywords
Τυχαία Θέματα